Slovenija
15 ogledov

Italija v recesijo

Mario Monti Reuters
Italijansko gospodarstvo je konec leta 2011 zabredlo v recesijo.

Potem ko se je znižal že med lanskim julijem in septembrom, je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) utrpel padec tudi v zadnjem lanskem četrtletju, so sporočili iz italijanskega statističnega urada Istat.

Ekonomisti o recesiji govorijo takrat, ko se obseg BDP neke države skrči dve četrtletji zapored. V zadnjem lanskem četrtletju je bil padec 0,7-odstoten v primerjavi s četrtletjem pred tem, potem ko se je že v tretjem četrtletju BDP znižal za 0,2 odstotka. Takrat je Italija zabeležila prvo znižanje gospodarske aktivnosti po koncu leta 2009.

Bo BDP še nižji?

Leto 2011 je Italija končala z rastjo BDP za 0,4 odstotka, potem ko je leto pred tem gospodarska rast znašala 1,4 odstotka, kažejo prvi izračuni statistikov.

V letu 2012 se državi z ogromnimi dolgovi, ki znašajo 1900 milijard evrov, obeta znižanje obsega BDP za 1,2 do 1,5 odstotka, napoveduje italijanska centralna banka. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada bi se lahko ta številka spustila celo do 2,2 odstotka.

Vlada pod vodstvom Maria Montija je že sprejela stroge varčevalne ukrepe za stabilizacijo javnih financ, ki pa bodo še dodatno zajezili gospodarsko rast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.