Slovenija
26 ogledov

Izbirali bi zaposlene

Franc Jarc Živa Zakšek
Pomoč družini na domu. Če storitev financirajo, bi tudi vplivali na to, kdo jo izvaja.

“Treba je podpirati naše ljudi,” so se strinjali občinski svetniki, ko so izvedeli, da storitve pomoč družini na domu v Občini Žužemberk ne bo več izvajala domačinka.

Imenovali so štiričlansko komisijo, ki naj bi se šla danes pogajat v Dom starejših občanov (DSO) Novo mesto, da bi za to storitev zaposlili domače ljudi.

Občinski denar

“Deset let smo imeli eno negovalko, v domu pa zdaj vztrajajo, da morata biti dve,” je pojasnil Dare Pucelj z občinske uprave in dodal, da se zdajšnji delavki pogodba izteče konec junija. Delavko so uporabniki storitve dobro sprejeli, občina pa ji je za njeno delo podelila občinsko priznanje.

Ker storitev plačuje občina, so svetniki prepričani, da lahko vplivajo na to, kdo jo bo izvajal. “To je občinski denar. Občinski svet odloča o tem, kam bo šel,” je izpostavil svetnik Jože Jenkole.

Ker se je zaradi stečaja Novolesa število brezposelnih v občini povečalo za 88, menijo, da bi lahko DSO med njimi poiskal še eno negovalko in jo zaposlil poleg dozdajšnje delavke.

DSO: To ne bo šlo

“Razumemo skrb občine za zaposlitev svojih občanov, a izbor izvajalca socialnovarstvene storitve pomoč družini na domu ni povezan z obvezo po zaposlitvi socialne oskrbovalke iz njihove občine,” je dejala Milena Dular, direktorica DSO.

“Ker smo maja prejeli obvestilo, da sofinanciranje pomoči na domu ne bo več predmet aktivne politike zaposlovanja, bomo ob morebitni potrebi po dodatni zaposlitvi v postopek izbora enakopravno vključili vse, ki se bodo na razpis prijavili,” je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.