Slovenija
49269 ogledov

Vsi smo pogrnili na testu, ali se tukaj po 17. uri sme parkirati

Prometni znak parkiranje zurnal24.si
"Se tukaj zvečer sme parkirati ali ne," me je vprašala prijateljica in mi poslala fotografijo prometnega znaka. Odgovoril sem jim, da nisem prepričan in parkirat je šla v parkirno hišo. Jaz pa v lov za odgovori. Po enem mesecu sem le dobil odgovor, da je signalizacija po besedah mestnega oddelka za promet nedvoumna, vsi sodelavci so imeli sicer prav tako nedvoumno, a diametralno nasprotno mnenje.

Prometni znak kaže, da je na treh parkirnih mestih parkiranje med tednom od 6. do 17. ure dovoljeno za največ 20 minut za potrebe vzgojno-varstvenega zavoda. Povedano po domače, parkirišča so namenjena staršem, ki v vrtec pripeljejo otroka ali pa ga pridejo iskat.

To je bil tudi prvi odgovor, ki sem ga dobil od mestnega oddelka za promet 22. decembra. A to mi je bilo jasno, zanimalo me je nekaj drugega, to, kar sem jih devet dni prej vprašal:

- Ali je na parkirnih mestih, ki so označena s tem znakom, dovoljeno parkiranje izven časa, ki je predvideno za kratkotrajno ustavljanje do 20 minut za potrebe VVZ? Je torej dopustno parkirati na teh treh parkirnih mestih npr. v soboto od desetih do enajstih dopoldan ali v petek od 17. do 18. ure?

- Če je parkiranje v času izven na znaku določenih ur dopustno, ali je v tem času za parkiranje treba plačati?

- Če parkiranje izven določenih ur ni dopustno, zakaj ni? Samo v konkretnem primeru gre za tri parkirna mesta, ki izven teh ur, ki so določene na znaku, ostaja neizkoriščena.

Ko sem jim odgovoril, da znak poznam, da pa me zanimajo zgornje posledice, so mi napisali: "Iz fotografije, ki ste jo posredovali, ni mogoče prepoznati lokacije znaka, zato podrobnejših pojasnil glede okoliščin postavitve ne moremo navesti."

To me je presenetilo, saj sem mislil, da mora biti prometni znak jasen sam na sebi in ni treba poznati njegove lokacije, da bi ga razumel, a sem jim kljub temu sporočil, da gre za lokacijo pred Erjavčevo 6 nasproti Drame. Morda je od barve črt odvisno, ali je treba izven tega časa parkiranje plačati, sem si mislil.

Parkiranje Erjavčeva 6 | Avtor: googlemaps googlemaps

Pred dnevi sem po skoraj mesecu dopisovanja dobil odgovor: "Postavljena prometna signalizacija je nedvoumna. Izven navedenega časovnega obdobja parkiranje ni dovoljeno, kar izhaja iz določil že navedenega zakona in pravilnika," so zapisali na mestnem oddelku za promet.

Štirje sodelavci, ki sem jih vprašal za mnenje, so bili sicer soglasno prepričani, da bi ob 18. uri na teh parkirnih mestih smeli parkirati, menili so, da omejitev velja do 17. ure, potem pa ne več.

Zvečer in v soboto morajo biti parkirišča prazna

A osnovni znak je prepoved parkiranja, dopolnilna tabla pa določa izjemo. Kadar izjema ne velja, velja osnovna prepoved. Ni pa ta najbolj logična. Na vprašanje, zakaj izven določenih ur za dostavo in prevzem otrok v vrtec parkiranje na teh parkirnih mestih ni dovoljeno, pa na mestni občini niso odgovorili. Samo v konkretnem primeru gre za tri parkirna mesta, ki izven ur, ki so določene na znaku, torej zvečer in ob koncu tedna, neizkoriščena.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Skias 11:14 16.januar 2023.

    Čudit se temu in komentarjem je potrata časa saj pomislite. Imaste 2 pravnika, ki bosta imela o jasnem zakonu vsak po vsaj 2 razlagi. Če je nekaj belo je belo in ne moreš rečti belo je in mogoče zeleno!

  • a0a00f39e817d67fe2684868c4e710c9609706fe 09:15 16.januar 2023.

    Sami strokovnjaki, zunaj tega časa je dovoljeno parkiranje. Prepoved velja samo samo za čas naveden na tabli. Tako je vsepovsod.

  • blayo 21:00 15.januar 2023.

    Vse jasno, gre za cono kjer je parkiranje prepovedano, razen za izjeme ki so navedene pod tem znakom.