Slovenija
18 ogledov

Iskanje novega arbitra ovira slovenska zakonodaja

razno 29.01.13. arbitraza, dolocitev predloga meje, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Na popoldanskem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank so se – če poenostavimo - dogovorili, da se bodo dogovorili. Kot je povedal premier Miro Cerar, bo Slovenija v roku 15 dni imenovala novega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško.

Slovenska vlada že mrzlično išče novega nacionalnega člana arbitražnega sodišča. Le ta bo nadomestil Jerneja Sekolca, dosedanjega slovenskega arbitra, ki je dan po medijskem razkritju, da se je o postopku arbitraže pogovarjal s slovensko agentko Simono Drenik, odstopil.

Ker je arbitražno sodišče včeraj sporočilo, da bo z delom kljub temu nadaljevalo, mora naša država novega arbitra najti že v petnajstih dneh. V nasprotnem primeru sodišče določi arbitra, kar pomeni, da v petčlanski ekipi lahko ne bi bilo več Slovenca.

Rok je začel teči danes

15-dnevni rok, v katerem mora Slovenija v skladu z arbitražnim sporazumom določiti svojega nacionalnega predstavnika, je začel teči danes in ker po naši zakonodaji sodnikov mednarodnih sodišč ni mogoče predlagati tako hitro, je Cerarjeva vlada v precejšnji stiski.

Slovenija je namreč edina v Evropi, ki sodnike mednarodnih sodišč izbira preko razpisa in to traja. Pravosodno ministrstvo ga razpiše, primerne kandidate pošlje predsedniku republike, ki mora počakati, saj se morata vmes do kandidatov opredeliti še vlada kot sodni svet. Sledi posvetovanje poslanskih skupin in šele na to lahko predsednik te kandidate pošlje v državni zbor. Poslanci na koncu potrdijo arbitra in to z najmanj 46 glasovi.

Bodo poslanci in poslanke prekinili počitnice?

Vlada lahko predlaga tudi spremembo zakona, da bi postopek v podobnih primerih poenostavili. Novega člana arbitražnega sodišča bi lahko imenovala kar vlada z razpisom ali brez. Toda državni zbor bi moral po nujnem postopku sprejeti novelo zakona, zato pa bi morali poslanke in poslanci prekiniti počitnice.

Cerar sklical sestanek političnega vrha

Na sestanku političnega vrha so se, kot je povedal Cerar, dogovorili, da bodo spoštovali 15-dnevni rok in zagotovo našli novega arbitra. 

Odbor bo o tem predlogu razpravljal že jutri, prihodnji teden pa se bodo, kot je napovedal Cerar, znova sestali predstavniki vseh parlamentarnih strank in se dogovorili o imenu kandidata.

Cerar je v kratki izjavi za medije posebej poudaril, da je bila današnja razprava konstruktivna in da so se vsi strinjali, da Slovenija izkoristi dani rok ter predlaga oz. imenuje svojega člana sodišča.

Izpostavil je tudi, da so se soglasno odločili, da se prihodnji teden, še pred zaključenim postopkom formalne izbire, predstavniki parlamentarnih strank znova sestanejo in skušajo na podlagi imen, ki jih bodo predlagale posamezne stranke, doseči dogovor o skupnem kandidatu. "Tako da bomo tudi v tem pogledu iskali kar najvišji možni konsenz," je pojasnil.

Pahor in Erjavec se političnega vrha nista udeležila

Predsednik republike Borut Pahor  se sestanka ni udeležil, sta pa po navedbah njegovega urada predsednik republike in predsednik vlade v rednih stikih in se posvetujeta, zunanji minister Karl Erjavec se še ni vrnil z dopusta v Franciji.

Poudarjajo državotvornost 

Če bo za skrajšanje postopkov predlaganja novega arbitra potrebna sprememba zakonodaje, predsednik SD Dejan Židan verjame, da bodo poslanci razumeli, da je treba za državni interes tudi za kakšen dan prekiniti dopust.

Sam bo podprl možnost, da arbitra predlaga DZ ali pa vlada, verjetno pa bo po Židanovih besedah potrebna sprememba zakonodaje. Poudaril je še pomen državotvornosti v tem primeru. "Do tega trenutka kaže, da je tako," ugotavlja Židan.

Tudi vodja poslancev DeSUS Franc Jurša se o imenih možnih kandidatov ni izrekal, če bo treba za skrajšanje postopkov za predlaganje kandidata spremeniti zakon, pa ga po njegovih besedah pač bodo.

Za predsednico NSi Ljudmilo Novak je najpomembneje to, da so politične stranke v tem primeru enotne in naredijo najboljše za Slovenijo. Postopek morajo izpeljati zakonito, zato je po njenih besedah prav, da se danes o tem dogovorijo in vsi za tem stojijo.

SLS s kazensko ovadbo proti neznanim storilcem

SLS je na Generalno policijsko upravo RS in Vrhovno državno tožilstvo zaradi nezakonitega prisluškovanja podala kazensko ovadbo proti neznanim storilcem. V stranki pričakujejo, da bodo pristojni organi storili vse, da se odkrije storilca ali storilce omenjenih kaznivih dejanj.

Govori se o treh kandidatih, eden ne pride v poštev

Med mogočimi kandidati za novega slovenskega arbitra se omenjata ustavni sodnik in strokovnjak za mednarodno pravo Ernest Petrič ter pravnik in diplomat Borut Bohte.

Iz urada nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je iz medijev izvedel, da se za arbitra omenja tudi njega, pa so sporočili, da za to ni nobene podlage, saj je bil Türk kot predsednik republike angažiran v postopkih priprave sporazuma in oblikovanja arbitraže.

Hrvaška že pisala arbitražnemu sodišču

Hrvaški sabor bo na izredni seji v sredo in četrtek razpravljal o novih okoliščinah pri izvajanju arbitražnega sporazuma med Hrvaško in Slovenijo. Za ponedeljek je sklicano srečanje predsedniko vparlamentarnih strank.

Bo Hrvaška arbitražni sporazum razveljavila?

V Zagrebu ne izključujejo možnosti, da bi Hrvaška razveljavila arbitražni sporazum, ker je arbitražni postopek kompromitiran zaradi ravnanja slovenskega arbitra Jerneja Sekolca in agentke Simone Drenik. Neimenovani vir iz hrvaške vlade je ocenil, da bi bilo najboljše, če bi se arbitražno sodišče kar samo razpustilo, ker odločitev, ki je napovedana za december, ne bo v skladu z arbitražnim postopkom.

Brglez: enostranski akt je neveljaven

Izjave Hrvaške, da se odreka sporazumu, je popoldne po seji slovenskega političnega vrha komentiral predsednik državnega zbora Milan Brglez: "Po splošnem mednarodnem pravu in dunajski konvenciji o pravu mednarodnih pogodb je takšen enostranski akt neveljaven in nikoli ne učinkuje takoj, ampak po tistem, ko pretečejo določeni roki," je dejal Brglez, ki je hkrati tudi strokovnjak za mednarodno pravo.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • dragec 12:52 25.julij 2015.

    Kaj so delali???? mastubrirali ......javno

  • valerijakregar 21:03 24.julij 2015.

    türk se je med drugim tudi oddolžil svoji vasilki.........................

  • alojzr 18:45 24.julij 2015.

    Kaj sta delali naša obveščevalna in protiobveščevalna služba??Naši bi morali:1. Preprečiti Hrvatom prisluhe.2. Imeti in že včeraj dati v javnost hrvaške pogovore in ne samo to, še slikano nago rit hrvaškega arbitra in agentke.