Slovenija
17594 ogledov

Spet smo si napačno razlagali prometne predpise

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina MatijaJanežič
Mnogi so prepričani, da je ob praznikih parkiranje v Ljubljani brezplačno, a to ne drži.

V torek smo obeleževali Prešernov dan, ki je tudi dela prosti dan. Nekateri so morda ta prosti čas izkoristili za obisk kulturnih prireditev v Ljubljani in se tako odpeljali v center mesta.

Eden izmed takšnih je bil tudi naš bralec, ki se je znašel v zagati pri plačilu parkirnine na praznik: "Otroke sem 8. februarja peljal na predstavo in parkiral na ulici. Človeka, ki je hotel na parkomatu plačati parkirnino, sem celo opozoril, da je parkiranje zastonj, saj je praznik, on pa mi je povedal, da je tudi na praznike treba plačati parkiranje, saj je to brezplačno le ob sobotah in nedeljah. Potem sem tudi jaz plačal parkiranje, gotovo je še marsikdo tako kot jaz mislil, da na praznik parkiranja v Ljubljani ni treba plačati. Upam, da ni dobil globe."

Brezplačno le ob sobotah in nedeljah

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič
Čeprav mnogi menijo, da je parkiranje ob praznikih zastonj, ni tako. Kot je razvidno s parkinih znakov, je parkiranje brezplačno le ob sobotah in ob nedeljah. Ob praznikih je tako parkiranje brezplačno, le če praznik pade na konec tedna. 

Na Mestnem redarstvu MOL, kjer smo se pozanimali, koliko glob je bilo izrečenih 8. februarja.

Izdanih 43 ukrepov

Dne 8. 2. 2023 je bilo na območju Ljubljane s strani Mestnega redarstva izdanih 43 ukrepov. V tem so vključena tudi opozorila, ne pa prekoračitve hitrosti izmerjene s stacionarnimi samodejnimi merilnimi napravami, so nam povedali.

Največ ukrepov je bilo izvedenih v centru mesta, skoraj vsi so bili izvedeni na podlagi klicev občanov na intervencijsko številko. Dodali so še, da so bili v tistem dnevu v službi štirje mestni redarji, ki so bili razporejeni v dve izmeni.

Za primerjavo smo zaprosili tudi za število izdanih ukrepov v torek, 7. 2., ter ponedeljek, 6. 2, ko sta bila delovna dneva. V ponedeljek je bilo tako izrečenih 150 ukrepov, dan kasneje pa 114 ukrepov. Tudi v te številke so vključena opozorila, ne pa prekoračitve hitrosti.

Šola vožnje Slovenija Šok za policiste: Učitelj vožnje pijan in brez izpita tečaj vožnje SUV V posebni šoli Avto V tem primeru je bolje voziti s hitrostjo pešca
Komentarjev 10
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:57 11.februar 2023.

    Praznik ni sobota in ni nedelja. Kaj tu ni jasno?

  • Pierre 12:29 11.februar 2023.

    Imamo tržno gospodarstvo...pa tudi ovaduhe, špecarje.... eviva demokracia!!!

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:05 11.februar 2023.

    Super, da članek razjasni načeto problematiko "in pove" koliko kazni zaradi neplačane parkirnine 8. 2. je bilo napisanih!? Prispevek posplošeno navaja, da so redarji večino ukrepov izvedli na podlagi klicev občanov. A to naj bi pomenilo, da občani množično obveščajo ...prikaži večo redarje tudi o neplačani parkirnini? Malo morgen! Al so redarji pisali tudi globe za neplačilo parkirnine na dan 8. 2. nedvoumno ne izvemo, ampak lahko le ugibamo!? Problematiko samo je obdelal časopis Dnevnik že poleti 2020!