Slovenija
21 ogledov

Izplačilom ni konca

Denar, evri, denarnica Boštjan Tacol
Vzajemci. Več izplačil kot vplačil že rekordnih osem mesecev.

Tudi decembra je bilo pri vzajemnih skladih več izplačil kot vplačil, kar je že osmi zaporedni mesec in najdaljše obdobje od leta 2005. Celo ob izbruhu krize leta 2008 je obdobje pobegov iz vzajemnih skladov trajalo le sedem mesecev, potem pa je bilo znova več vplačil kot izplačil.

"Evropska dolžniška kriza je slovenske vlagatelje v vzajemne sklade močno prestrašila," pojasnjuje Blaž Bračič iz NLB Skladov. Dodaja, da leto 2011 sicer ni bilo tako slabo, saj je svetovni delniški indeks v evrih izgubil le 2,6 odstotka vrednosti. Močna konkurenca vzajemnim skladom pri nas so tudi visoke obresti za depozite, ki so pri nas "močno nad depozitnimi obrestnimi merami v Evropi".

In kdaj se bo trend obrnil? "Najverjetneje takrat, ko bomo doživeli nekoliko večji in trajnejši pozitivni premik indeksa SBI Top," meni Bračič. Vlagatelji so namreč zelo pod vtisom Ljubljanske borze, ki je bila lani med najmanj donosnimi. "Slovenska borza ima globalno izrazito nepomembno vlogo in bi morala biti za odločitve vlagateljev o naložbah precej nepomembna," opozarja Bračič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.