Slovenija
18 ogledov

Izsiljevanje z otroki

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Krškem so ogorčeni nad Romi, ki prek otrok, ki jih ne pošiljajo v šolo, poskušajo priti do elektrike v naselju.

Peticija romskih staršev iz Kerinovega grma, ki so napovedali, da svojih otrok ne bodo pošiljali v šolo toliko časa, dokler ne dobijo elektrike, je v občini dvignila obilo prahu. "Občina se ne bo pustila izsiljevati," pravi župan Bogovič, saj so pravila za legalizacijo črnih gradenj in priključitev električne energije jasna. Občinskemu svetniku Moranu Jurkoviču očita, da sprevrača njegove besede in da kot svetnik ne dela v duhu sprejete občinske politike.

Kritiziral je starše
Romi iz Kerinovega grma so se za tako obliko protesta oziroma izsiljevanja z otroki odločili zato, ker naj bi jih s svojim nastopom na občinskem svetu užalil ravnatelj OŠ Leskovec Anton Bizjak. Ta je namreč dejal, kot smo že pisali, da otroci prihajajo v šolo pomanjkljivo oblečeni, lačni in umazani. Ravnatelj pravi, da ni kritiziral otrok, temveč njihove starše, ti pa odgovarjajo, da so otroci taki zato, ker v naselju ni ne vode ne elektrike. Z nepošiljanjem otrok v šolo naj bi dosegli elektrifikacijo posameznih hiš. Svetnik Jurkovič pa je ob tem javno spregovoril še o obljubi občine, da jim bo po plačanem tretjem obroku zemljišča dala električni priključek.
Krški župan Franci Bogovič je ogorčen nad početjem Romov, ki prek svojih otrok izsiljujejo državo. Zlasti ne razume svetnika Jurkoviča, ki bi moral delati v duhu občinske politike, v resnici pa se spreneveda: "Jurkovič, ki se zanima za odkup zemljišča, je bil na občini in povedal, da ima pripravljenih dva tisoč evrov za odkup parcele, preostalo pa za papirje. Vprašal je, ali lahko takoj plača teh dva tisoč evrov in čim prej pride do elektrike," pojasnjuje Bogovič. Župan mu je predlagal, naj sklene pogodbo o obročnem odplačevanju in gre v postopek za pridobivanje dokumentacije. Ko bo imel večino stvari urejenih, pa se lahko obrne na občinski svet, ki lahko sklepa o vsakem posameznem primeru. "Zdaj Jurkovič moje besede obrača," dodaja župan. "Na občini so zelo jezni," nam je potrdil tudi svetnik Jurkovič. Na vprašanje, kaj mu je v resnici obljubil župan, občinski svetnik navaja: "Župan naj bi rekel, da mi ni nič obljubil in da je vse odvisno od preostalih svetnikov."

"Na občini so jezni"
Medtem ko se je ta teden kombi, ki je prišel po otroke v Kerinov grm, vračal prazen, saj so starši otroke iz protesta zadržali doma, pa je včeraj v njem le sedelo nekaj šolarjev. Svetnik Jurkovič je povedal, da zdaj otroke pošiljajo v šolo. Ravnatelj Bizjak pa pravi, da v glavnem niso prišli. Od petdesetih jih je prišla manj kot tretjina, pravi ravnatelj, ki ne vidi pravnih možnosti za ukrepanje. Po zakonu o osnovni šoli so starši dolžni pošiljati otroke v šolo, sicer sledijo sankcije. V primeru romskih otrok iz Leskovca so v nekaj primerih ukrepali in sodišče je nato zahtevalo izpis iz dnevnika, koliko in kdaj so bili otroci navzoči pri pouku. "Čeprav nekateri otroci prihajajo v šolo neredno, le nekajkrat na mesec, je bila večina primerov na sodišču ovržena, v dveh primerih pa so bili starši kaznovani s 30 tisoč takratnih tolarjev," pojasnjuje ravnatelj Bizjak. V torek se bodo na OŠ Leskovec sestali predstavniki šole in občine, v sredo pa pričakujejo obisk z ministrstva za šolstvo in šport.

Kombi še kar prazen
Župan mu je predlagal, naj sklene pogodbo o obročnem odplačevanju in gre v postopek za pridobivanje dokumentacije. Ko bo imel večino stvari urejenih, pa se lahko obrne na občinski svet, ki lahko sklepa o vsakem posameznem primeru. "Zdaj Jurkovič moje besede obrača," dodaja župan. "Na občini so zelo jezni," nam je potrdil tudi svetnik Jurkovič. Na vprašanje, kaj mu je v resnici obljubil župan, občinski svetnik navaja: "Župan naj bi rekel, da mi ni nič obljubil in da je vse odvisno od preostalih svetnikov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.