Slovenija
11610 ogledov

Janković: "Grozni časi bodo celo leto, to že zdaj povem"

Zoran Janković Profimedia
"Grozni časi bodo celo leto, to že zdaj povem," je ob predstavitvi gradnje novega želežniškega mosta na Dunajski cesti, dejal ljubljanski Zoran Jankovič. "Vedeti morate, da bodo tukaj tudi tovornjaki, ki bodo vozili noč in dan," je dodal. Od 4. do 8. januarja bo na tem delu Dunajske popolna zapora.

V sklopu izgradnje novega Potniškega centra Ljubljana bo na Dunajski cesti zamenjan železniški nadvoz, enako na Šmartinski cesti pri Ortobaru, nova avtobusna postaja bo zrasla ob Vilharjevi cesti, ob Masarykovi pa bodo vzpostavili dodatni avtobusni terminal.

Zdaj so dela prešla v novo fazo, kar pomeni še več gneče na cestah po prestolnici. Začenja se namreč projekt prenove nadvoza nad Dunajsko cesto kar pomeni, da bo na območju nadvoza med 4. in 8. januarjem ta za promet izredno pomembna cesta, zaprta. Za tem bodo začela še dela na Vilharjevi.

Bratušek: "Vemo, da bo to ogromna obremenitev za ljudi"

O novi ureditvi na Dunajski cesti je najprej spregovorila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Kot je dejala, bo center eden modernejših in lepši. "Veseli smo, da smo prišli do točke, ko bodo ljudje čutili, da se nekaj dogaja, krati pa nas skrbi, ker vemo, da bo to ogromna obremenitev za ljudi, potnike, voznike, ki se bodo gibali na tem območju. Investicije drugače ne bi mogli izvesti," je dejala. "Zdaj smo pred prvi fazo, začenjamo z nadvozom nad Dunajsko cesto, ki bo stala 40 milijonov. Rok za izgradnjo je decembra prihodnje leto. Potrebno bo kar nekaj zapor cest, tako delnih kot popolnih."

Most s štirimi tiri bodo v celoti podrli 

Generalni direktor Slovenskih železnic (SŽ) Dušan Mes je dejal, da bo največja ovira ravno prenova železniškega mosta čez Dunajsko cesto. Most s štirimi tiri bodo popolnoma podrli in sicer v dveh delih. "Večina vlakov vozi na tem območju, veliko jih gre čez ta most," je dodal.  

Z desetim decembrom bodo uvedli drugačen režim. Za potrebe železniške prometa proti Gorenjski in Kamniku bo začasno postajališče na postajališču Tivoli,  času prometne konice bodo vlaki še vedno ustavljali tudi na glavni železniški postaji. Točen razpored bodo javnosti še posredovali.

Od 49 vlakov, ki gredo do Jesenic, bo Tivoli končna postaja za osem vlakov. Za zmanjšanje gneče bodo uvedli tudi nadomestni avtobusni prevoz. S postaje v Tivoliju bo vozil tudi krožni avtobus LPP s postankom na Gosposvetski cesti, Bavarskemu dvoru in glavni železniški postaji. Avtobusi bo vozili od 7. do 22. ure, predvidoma na vsake 15 minut. Veljala bo integrirana vozovnica. 

Ne samo zapore, moteč bo tudi hrup

Edo Škufca: izvajalec del CGF, zahtevni promet, ki bo povzročal motnje. Izgradnja bo po njegovem zelo zahtevna, tudi iz varnostnega vidika. "Prosim za razumevanje prebivalcev, rušenje mosta izredno zahtevno, tudi z vidika nesreč. V času popolne zapore bomo delali 24 ur dnevno, torej neprekinjeno. Ko bodo rušili opornike, se bo delalo vse dni v tednu, v svetlem delu dneva. V času rušenja bo prihajalo do hrupa, tudi v nočnem času." Brez tega ne bo šlo, je dodal. Po njegovem druge rešitve ni, razen, da se ukinjajo vlaki. Treba je vedeti, da gre dnevno čez ta nadvoz okoli 400 vlakov. Nova ureditev prometa bo potekala predvidoma do 1. septembra 2024.

Obvoz preko Celovške in Drenikove

Od 4. do 8. januarja bo torej na območju gradnje nadzvoza popolna zapora. Za tem bodo izvajalci dela izvajali najprej iz južne nato iz severne strani. Od 4. 1. bo obvoz preko Celovške in Drenikove, pešci bodo usmerjeni preko prehoda na železniški postaji. Zapora se bo sprostila v dva vozna pasova na jug in na sever od osmega januarja. Obvestilne table bodo na vseh večjih prometnicah, ljudje bodo pravočasno obveščeni o zaporah, smo še slišali. 

Janković: "Grozno bo, že zdaj povem"

Ljubljanski župan Zoran Janković je pozval k strpnosti." Ljudje naj se v mesto peljejo v skupnih avtomobilih oziroma naj za pot uporabijo mestne avtobuse LPP," je dejal. Dejstvo je, da na križiščih pri Aškerčevi, Tivolski in na koncu Masarykove ceste že zdaj nastaja velika gneča, promet pa usmerjajo policisti in redarji.

Jankovič je napovedal, da se bodo prometne konice, ki se sedaj pojavljajo med 15. in 17. uro, raztegnile v cel dan. "Grozno bo. Že zdaj povem,” je dejal. V Ljubljano se zdaj vsak dan steče približno 127.000 vozil, v 90 odstotkih je po besedah župana v avtomobilu le ena oseba.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • Luksi 17:10 28.november 2023.

    A zoki bo šel tudi z avtobusom?

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:02 28.november 2023.

    Če bi bili pametni bi železniške tire postavili na stebre bi bilo ceneje tako imajo v mnogih državah v prestolnicah pa še lepši je razgled na mesto, spodaj pa je več prostora za cestni in peš promet.

  • Soljatar 16:16 28.november 2023.

    tolk da smo si na jasnem, da bi bil ta Jankovic v normalnih in pravnih državah že zdavnaj v zaporu in brez premoženja...s svojimi sinovi in priležnicami vred.