Slovenija
15 ogledov

Izvedba je vprašljiva

Deponija Globoko ima dovoljenje za obratovanje le do sredine letošnjega julija. Žurnal24 main
Ker Trebanjci pri projektu deponije niso naredili koraka naprej, so Notranjci zadevo vzeli v svoje roke.

V trebanjski komunali se bojijo, da je projekt gradnje centra za ravnanje z odpadki prvega reda, katerega nosilka je Občina Trebnje, zamujen, tamkajšnji župan Alojzij Kastelic pa meni, da ni še nič izgubljeno.

 

Ločevanje odpadkov

Naučrti. Na območju deponije Globoko nameravajo do poletja postaviti kompostarno, kar predstavlja dodaten korak pri ločevanju in predelavi predvsem biorazgradljivih odpadkov. Uvedli bodo tudi sistem ločenega zbiranja embalaže v tako imenovane rumene vreče. V gospodinjstvih, ki ne bodo imela možnosti predelave komposta na svojih vrtovih ali kompostnikih, pa bodo imeli možnost oddaje odpadkov v rjave zabojnike.

Zdaj brez Notranjcev
“Obiskali smo ministrstvo za okolje in prostor ter ugotovili, da je izvedba projekta, ki je bil predviden v državnem operativnem načrtu ravnanja z odpadki, vprašljiva,” je izpostavil Štefan Velečič, direktor komunale. Na novi center naj bi bilo vezanih sto tisoč prebivalcev iz 12 občin – poleg trebanjske, šentrupertske in mokronoške še devet z Notranjskega. “Notranjske občine pa so se odločile po svoje. Predlagajo svoje rešitve in svojo lokacijo na območju Logatca. Devetnajst tisoč ljudi pa je premalo in daleč od tistih želja in načrtov, ki so bili lani na mizi,” je pojasnil Velečič. “Zakaj se je to zgodilo, ne vem. Mislim pa, da bo odgovor na to moral dati župan oziroma njegova uprava.”

Notranjci naj premislijo
“Tukaj ni še nič izgubljenega,” pa je prepričan Kastelic. “Mi se tega problema zavedamo in pravzaprav ves čas na tem delujemo, vendar pa so rezultati glede na vsa prizadevanja pičli.” Kot dodaja, je zdaj vse skupaj bolj odvisno od ministrstva kot od Občine Trebnje. “Notranjska namreč še vedno nima odlagalnega polja. Zadevo želijo rešiti z novo tehnologijo, imenovano plazma. Gre za tehnologijo, ki še ni preverjena. Uporabljala se je izključno v vojski; tako da se mi zdi, da iz te moke še nekaj časa ne bo kruha,” je pojasnil. Po njegovem mnenju bi morali na Notranjskem o vsem skupaj še premisliti, čeprav je prepričan, da “ tudi če bi podpisali pogodbo z Notranjci, bi oni najbrž od nje odstopili”.

Sestanek z ministrstvom
Kot Kastelic dodaja, je bilo v prvih pogovorih z ministrstvom za okolje in prostor reč
eno, da mora občina priskrbeti le sklep občinskega sveta in bo vse urejeno. A se je izkazalo, da to ni tako, je izpostavil in zatrdil, da so pismo o nameri poslali vsem zainteresiranim.

“Nazaj smo ga dobili le od Občine Šmartno pri Litiji, od drugih pa ne.” Sicer pa se zdaj dogovarjajo še z občinama Kočevje in Ribnico, o čemer naj bi se v ponedeljek pogovarjali tudi na ministrstvu za okolje in prostor, je še povedal župan.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.