Slovenija
92 ogledov

Inšpekcija bo ukrepala, le če jim bo druga to sporočila

Inšpektor Shutterstock
Nadzor nad energetskimi izkaznicami je še ena izmed birokratskih zgodb te države. Inšpekcija bo ukrepala le, če ji bodo to sporočili.

Slab mesec je kazniva prodaja ali oddaja nepremičnine brez energetske izkaznice. Na začetku so ljudje umikali oglase, a strah je bil, kot kaže, neupravičen. Inšpektorji doslej niso izdali niti ene same kazni.

Kršitev nam še niso sporočili

Zakaj? Ker niti ne vedo kdo je pristojen. Energetski zakon sicer določa, da "inšpektorat, pristojen za graditev, izvaja inšpekcijski nadzor nad energetskimi izkaznicami".

Grafika  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

A na gradbeni inšpekciji – ki sodi pod ministrstvo za okolje in prostor – pravijo, da bodo ukrepali le, če jim bo ministrstvo za infrastrukturo – torej drugo ministrstvo – sporočilo nepravilnosti, ki jih bodo ugotovili pri svojem strokovnem nadzoru. "Takšnega obvestila o ugotovljenih nepravilnostih s strani ministrstva za infrastrukturo gradbena inšpekcija še ni prejela." Pri tem pa na gradbeni inšpekciji s prstom pokažejo še na energetsko. Za nadzor energetskega zakona – razen izdanih energetskih izkaznic – je namreč pristojen energetski inšpektorat.

Pristojni nismo mi, ampak oni

Na ministrstvu za infrastrukturo se z razlago seveda ne strinjajo in izpostavijo, da se je gradbena inšpekcija po razdružitvi ministrstev – ki jo je določila nova vlada – preselila na okoljsko ministrstvo in zato bi morali nadzor prevzeti oni. Njihovi energetski inšpektorji, pa bodo seveda v skladu z zakonom ukrepali, tudi če bodo zaznali kršenje predpisov, za katere niso pristojni sami, in kršitve sporočili pristojnemu inšpektoratu, torej gradbeni inšpekciji.

"Tako bodo inšpektorji Inšpektorata RS za infrastrukturo, ko bodo izvajali inšpekcijski nadzor nad določbami predpisov za katere so pooblaščeni, v primeru ugotovitve kršitve določb v zvezi energetskimi izkaznicami, sestavili zapisnik in le tega posredovali gradbeni inšpekciji v pristojno reševanje in ukrepanje."

Možnost, da vas doleti globa? Skoraj nična

Torej, če poenostavimo, kazen za kršenje določb o energetskih izkaznicah, vsa bo doletela le, če bo energetska inšpekcija kršitev zaznala in nato zapisnik o kršitvi posredovala gradbeni inšpekciji. V primeru, da bodo inšpektorji presodili, da se jih kršitev tiče, pa vas bodo morebiti res oglobili.

Komentarjev 6
  • BojanBojan 07:10 10.marec 2015.

    "Inšpekcija bo ukrepala, le če jim bo druga to sporočila."Lahko ukrepa kadarkoli hoče. Po uradni dolžnosti. Sicer pa..."Če bi vsi delali tako, bi šlo vse v maloro!"....A mora v tej Sloveniji res biti za ...prikaži več vsakim direktorjem inšpekcija, ki ga nadzira?! A v tej balkanski Sloveniji vsi zaposleni ne bodo nikoli razumeli, da je potrebno opravljati delo po predpisih?! A je res treba prav vsakega opozarjat, da mora delati tako, kot je predpisano?! Če inšpekcija ne ukrepa, je narobe, če ukrepa, in kaznuje, pa spet ni ok. Novinarji,odločite se, katero stran boste zagovarjali!

  • YaKo 18:37 09.marec 2015.

    in ko bo upadlo naročanje izkaznic, bodo tudi kazni.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 17:21 09.marec 2015.

    Zakon spisan po vzoru nalepk za registracijo. Važno je, da se pobere denar, vse ostalo vključno s smislom je drugotnega pomena.