Avto
47967 ogledov

Bralcu pred lastniškim stanovanjem grozi plačevanje parkirnine

Parkirišče Poslal bralec
Mestna občina Ljubljana (MOL) krči možnosti brezplačnega parkiranja. Naš bralec se je zato, ker dela v avtohiši, znašel v težavah, za katere pa MOL za zdaj nima rešitve.

Mestna občina Ljubljana širi območje plačljivega parkiranja. Napovedali so kar sto novih parkomatov na območjih znotraj obvoznice, kar pomeni, da bodo območje plačljivega parkirnega režima še razširili. Največ novih parkomatov bo na območju cone 3, kjer je med tednom parkirnino obvezno plačevati od 7. do 19. ure, znesek za eno uro parkiranja pa je 0,40 evra.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Parkirni trik Avto Ali lahko veljavni parkirni listek uporabim na več mestih?

Bralec, ki stanuje na Koseskega ulici, je skupaj s preostalimi stanovalci blokovskega naselja presenečen ugotovil, da so jim "čez noč" na parkiriščih, namenjenih stanovalcem, postavili parkomate in table za plačevanje parkirnine. Za zdaj MOL parkiranja še ne zaračunava.

NOVOST Gorenjska Konec brezplačnega parkiranja

Parkirišče | Avtor: Poslal bralec Poslal bralec

Kriva je služba ali neprilagodljivost MOL?

Pravi, da se je znašel v težavah, saj so dovolilnice za parkiranje vezane na vozilo, sam pa opravlja tako službo, zaposlen je v avtohiši, da domov prihaja z različnimi avtomobili, z različnimi registrskimi oznakami. Kaj lahko stori, ko bodo parkomati vklopljeni?

Na MOL smo poslali vprašanje, ki se je glasilo: "Ali je dovolilnica za parkiranje vezana samo na vozilo, ali je lahko tudi na lastnika?" Iz Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL so nam odgovorili: "Na parkirni dovolilnici je zapisana registrska številka vozila, pridobi pa jo lahko le lastnik vozila, ki je stanovalec relevantnega parkirnega območja. Prenos dovolilnice med različnimi vozili ni mogoč."

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Slovenija Globa za neplačilo parkirnine bo višja

Zanimalo nas je tudi, ali bodo sistem dovolilnic posodobili, digitalizirali. Torej, da ne bo treba več fizično za steklom vetrobranskega stekla dokazovati, da stanujete na področju, kjer veljajo dovolilnice? Na ta način bi se lahko rešile tudi težave bralca. Iz MOL so nam odgovorili, da izvajajo različne preveritve za vzpostavitev digitaliziranega naročanja in izdaje dovolilnic, vendar trenutno ne morejo potrditi časa izvedbe.

"Na MOL preverjamo možnosti uveljavitev digitalnih dovolilnic, kar je glede na raznovrstnost potreb in pobud posameznih skupin dokaj zahtevno. Tudi navedeni primer bomo obravnavali skupaj z ostalimi in poskusili poiskati najboljšo rešitev. Trenutno žal ne moremo natančno odgovoriti na vaša vprašanja," se je glasil odgovor.

Parkomat | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Znajdi se, kakor veš in znaš

Nasvet bralcu torej je, da naj se znajde po svoje, najame garažo, ali pa plačuje parkirnino tako kot vsi, ki tam ne stanujejo in bi radi pred blokom pustili parkirano svoje vozilo. Zanj izjema ne obstaja, in to kljub naravi njegovega dela, ki je specifična. "Žal ne. Stanovalec mora za parkiranje službenega vozila na javnem parkirnem prostoru plačati parkirnino," so zapisali v odgovoru. Odločitev, kdaj bodo na ulici Koseskega začeli delovati parkomati še ni sprejeta. "Ko bo, bomo o tem javnost obvestili. Koseskega ulica je uvrščena v Cono 3, za katero velja, da je parkirnino treba plačevati od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro po 0,40 EUR na uro."

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina Slovenija V Ljubljani vas bodo še bolj lupili

To pomeni, da bo bralec, ko bo imel sicer služben avto parkiran pred svojim stanovanjem, na dan plačeval malo manj kot 5 evrov, na teden pa skoraj 24 evrov, če ne bo želel prejeti kazni s strani mestnega redarstva.

Komentarjev 74
  • franc67 17:33 31.januar 2023.

    Ko je bil Janša na oblasti je bila svoboda.Sedaj pa vidimo kje smo pristali.Povišanje plač za svoje diktatura, zlizani ste z mediji novi davki in davki na ne premičnine .Imate, kar ste želeli.Janković vas ima pa za norce.

  • Sašo Čepon 14:31 31.januar 2023.

    Huh... dokler so bili SDS na vladi je pa bilo vse zastonj, ane?

  • dare326 16:24 30.januar 2023.

    Želeli ste, dobili ste. Ste zmagovalci in to vas bo stalo. Plešite.