Avto
792 ogledov

Triki, zaradi katerih vas prtljaga ne bo ubila

Varnostni pas Gregor Prebil
Bližajo se množična romanja na oddih, v gore, toplice ali nekam na morje. To pa pomeni, da bo prtljažnik avtomobila napolnjen tako, do vrha. Zlaganje prtljage v vozilo ne sme biti opraivlo, ki ga vzamete z levo roko, pač pa premišljeno početje. Sile ob trkih so tako velike, da vas bo nepravilno pritrjena prtljaga v prtljažnem delu ubila v trenutku. Ponujamo vam nasvete, kako se pravilno lotii nalaganja prtljage v vozilo.

Pred kratkim smo organizirali avtomobilsko delavnico, na katere smo povabili bralce zurnal24.si in jih v eni izmed nalog izzvali, naj pravilno natovorijo prtljago v prtljažnik avtomobila. Storiti so morali to, kar meni, da zna storiti vsak. Znajo očetje in mamice pravilno in varno zlagati prtljago?

"Kratek odgovor ni bil "ne", ugotavlja strokovnjak in inštruktor varne vožnje Anže Jereb, ni bil pa tudi da: "Stanje se izboljšuje, k temu v določeni meri pripomore vedno večja osveščenost, nekaj dodajo treningi varne vožnje ter ostale vrste izobraževanj."

Plastenka je povzročila največ težav

Zaustavi se pogosto zatakne pri predmetih, ki niso klasičnih oblik ali pa jih ne prevažamo pogosto. Če pravilno pritrjevanje otroškega sedeža ali 'postavljanje' kovčka oziroma potovalne torbe večini ne povzroča preglavic, postavljanje plastenke ali žoge stvari hitro postavi na glavo. "Pomembno je, da praktično nihče ne dela več tako velikih napak, ki bi bile ob trku usodbe, nihče od udeležencev za zadnjo polico denimo ne bi dal težkega predmeta, ki bi ob trku poletel proti glavam potnikov, kakšna malenskot pa vseeno manjka, zato so dodatni nasveti vedno dobrodošli," pravi Jereb in pojasnjuje, da je velika plastenka vode večini naredila toliko težav, da je nikakor niso uspeli umestiti v vozilo, šele na koncu se je eden od njih domislil, da jo lahko zatakne v žep naslonjala sprednjih sedežev, kjer bo ostala zasidrana tudi ob trku.

Prtljaga | Avtor: Shutterstock Shutterstock

V kritičnih trenutkih lovimo predmete

Zelo pogosta napaka voznikov je, da v kritičnih razmerah med naglim zaviranjem lovijo predmete po avtomobilu, s čimer lahko zapravijo usodni trenutek za varno izogibanje nesreči, opozarjajo inštruktorji varne vožnje, s katerim se v zadnjih letih veliko pogovarjamo o tej tematiki. Medtem ko je treba večje predmete s sedežev položiti za naslonjala, manjši tja ne spadajo, saj lahko med zaviranjem šinejo pod sedežem med stopalke.

Nikar pa predmetov, kakršni so torbice in lutke, ne odlagajte na prtljažno polico, saj lahko že razmeroma lahek predmet v nesreči postane izstrelek, ki utegne potnike hudo dodatno poškodovati. Mobilnik, ključe in podobno pospravljajte v primerna odlagališča v avtomobilu.

Trik s pasom

Najvarneje je, da vso prtljago vestno pospravljate v prtljažnik. Pri tem jo naslonite ob naslonjala zadnjih sedežev in z drugimi predmeti učvrstite tako, da se ne more gibati levo in desno. Veliko avtomobilov ima v ta namen vsaj med dodatno opremo priročno elastično mrežo. Tudi če uporabite zaščitno mrežo, prtljaga ne sme gledati prek zadnje vrste sedežev, saj s tem ovira pogled nazaj.  Če je nimate, se pozanimajte, ali je možno mrežo vstaviti tudi v vaš avtomobil.

prtljaga, avto | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Kadar imamo zadaj delno podrto klop ali pa postavljeno in zadaj ne sedi nihče, je zelo priročen trik, da varnostna pasova pritrdite navzkrižno. Pasovi namreč lahko zadržijo do 12 ton mase, desetkrat več, kot so zmožna zadržati naslonjala zadnje klopi. Navedimo primer: 17-kilogramski paket, denimo pijače, se v primeru trčenja zahvaljujoč pospešku spremeni v več kot pol tone mase, ki se dodatno zaleti v zadnji sedež. Da bi zmanjšali udarno moč, je treba težje kose prtljage tesno namestiti tik za zadnjimi sedeži, po potrebi pa jih še dodatno zavezati.

Trikotnik naj bo pri roki

Trikotnik, fluorescenčni jopič in pribor za prvo pomoč morate hraniti na takšnem mestu, da bodo dostopni v vsakem trenutku. Še dva nasveta za varno potovanje na dopust. Zaradi velike količine prtljage in obremenitve je treba prilagoditi pritisk v pnevmatikah. Večja obremenitev zadnjega dela vozila povzroča dviganje prednjega dela, zato je treba prilagoditi tudi dolžino snopa žarkov žarometov.

Če uporabljajte strešni kovček, ga napolnite tako, da se predmeti ne bodo gibali, a obenem pazite, da ne bo pretežek, saj bo sicer zmanjšal stabilnost vozila. Pri prevozu koles na strehi uporabljajte zanesljive nosilce.

Komentarjev 1
  • vzev 13:21 02.junij 2016.

    "saj s tem ovira pogled nazaj. " In kaj je problem če ovira pogled nazaj. Kaj kombiji nimajo zadaj zaprto? Ali avti predelani za vožnjo tovora nimajo zadaj zaprto?