Avto
28348 ogledov

Ali lahko veljavni parkirni listek uporabim na več mestih?

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina
1/6
MatijaJanežič
Marsikateri voznik se gotovo sprašuje, če parkirni listek, ki mu čas parkiranja še ni potekel, lahko uporabi na več parkirnih mestih.

Če nekdo plača parkirnino in dobi potrdilo oziroma parkirni listek za tisto ulico, ali lahko listek uporabi tudi na drugem parkirnem prostoru v okviru iste parkirne cone ali nižje, kjer je potrebno manjše plačilo?

Ljubljana Raziskava Avto Tri četrt evropskih prestolnic boljših od Ljubljane

 Če ima nekdo na primer v Ljubljani opravke, ki od njega zahtevajo, da se v okviru določenega časa prestavlja po mestu in parkira na različnih javnih parkirnih prostorih ob ulicah, ali mora za vsako parkirno mesto kupiti svoj listek, ali lahko tega, če ga je denimo kupil na parkomatu ob Pražakovi ulici, uporabi na Ulici stare pravde, če seveda plačani čas parkiranja še ni potekel. Obe sta v isti parkirni coni. Ali pa, če ga lahko uporabi denimo na Einspielerjevi ulici ali katerikoli drugi iz območja z nižjo urno postavko? 

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Kakšna so torej pravila glede tega in kakšni so ukrepi mestnega redarstva oziroma javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice v tem primeru? Domnevali smo, da marsikateremu vozniku pravila glede tega niso povsem jasna in lahko morda zaradi prigovarjanja »skopuha v njem« po nepotrebnem stori prekršek.

Parkirni listek ni večnamenski

Z mestne uprave so nam v imenu Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice odgovorili, da plačilo uporabe parkirnega prostora na javni parkirni površini, na in ob cestišču, kjer se parkirnina plačuje na parkomatih, urbanomatih ali preko mobilne aplikacije, določa Odlok o urejanju prometa v Mestni občini Ljubljana (Uradni List RS, št. 184/21 z dne 26.11.2021).

Citroen C5 Aircross Dilema Avto Kaj je bolje: strešni kovček najeti ali kupiti?

Ta odlok pa predpisuje, da se parkirnina plačuje na uro. Odlok tudi predpisuje, da mora uporabnik vozila ob menjavi parkirnega prostora (menjava ulice ali območja znotraj določene cone) parkirnino ponovno plačati, saj se zaradi spremembe kraja parkiranja to šteje kot novo parkiranje.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Iz navedenega razloga prav tako ni dovoljena uporaba sicer še veljavnega parkirnega lista v območjih oziroma conah z nižjo ali višjo parkirnino, saj bi bilo parkiranje s takim parkirnim listkom v nasprotju z navedenim odlokom.

Namesto avtomobila uporabite alternativno sredstvo

Kontrolorji pri svojem delu nadzirajo plačilo parkirnine v času, ko je potrebno imeti parkirnino plačano. Pri tem poleg veljavnosti parkirnega listka preverjajo tudi, če velja za točno določeno območje znotraj cone, kjer je vozilo parkirano. Če torej sicer še veljavni parkirni listek uporabite v napačnem območju, vas čaka plačilo globe, če se je seveda mimo parkiranega avtomobila sprehodil kontrolor ali redar.

Električni avto E-mobilnost Avto Končno pametni predlogi EU glede e-vozil

Na mestni upravi dodajajo, da mestna občina Ljubljana vzpodbuja alternativne oblike mobilnosti, kakršni so uporaba javnega prevoza, kolesarjenje ali hoja. Če torej razdalje med vašimi opravki niso prevelike, avtomobil preprosto pustite na prvem parkirnem prostoru, potem pa se med opravki sprehodite ali pa parkirajte na obrobju mesta in se peljite z avtobusom. Ob pomanjkanju parkirišč v središču Ljubljane boste morda tako celo hitrejši.

parkiranje v ljubljani, parkirišče, parkirnina | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Daimler, mercedes-benz, prodaja Avto Vaše vozniške navade postajajo trgovsko blago!
Komentarjev 40
  • endrug 15:07 10.avgust 2022.

    Uporabljajte alternativne načine plačevanja. Kako bodo sploh dokazali, da si prej parkiral nekje drugje. Rečeš, da si se vrnil na isto mesto.

  • Plavi-mil 14:36 10.avgust 2022.

    Pa še volite opankoviča, da vas bo lupil še naprej, res ste bolani v glavo žabarji

  • zdrej 13:42 10.avgust 2022.

    Draga Bolana, dragi Janloviću. Bil v Ljubljani. Videl te alternativne metode. Bil oz sem še vedno zelo razočaran. Saj niti označit niste sposobni alternativ tako kot bi bilo to potrebno. Potem podpora je prav Bolanska. Ko sem prosil za pomoč, ...prikaži več mi je operater odložil, ker je mislil, da se delam norca. Ampak, če zadevo primerjam z sosednjimi glavnimi mesti, ste prav na zadnjem mestu, kar se tiče javnega prometa.