Slovenija
6635 ogledov

Invazija meduz tudi v slovenskem morju

Meduza Portorož Bralka
Težave povzročajo predvsem ribičem, ko se ujamejo v njihove mreže in jih posledično zaradi velike teže strgajo.

Na hrvaški obali so že v času velikonočnih praznikov sprehajalci v morju opazili ogromne meduze, danes pa nam je bralec poslal fotografijo iz Portoroža, ki kaže, da so prisotne tudi v slovenskem morju.

Ne gre za nenavaden pojav, je za N1 pred časom pojasnila strokovnjakinja za ožigalkarje z Morske biološke postaje Piran Andreja Ramšak, je pa možno, da jih je letos nekoliko več zaradi višje temperature morja in večje količine hrane. Strah, da bodo meduze v morju ostale do poletja, je odveč, saj bo do takrat večina že odmrla. 

Sicer pa morski klobuki (rečemo jim tudi morska pljuča in veliki klobučnjaki) ne veljajo za človeku nevarne živali, saj nimajo posebno močnega toksina. Težave povzročajo predvsem ribičem, ko se ujamejo v njihove mreže in jih posledično zaradi velike teže strgajo.

Hrvaški portal 24sata je pred časom denimo poročal o primeru, ko je ribič iz morja v bližini Umaga izvlekel približno dve toni in pol meduz. 

Meduze v Umagu | Avtor: 24sata/bralec 24sata/bralec
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • ico8 14:28 29.april 2022.

    Tako, sedaj pa imate, gliste rdece! JJ jih je narocil! Narocil jih je celo brez javnega razpisa! Baje so vse pripeljane iz Blatnega jezera! Z mazanjem milijonov in abermilijonov Lir in Schillingov jih je pripeljal sam Orban, pri kipanju mu ...prikaži več je pa pomagal Kacinski! Lep pozdrav od Sorosa...