Slovenija
2610 ogledov

Janković bo podražil parkiranje in še plačevati ga bo treba dlje

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Konec meseca bo ljubljanski mestni svet obravnaval predlog odloka, ki predvideva podražitev cen parkiranja na območju mesta. Prav tako želijo podaljšati plačevanje parkirnin ob sobotah.

V Ljubljani se kmalu obeta podražitev cen parkiranja. Odlok, ki bo obravnavan 29. maja na seji Mestnega sveta Ljubljana, predvideva dvig dosedanjih cen parkiranja v Mestni občini Ljubljana. Kot je dejal Bojan Babič, vršilec dolžnosti javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, je namen dviga cen sprememba parkirnih navad uporabnikov, da razbremenijo mestno središče in zmanjšajo ogljični odtis s tem, da ljudje parkirajo izven Ljubljane.

V kolikor bo sklep na seji sprejet, bodo nove cene stopile v veljavo 5. junija.

Sprva v odloku predlagajo, da se podaljša plačevanje parkirnine ob sobotah od 7.00 do 19.00, s čimer se poenoti režim s ponedeljkom do sobote, nedelje bodo še naprej ostale brezplačne. Dotična sprememba temelji na predlogu občanov, saj bi tako dosegli, da v središču mesta ne bi bilo toliko avtomobilov in bi ljudje raje uporabljali LPP.

"Pri dvigu cen parkiranja smo upoštevali stroške materiala in storitve zunanjih izvajalcev. S tem želimo zmanjšati število dnevnih parkiranj oziroma zmanjšati število obiskovalcev v centru mesta," je povedal Babič.

Spremembe urnega območja

V coni 1 se predlaga dvig cene z dosedanjega 1,20 evra na 1,30 evra na uro.

V coni 2 se predlaga dvig cene z dosedanjega 0,70 evra na 0,80 evra na uro.

V coni 3 se predlaga dvig cene z dosedanjega 0,40 evra na 0,50 evra na uro.

Odlok prav tako napoveduje spremembe cen v parkirnih hišah in na parkiriščih izven ožjega mestnega središča. Predlaga se nova cena 0,70 evra za prvi dve uri in enako za vsako naslednjo uro. Cena nočnega parkiranja se bo pa dvignila na 2 evra na noč za vsa parkirišča.

V parkirni hiši Kongresni trg se predlaga nova cena 1,70 evra na uro in 2,50 evra nad tremi urami parkiranja. Cena parkiranja na noč se tudi dvigne na 2 evra.

Spremembe tudi za abonente

Sprememba cen za parkiranje se spreminja tudi za abonente. Tako bodo tisti, ki parkirajo v ožjem mestnem središču, na mesec za parkiranje plačali 45 evrov. V coni 2 bodo za parkiranje odšteli 40 evrov na mesec, v parkirni coni 3 pa 28 evrov na mesec.

Parkirišče | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec
Dobra novica za stanovalce, dovolilnice ostanejo nespremenjene

Maja Žitnik, vodja oddelka za gospodarsko dejavnost in promet Mestne občine Ljubljana, je dejala, da bodo cene za dovolilnice ostale nespremenjene. Dovolilnice so razdeljene na tri cone, ki omejujejo število parkirišč, ki so na voljo stanovalcem.

V coni 1 stanovalec dobi le eno parkirno mesto, ki stane 100 evrov na leto. V coni 2 sta stanovalcu na voljo dve parkirni mesti, za prvo je cena 100 evrov, drugo 200 evrov na leto. V coni 3 ima lahko stanovalec do tri vozila, za katera je potrebno odšteti 60, 120 in 180 evrov.

Župan Ljubljane Zoran Janković je še dodal, da bo s tem odlokom ukinjeno tudi parkirišče Petkovškovo nabrežje, kjer bo nova peš cona segala do Rozmanove ulice. Urejena bosta tudi še dve novi parkirišči, eno bo pod Rogom, drugo pa pri bazenu Ilirija. Med drugim bo občina letos kupila tudi novih 60 avtobusov, ki bodo okolju prijazni. Prav tako se obetajo nove avtobusne postaje na Linhartovi, Šmartinski in Vilharjevi cesti, kje bodo stranski pasovi namenjeni le avtobusom. To bo še dodatno zmanjšalo gnečo in olajšalo pretok prometa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Grof 09:55 05.maj 2023.

    Janković ima že dolgo sparjene možgane kot prešeč po zakolu, mi pa to prežvekujemo v nedogled

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:36 04.maj 2023.

    Ne vem zakaj naj bi bila LJ drugačna kot druge EU prestolnice. Tudi ko se podraži bo še vedno ugodno. Pa še kaj bi se dalo na tem področju narediti. Za začetek bi bilo potrebno vsem dnevnim prišlekom onemogočiti vstop z avtom v Lj.

  • ak 17:02 04.maj 2023.

    Važno, da z drekovodom dolgoročno in nepovratno kontaminira pitno vodo v Ljubljani, da bo nekdo mastno služil s čistilnimi napravami ... Ljudje mu pa pa vse oprostijo, zamižijo na obe očesi, če je treba, sam da se malo nasmehne in ...prikaži več potala par bombončkov in puhlic. Ja, naivnost je res blagoslov.