Avto
2387 ogledov

Otroški sedež postaviti levo, desno ali na sredino klopi?

Žurnal24 main
Kam pritrdite otroški sedež na zadnji klopi avtomobila. Za sovoznikov sedež, desno na zadnji klopi ali na sredino. Inštruktor varne vožnje odgovarja, kje bo otrok najbolj varen?

Po preverjanju na avtomobilskem parkirišču pred blokovskimi naselji ima največ avtomobilov otroški sedež, v avtomobilih, kjer se prevaža en otrok, nameščen desno na zadnji klopi avtomobila.

Starši se za to odločajo predvsem zato, da otroka vidijo, a to ni najbolj varno, saj številne raziskave kažejo, da je prav obračanje nazaj proti otroku med vožnjo nevarno početje.

Otrok v avtu | Avtor: Profimedias Profimedias
Inštruktor varne vožnje pri šoli vožnje B&B Anže Jereb pojasnjuje, da v velikih enoprotornikih s tremi ločenimi sedeži in isofix sidriščem ter tritočkovnim pasom tudi v sredini, je najbolj varen ravno sredinski sedež, ki je z vseh smeri najbolj oddaljen od robov vozila. "Če te možnosti nimamo, je statistično primernejša ter varnejša leva stran, torej za voznikom. Statistika prometnih nesreč lepo kaže, da jo voznik v večini primerov odnese z lažjimi poškodbami kot sovoznik, bodisi zaradi instiktivnega zavijanja v smeri lastnega reševanja, ali pa zaradi dejstva, da je leva stran ceste prosta, če se ovira pripelje po naši desni strani," razlaga inštruktor varne vožnje.

Postrani obrnite vzvratno ogledalo, pa bo

Druga predost otroškega sedeža za voznikom je tudi v tem, da pri spremljanju otroka vozniku ni potrebno odmikati pogleda s ceste ter se nagibati nazaj, pri čemer, kot pravi Jereb mimogrede marsikdo s seboj še malenkost v desno potegne tudi volan: "Zaradi tega je avtomobil lahko hitro na robu ceste, če ne celo z nje. Dovolj je postrani obrnjeno sredinsko vzvratno ogledalo, pa boste lahko spremljali promet za seboj in tudi, kaj dela vaš malček. Če bo potrebno hitro ustaviti in mu pomagati, boste tudi hitreje pri njem, v nasprotnem primeru pa bo potrebno priti na drugo stran vozila."

Inštruktor kot edino slabost položaja za voznikom vidi pri parkiranju ob robu pločnika, saj v tem primeru otroka iz vozila jemljemo na strani, kjer poteka promet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.