Slovenija
11 ogledov

Janković gre po glasove

Janković Zoran Anže Petkovšek
Janković zagotovil, da ima dovolj podpore, da bo jutri izvoljen za mandatarja. Pravi, da je odločitev Virantove liste legitimna, vendar jo je označil za nekorektno.

Zoran Janković, kandidat za mandatarja in predsednik Pozitivne Slovenije, je na petnajstminutni tiskovni konferenci poudaril, da bo jutri "na vsak način iskal glasove poslancev in predstavil svoj program". Dejal je, da ima 45. in 46. glas zagotovljen, vendar imen, kdo ga bo podprl, ni hotel povedati.

Virantu na več mestih ugodil

Potezo Državljanske liste Gregorja Viranta (DLGV), ki je kljub udeležbi na koalicijskih pogajanjih in parafi koalicijske podpore včeraj Jankoviću odrekla podporo, pa je označil za nekorektno, ker "negira vse pogajalce". "To je bila njihova legalna in legitimna odločitev, jaz v njo ne posegam," je dejal.

Virantu je še svetoval, naj pomislijo, kaj so obljubili svojim volivcem, saj da ti ne pozabljajo: "Razlaga, da sem na eni strani preveč izključujoč in da na drugi preveč popuščam, mi ne gre skupaj."

Dejal je, da so pred pogajanji izhajali iz svojih izhodišč, prvi osnutek so poslali strankama SD in DLGV, skozi pogajanja so usklajevali pripombe vseh strani. Besedilo koalicijske pogodbe je bilo po Jankovićevih besedah naposled usklajeno med štirimi strankami, odprtih vprašanj ni bilo.

V nedeljo so naredili tudi že razrez ministrstev, teh bi bilo kljub zamisli Pozitivne Slovenije o enajstih ministrstvih vseeno dvanajst: znova bi razdružili ministrstvo za socialo in zdravje. Razrez je bil sledeč: pet ministrskih mest bi pripadlo Pozitivni Sloveniji, tri SD, tri DLGV in dve DeSUS. "Te tri stranke so dobile več, kot jim pripada, zato bi za vsako mesto ministra več Pozitivna Slovenija dobila dve sekretarski mesti," je pojasnil Janković. DLGV bi tako pripadlo notranje in finančno ministrstvo ter mesto predsednika državnega zbora, ki ga že zaseda Virant.

SDS bo podprla dobre vladne projekte

Janković je potrdil, da se je danes znova sešel s predsednikom države Danilom Türkom. Poudaril je, da zaupa volji državljanov ter da bodo s poslanci našli skupen jezik.

Kandidat za mandatarja se je sešel tudi s člani svoje stranke. Kot je dejal, so mu izrekli široko podporo. Zgodaj popoldne se je srečal še s predsednikom SDS Janezom Janšo. Govorili so o projektih, ključnih za državo: razvojnih projektih, drugačnemu volilnemu sistemu, referendumski zakonodaji. 

"Če bo SDS opozicija, bo podprla dobre vladne projekte. Če bo v vladi, enak pristop pričakuje od LZJ-PS, obnovila bo tudi Partner. za razvoj (Partnerstvo za razvoj, op. p.)," pa je SDS zapisala na svojem Twitter profilu.

Že prej namignil Erjavcu

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je dejal, da se je dopoldne pogovarjal z Jankovićem in ga vprašal, ali ima dovolj glasov za potrditev mandatarja, Janković pa mu je namignil, da jih ima.

Erjavec mu je nato dejal, da bi bilo državotvorno, da vrne mandat, če nima dovolj glasov.

"Če ne bo potrditve mandatarstva, imata pogajalska skupina in predsednik mandat, da se pogajata z morebitnim novim mandatarjem," je še dejal Erjavec.

Janković ima v državnem zboru skupaj zagotovljenih 44 glasov poslancev, kar je še premalo za njegovo potrditev. Četudi bo Janković v sredo dobil potrebnih 46 glasov, pa bi ga čakala manjšinska vlada, zato se pojavljajo ugibanja, ali utegne od kandidature odstopiti.

DeSUS zadovoljen s pogodbo

Erjavec je povedal tudi, da je nastala nova situacija, ko se je Državljanska lista Gregorja Viranta odločila, da ne bo sodelovala v levosredinski vladi, čeprav so se pogajali o koalicijski pogodbi in razrezu ministrstev.

Glede pogodbe je DeSUS zadovoljen, saj so dosegli vnos zahtev stranke v pogodbo.

V letu 2013 tako pokojnine ne bi bile vključene v intervencijski zakon. Pri pokojninski reformi so dosegli kompromisni predlog rasti pokojnin in sprejeli stališče, da je treba preprečiti predčasno upokojevanje, ki je posledica zlorabe.

Uspeli so tudi s četrtim dohodninskim razredom (nad 7.000 evrov neto) in da se subvencionira pripravništvo za deficitarne poklice. Stranka DeSUS bi v morebitni Jankovićevi vladi imela dva ministra. Če bo Janković po odhodu Državljanske liste Gregorja Viranta uspel dobiti dovolj glasov, pa bo razrez ministrstev drugačen.

O koaliciji tudi SD

O sinočnji odločitvi Virantove liste je na sestanku razpravljal tudi kolegij stranke SD na čelu z Borutom Pahorjem.

Ravno v času zbiranja članov kolegija se je iz poslopja, kjer so tako prostori vlade kot predsednika republike, odpeljal kandidat za mandatarja Janković.

Po naših neuradnih podatkih se je sestal s predsednikom države Danilom Türkom.

Meh: Janković je razočaran

Slovenija čim prej potrebuje vlado in v SD ne vidijo ovir, da v sredo v državnem zboru ne bi podprli Zorana Jankovića kot mandatarja za sestavo vlade, je po kolegiju stranke dejal njen podpredsednik Patrick Vlačič.

Kot je dodal Vlačič, so v koalicijskem sporazumu ključne stvari, ki so jih zahtevali. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je k temu dodal, da so dokument parafirale vse v usklajevanja vključene stranke, kar je po njegovem kazalo na to, da so bila usklajevanja konstruktivna.

Poslanci SD: Virantovi držali figo v žepu

Poslanci SD so do odločitve Liste Virant kritični in menijo, da je ta stranka ves čas držala figo v žepu. Poslanec Srečko Meh pravi, da je ta odločitev slaba, to se po njegovih besedah "ne bi smelo delati", ocenjuje tudi, da to lahko predolgo zavleče postopek sestavljanja vlade, je poročala STA.

Potrdil pa je, da so se poslanci SD na poti na vlado mimogrede srečali z Jankovićem, ki pa je po ocenah Meha razočaran. Do Liste Virant je bil oster tudi Dušan Kumer, ki ga odločitev Virantovih ni presenetila. Zadnje tri tedne je bilo namreč po njegovih besedah "vse skupaj podobno neke vrste političnemu prešuštvu".

DeSUS potrebuje tudi morebitna desnosredinska vlada

V primeru, da Jankoviću v sredo ne uspe prepričati dovolj poslancev,  pa se bodo v teh dneh verjetno nadaljevala pogajanja za oblikovanje desnosredinske vlade.

Neuradno so namreč osnutek koalicijske pogodbe uskladile SDS, Lista Virant, SLS in NSi, ki imajo v državnem zboru skupaj 44 glasov. Tako tudi ta koalicija za trdno vlado potrebuje DeSUS.

Komentarjev 40
  • KOJAK 22:16 10.januar 2012.

    spoštovana lorina, Virantovi gredo lahko v koalicijo s komer hočejo, pač se ne odločajo glede na to ali so levi ali desni in zato so jih tudi ljudje volili. Žal novinarji ne napišejo vsega kar se dogaja v ozadju in ...prikaži več če bi zvedeli me bi tako hudičevo navijali za Jankovića.

  • zic 22:05 10.januar 2012.

    Dragi Turk, ti se raje brigaj za dementnega starca, ki ne ve več kaj govori in sproza diplomatske spore...to bi moral ti reševat!!!!

  • jureh 20:42 10.januar 2012.

    @tralala:LAŽ, manipulacija in potvarjanje zgodovine!!! Levica je na področju Slovenije organizirano nastala v 20. letih preteklega stoletja, po tem ko je Slovenska Ljudska Stranka imela že več desetletno tradicijo in bila priznana kot nosilec slovenstva!!!Stari, še malo bo treba v šolo.