Avto > Iz druge roke
3120 ogledov

Proizvajalci vam prodajajo litre, ki ne obstajajo

Mazda6 prtljažnik Saša Despot
Raziskava o velikosti prtljažnikov je dala zaskrbljujoče rezultate.

Velikost prtljažnika je pri nakupu novega ali rabljenega avta lahko zelo pomemben podatek, še posebej če potrebujete avto zaradi prevoza družine, ljubljenčkov, športnih ali poslovnih rekvizitov. Pri tem se je treba zanašati na podatke o velikosti, ki jih objavljajo proizvajalci. 

Nemška organizacija ADAC se je odločila sama preveriti pravilnost podatkov, ki jih navajajo znamke. Preverili so kar 150 različnih modelov, od limuzin, kombilimuzin, karavanov do suvov in enoprostorcev ter naleteli na nekaj velikih presenečenj. Večinoma negativnih. 

Koliko glede prtljažnika laže vaš avto, si lahko ogledate v OBSEŽNI TABELI (Vir: ADAC).

Tabela (v nemščini) navaja podatke o prostornini prtljažnika, ki jih obljublja proizvajalec, ADAC meritev od dna do roloja in ADAC meritev od dna do strehe.

Med glavnimi ugotovitvami ADAC navaja, da proizvajalci svoje prtljažnike merijo na različne načine, zato že tu lahko prihaja do razlik. Meritev prtljažnika namreč ni standardizirana, proizvajalcev pri izvajanju meritev ne zavezuje noben natančen postopek, zato lahko na izmerjeno velikost vplivajo položaj pomične klopi, položaj hrbtišča zadnjih sedežev, spremenljivo dno prtljažnika, položaj prekrivala prtljažnika ... 

Ko so meritev izvajali sami, so v prtljažnik do višine sedežnega roba zlagali penaste kocke (standard ISO 3832) in sicer do spodnjega roba prtljažnega prekrivala. Če prekrivala ni bilo, so naložili do spodnjega roba stekel.  

Na splošno so bile razlike v podatkih manjše pri kombilimuzinah, večje pa pri enoprostorcih in suvih.

Druga ugotovitev je, da so avtomobili iz cenejših segmentov praviloma bolj resnicoljubni. Na primer pri znamki Dacia so pri modelu duster izmerili le za tri litre manjšo prostornino od tiste, ki jo navaja proizvajalec.

Na drugi strani pa so pri dražjih premijskih modelih razlike med oglaševanim in dejanskim lahko velikanske. Pri volvu XC90 so ob pomoči kock namerili le 475 litrov prostora v prtljažniku, medtem ko Švedi navajajo podatek kar 721 litrov. Pri VW sharanu pa so namerili le 630 litrov, medtem ko znamka v gradivu obljublja kar 955 litrov. Razlika je torej 325 litrov, kar je bila tudi največja izmerjena diskrepanca.

PRIMA primerjalni test B SUV razreda | Avtor: PRIMA PRIMA

Na splošno so bile razlike v podatkih manjše pri kombilimuzinah, večje pa pri enoprostorcih in suvih. 

Pozitivno so bili pri ADAC presenečeni v segmentu limuzin, ki prvenstveno niso namenjene tovorjenju. Pri več modelih so testniki namerili celo večji prtljažnik od tistega, ki ga navajajo proizvajalci.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.