Slovenija > Intervjuji
3129 ogledov

"Sam nisem verjel, ko so to razlagali drugi"

Dnevi narodnih noš strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Peter Ribič iz Kamnika je narodno nošo prvič oblekel po naključju ... Nanj je izkušnja tako vplivala, da si jo zdaj obleče vsako leto.

Ta konec tedna bodo v Kamniku že 47. Dnevi narodnih noš, ki se jih vsako leto udeleži tudi Peter Ribič s hčerkico in nečakom . Peter je odkrito spregovoril o svojih občutjih povezanih z narodnimi nošami, Kamniku, spregovoril je o svojih prednikih in največjem etnološkem festivalu v Sloveniji. 

Dnevi narodnih noš | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Kdaj ste se prvič oblekli v narodno nošo? Kako ste začeli sodelovati na dnevih narodnih noš?
Dneve narodnih noš spremljam od malega, saj je to zagotovo največji in osrednji dogodek v občini Kamnik pa tudi širše. Gre za večdnevno dogajanje, kjer na ulicah našega mesta lahko vidimo marsikaj zanimivega iz naše preteklosti in nekdanjih običajev.

Sam sem narodno nošo prvič oblekel leta 2012 in to povsem po naključju. Bil je poletni dan in v mestu sem takrat srečal prijateljico Metko, ki me je povabila, da se ji pridružim v sprevodu. Sama je namreč že vrsto let prisostvovala festivalu in tokrat je bila brez para. Takoj seveda nisem bil najbolj navdušen, saj so narodne noše v mojih očeh vseeno veljale za sprevod, ki se ga udeležujejo predvsem starejši udeleženci. No, po prigovarjanju sem se le vdal in začele so se priprave. Potrebno je bilo najti obleko in vse kar sodi zraven in tako je steklo moje prvo leto in prvi sprevod v narodnih nošah. Takrat sem uredil in pridobil tudi obleko za mojo hči, ki je imela šele dve leti in pol. Bilo je res nekaj posebnega vse skupaj, videl sem mesto in njegove obiskovalce iz povsem drugega zornega kota. Bilo je fantastično, užival sem in to je bila zame ena povsem nova izkušnja. Spoznal sem, da je je to dogodek, ki se ga udeleži ogromno število mladih, družin, malih otrok in ne samo starejših ljudi. Pustil mi je pečat in od takrat dalje se povorke udeležujeva vsako leto

Zakaj so vam tako všeč?
Kot rečeno s hčerko sodelujeva v povorki narodnih noš od leta 2012, nečak pa se nama je pridružil leta 2013. Sedaj nastopata kot par in mnogokrat sta deležna občudovanja s strani gledalcev, saj sta prava atrakcija. Festival narodnih noš in oblačilne dediščine je dogodek, ki ga Kamničani doživljamo kot svojega in smo prežeti z ohranjanjem tradicije, našim bitom in slovensko kulturo. Všeč mi je, da sem sedaj tudi jaz nekako del tega dogajanja, še bolj pa me veseli, da to ohranjanje tradicije prenašam na svoje najmlajše.

Kako se počutite, ko imate na sebi narodno nošo?
Narodna noša nedvomno predstavlja tradicijo, ohranjanje starih običajev in prikazuje način življenja in dela nekoč. Sam nisem verjel, ko so to razlagali drugi, pa vendar, ko oblečeš narodno nošo si drugačen. Lahko rečem ponosen. Počutiš se drugače, slavnostno, saj veš da prikazuješ nekaj, kar se ne vidi ali nosi vsak dan. Bom rekel tako, kot da nosiš ''gmašna'' oblačila, kot so rekli včasih. Nedvomno je nošenje narodne noše neke vrste tudi odgovornost.

Kaj dogodek pomeni otrokom?
Vse skupaj se je začelo zelo nedolžno. Sprva nismo resno načrtovali udeležbe vsako leto, pa vendar je v naših očeh in občutjih vse skupaj preraslo v festival, ki ga z nestrpnostjo pričakujemo vsako leto.

Za njiju si vsako leto sposodim obleke, ki nam jih prijazno odstopijo v OŠ Rodica, kjer imajo folklorno skupino, nato se začnejo priprave. Oblačenje, obutev, spletanje kite … Vsako leto kupimo nageljne, ki jih potem delita med obiskovalce festivala. To je dogodek, kjer oba zelo uživata in prepričan sem, da jima bo ostal v spominu vse življenje.

Kakšna je posebnost kamniške narodne noše?
Kamniška noša je izredno barvita in bogata noša. Gre za gorenjsko narodno nošo, se pravi to je noša, ki je danes splošno znana in jo vidimo pri večini narodno-zabavnih ansamblih.

Gre za drage obleke ... Zakaj so tako drage?
Res je. Narodne noše so izjemno drage, sklepam, da predvsem zaradi količine in posebnih materialov ter ročne izdelave. Mnogokrat se noše izdeluje v butičnih delavnicah, kjer naročila niso velika in temu primerna je potem cena. Dejstvo je, da gre za drago investicijo, pa vendar ... V kolikor v tem uživaš, jo nosiš s ponosom in žarom, ki temu pritiče, potem je to nedvomno doživljenjska naložba.

Zdaj imate čisto svojo obleko. Kako ste jo dobili in koliko je stara? Tako je. Predlansko leto sem celotno nošo dobil v dar po pokojnem stricu. Dala mi jo je teta, saj je videla da v tem zelo uživam. Na ta način nekako ohranjamo spomin na strica. Nosim jo s ponosom, saj ima nedvomno posebno vrednost in posebno patino. To je prav gotovo ohranjanje tradicije na nek svojstven način, šteje pa zagotovo čez 40 let pomladi. Obleko hranim v garderobi, uporabim jo ob posebnih priložnostih in kot rečeno za povorko kot vrhunec večdnevnega festivala oblačilne dediščine. Srajco, telovnik, podlogo za hlače mi očistijo v čistilnici, usnjene hlače pa ne zahtevajo nekega posebnega čiščenja.

Kako jo hranite? Kako jo čistite?
Obleko hranim v garderobi, uporabim jo ob posebnih priložnostih in kot rečeno za povorko kot vrhunec večdnevnega festivala oblačilne dediščine. Srajco, telovnik, podlogo za hlače mi očistijo v čistilnici, usnjene hlače pa ne zahtevajo nekega posebnega čiščenja.

V Kamniku živite že od rojstva ... Kako bi opisali tamkajšnje ljudi?
Da. V Kamniku sem rojen in z družino živimo tukaj odkar pomnim. To je moje mesto, saj vsak letni dan ponuja nekaj novega. V mojem srcu je to nedvomno najlepše mesto, ki ponuja vrsto športnih in drugih aktivnosti v naravi in to mi je najboljše. Mnogokrat, ko se vrnem s službenih poti, velikih mest Evrope, sem vesel, da živim v tako zelenem, mirnem in čistem okolju. In to je moj Kamnik, ki mi omogoča rekreacijo, sprehode, kjer srečujem prijazne ljudi in imam veliko prostora za življenje in delo.

S čim so se ukvarjali vaši predniki?
Sicer izviramo iz Štajerske. V obdobju po 2. svetovni vojni sta se dedek in babica preselila na kamniško. Dejansko s trebuhom za kruhom. Tako smo ostali tukaj, oče in mama sta nato nekoliko kasneje zgradila hišo. Začela se je šola, študij, obveznosti in tako življenje steče.

Dnevi narodnih noš | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

Kaj svetujete obiskovalcem Kamnika? 
Kamnik ponuja številne turistične in gastronomske priložnosti. Morda bi si želeli še več tudi tekom celega leta, pa vendar ... V zadnjih letih smo v našem mestu pričeli z razvijanjem kulinaričnih posebnosti in vredno jih je poskusiti, na primer Firštov golaž, klošterska kremšnita, rušov'c in drugo. Sicer se ne dobijo povsod, našli pa jih bodo lahko v nekaterih gostilnah v neposredni okolici našega mesta.

Vsem obiskovalcem svetujem naj si večkrat vzamejo čas in obiščejo naše mesto tekom celotnega leta, saj ves čas ponuja številne zanimivosti. Nedvomno ne gre prezreti številnih edinstvenih točk v mestu pa tudi izven. V teh festivalskih dneh bodo ulice mesta polne dogajanja, prireditev, koncertov in ljudi, tako, da se bo za vsakogar našlo marsikaj zanimivega. Od pomladi do jeseni pa predlagam kolo, saj je iz njega mogoče videti tudi nekoliko odmaknjene in neokrnjene kotičke naše občine. Od Arboretuma Volčji Potok, ki je pravi naravni biser s številnimi okrasnimi vrstami rastlin, do Kamniške Bistrice s Plečnikovim dvorcem in soteske Predaselj, doline in slapa Orglice, Velike in Male planine do term Snovik v Tuhinjski dolini. To je občina za staro in mlado, kjer bo vsakdo lahko našel nekaj zase in preživel res aktiven oddih.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.