Avto
48 ogledov

Bleščeče sonce med vožnjo je nevarna past za voznike

Bleščavo sonce Žurnal24 main
Nadležna svetloba nizko nad obzorjem postavljenega sonca je te dni lahko izredno nadležna, celo nevarna. V Sloveniji še brez prakse opozarjanja voznikov z znaki. Kako se zoperstaviti in voziti varno?

Dan se že daljša, sonce postaja močnejše, hkrati pa se nizko nad obzorjem znajde ravno v času jutranjih in popoldanskih prometnih konic. Bleščeča svetloba je skozi od zimske umazanije umazana stekla še toliko bolj nadležna, marsikdaj lahko pride celo do situacij, ko vozniki spregledajo ostale udeležence, ki jim prihajajo nasproti iz smeri sonca.

Pri britanskem zavarovalnem združenju AA navajajo, da je bleščeče sonce na letni ravni pomemben dejavnik pri okoli 3.000 nesrečah, ki se zgodijo v Veliki Britaniji, med njimi je 30 smrtnih primerov. Še posebej nevarne med močno svetlobo so lokalne ceste, dodajajo pri AA, saj na ovinkastih poteh z mesta voznika stalno prihaja do menjave pozicije sonca. Drevesa in stavbe poskrbijo še za dodatne "stroboskopske" vplive.

Najnevarnejšje, kar voznik lahko stori v razmerah bleščavosti, je, da se loti prehitevanja, prav tako zlahka spregleda stran od njega obrnjene pešce, kolesarje ...

"Prvi nujni protiukrep proti bleščanju je, da skrbimo za čista stekla," opozarja trener varne vožnje Brane Legan iz AMZS centra varne vožnje Vransko. "A ne le od zunaj, temveč tudi od znotraj, saj prav na čistost notranje strani stekel vozniki prepogosto pozabljamo. Zaradi delovanja klime ali pogostega odmrzovanja se lahko na steklu naredi tenka plast filma, prek katerega pa se svetloba še bolj nadležno lomi," pojasnjuje inštruktor. 

Med vožnjo Legan priporoča uporabo kakovostnih sončnih očal in seveda avtomobilskih sončnih ščitnikov, ki jih je potrebno prilagajati poziciji sonca. Pri tem velja uporabljati tudi desni, sopotnikov ščitnik. 

V bleščečem soncu na vsak način upočasnite in nikar ne vozite "na slepo". Bleščečo svetlobo pa morajo upoštevati tudi tisti, ki se vozijo stran od sonca, saj se je potrebno  zavedati, da jih vozniki, ki jim prihajajo nasproti, slabše vidijo. Uporaba zasenčenih luči (ne le dnevnih), je zato v takšnih pogojih zelo smiselna za vsa motorna vozila.

Policija: kot vožnja skozi meglo

Na policiji pravijo, da je močna svetloba gotovo eden izmed dejavnikov, ki lahko vpliva na pojav nesreč, to policisti pri ogledu nesreče tudi posebej pripišejo v zapisnike. 

"Dejstvo je, da ta pojav za voznike pomeni slabšo vidljivost, v kombinaciji s hitrostjo in neustrezno varnostno razdaljo pa kot dejavnik pripomore k nastanku prometne nesreče. Sončna bleščavost je lahko enako nevarna kot megla," na policiji opozarjajo na pogosto podcenjeno nevarnost jasnega zimskega jutra ali popoldneva.

Pri nas na meglo opozarjajo, na sonce ne

Ponekod, denimo v Avstriji, na posameznih odsekih avtocest na problem sonca opozarjajo tudi s posebnimi prometnimi znaki.

Bleščavo sonce | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

V Sloveniji te prakse še ni, Dars pa tudi ni odgovoril na vprašanja Žurnala24, ali na izpostavljenih mestih, kjer so hitrosti lahko visoke, razmišljajo o tovrstni praksi opozarjanja prek posebnih znakov ali že obstoječih opozorilnih portalov. 

andrej.leban@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.