Avto > Iz druge roke
7897 ogledov

Kaj je bolje: strešni kovček najeti ali kupiti?

Citroen C5 Aircross Anže Petkovšek Citroen C5 Aircross
Pred odhodom na počitnice nam v avtomobilu pogosto zmanjka prostora, kar večina voznikov nadomesti s prtljažniki, strešnimi kovčki in podobnimi razširitvenimi prijemi.

Takšna oprema pa ni vedno poceni, poleg tega pa nam lahko, ko je ne potrebujemo, v garaži ali shrambi zavzame veliko prostora, ki bi ga lahko sicer izkoristili za kaj drugega.

Citroen C5 Aircross prevoz kolesa prtljažnik Ste že doživeli? Avto Naše avtoceste: Ko prevoz kolesa postane nočna mora

Kratek pregled naše najbolj obiskane trgovske spletne strani pokaže, da je treba za navaden kolesarski prtljažnik odšteti vsaj nekaj deset evrov, za prtljažnike in strešne kovčke pa po več sto evrov. Predvsem tisti, ki takšno opremo rabijo le nekajkrat na leto,  se zato lahko upravičeno vprašajo, če je opremo res smiselno kupiti ali pa jo je bolje najeti.

Strešni kovček | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Izposojevalnic opreme je pri nas kar nekaj in kratek pogled na cenik ene izmed njih pokaže, da vas za deset do štirinajst dni, kolikor običajno traja dopust, stane okoli 40 do 60 evrov, k čemu je, če tega še nimate, treba prišteti še dobrih 20 evrov za osnovni prtljažnik. Se računica izide?

Prtljažnik za kolo Avto Varna le polovica preizkušenih prtljažnikov za kolesa

Odvisno od potreb

Jaka Plahutnik iz podjetja izposoja.si nam je povedal, da pri njih strankam vedno svetujejo, naj si opremo, naj gre za osnovne prtljažnike, strešne kovčke, nosilce za kolesa in drugo, izposodijo, če jo potrebujejo enkrat do dvakrat na leto. Če jo zaradi konjičkov, aktivnega življenjskega sloga, redne rekreacije in podobnih zadev uporabljajo redno  jo je seveda bolje kupiti.

Izposojevalnic je na spletu veliko, vse večja konkurenca pa prinaša tudi ugodne stroške. A pozor, pozanimajte se, za kakšne kovčke gre. Seveda je bolje, če gre za kakovostne kovčke znanih proizvajalcev. Priporočljivo je tudi, da se odpirajo obojestransko. Pozanimajte se tudi, kakšne so vaše obveznosti v primeru kraje ali poškodbe, če so opremljeni s ključavnicami in podobno.

Koliko se pridobi z izposojo ali nakupom je relativno vprašanje. Nekateri namreč na stvar gledajo zgolj iz finančne plati in izračunajo, da bodo v petih letih redne uporabe z nakupom prihranili več kot z izposojo. Drugi pogled, ki se Plahutniku z vidika uporabnika zdi racionalnejši je, da je v shrambi vse leto bolje imeti regal za odlaganje predmetov kot pa ob steno prislonjen prtljažnik in kovček, ki nam je praktično vse leto v napoto, ko pa ga končno rabimo, se nam lahko zgodi, da ne bomo našli ključa ali pa bo polomljen.

Mazda6 prtljažnik Tabela lažnikov Avto Proizvajalci vam prodajajo litre, ki ne obstajajo
Strešni kovček | Avtor: Thule Thule

Stranke si pri njih sicer izposojajo vso opremo in večina strank si izposodi ves komplet, se pravi osnovni strešni prtljažnik in strešni kovček. Nekateri si izposodijo celo samo osnovni prtljažnik, na primer tisti, ki vozijo službene avtomobile, za katere se jim teh ne splača kupiti, sam kovček pa imajo ali pa si ga izposodijo od prijateljev itd. Tretji pa imajo zaradi različnih konjičkov osnovni prtljažnik in nosilce za opremo že na avtomobilu in si izposodijo le strešni kovček.

Varnostni pas Trik Avto Triki, zaradi katerih vas prtljaga ne bo ubila

Povečano zanimanje

Plahutnik dodaja, da letos v primerjavi s prejšnjimi leti opažajo povečano zanimanje za najem opreme, kar je razumljivo, saj smo bili v preteklih dveh letih vsi malo manj mobilni zaradi pandemije. Meni, da smo se zopet približali obsegu potovanj in izposoje opreme iz časa pred pandemijo.

Cena najema je največkrat pogojena z dolžino najema. In še nekaj. Povpraševanje po strešnih kovčkih je v času poletnih počitnic veliko, zato opremo rezervirajte še dovolj zgodaj. Prepričajte se tudi o možnosti montaže strešnega kovčka in prtljažnika na vozilo. Strokovnjaki to opravijo hitro, večina pa to storitev ponujajo v ceni najema.

Tisti, ki bi radi najeli opremo, se morajo zato zavedati, da je izposoja vezana na turistično sezono, kar pomeni, da je opremo bolje rezervirati čim prej oziroma takrat, ko načrtujemo dopust in tudi rezerviramo nočitve. Zadnja leta namreč opažajo, da je veliko strank, ki pokličejo isti ali dan preden opremo potrebujejo, resnično začudenih, da so vsi strešni kovčki na vrhuncu sezone že rezervirani.

Prtljažnik za kolo Poraba Avto Velika zmota glede položaja koles med prevozom na avtu

Prtljažnik za kolo | Avtor: VW VW

Pri podjetju izposoja.si sicer ljudem svetujejo tudi, naj pri velikost avtomobila, ki ga kupujejo, prilagodijo celoletni uporabi. To pomeni, da če v službo hodimo v mesto in bi nam večino leta zadostoval majhen avtomobil, ne kupimo avtomobila, v katerega lahko shranimo opremo za dvotedensko taborjenje, potem pa se z njim vse leto drenjamo v gneči. Raje kupimo majhen avtomobil in si za taborjenje izposodimo strešni komplet ali celo tovorno prikolico s ponjavo, v katero lahko brez težav naložimo vso želeno opremo.

Strešni kovček Avto Ko avto ostane brez strešnega kovčka
Komentarjev 2
  • miha038 08:18 08.avgust 2022.

    Kaj vem kaj se bolj splača. Si parkrat sposodiš in bi še imel svoje. Svoje še lahko prodaš, ko več ne potrebuješ. Je za razmislit.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 07:06 08.avgust 2022.

    Rabiš nekaj za oblečt pa debelo denarnico in to je vse,če ne ni dopust