Slovenija
89202 ogledov

Janša na BBC: "In vi ste se norčevali iz angleščine Bratuškove?"

Janša je na BBC odgovarjal na vprašanja novinarke glede zagona turizma.

Slovenija, ki se nahaja med Hrvaško in Avstrijo, je prva v Evropi razglasila konec epidemije, je poročal BBC. Novinarka britanske televizije je predsednika vlade Janeza Janšo spraševala, kakšne načrte ima Slovenija glede oživitve turistične sezone. 

Na vprašanje novinarke, kako pomemben je zagon turizma za slovensko gospodarstvo, je Janša dejal: "Turizem predstavlja 10 odstotkov BDP, zato je zelo pomemben za naše gospodarstvo. Ker pri nas okužb skorajda ne zaznavamo več, lahko turistično sezono odpremo že 1. junija. Trudimo se, da bi bili naši turistični objekti varni. NIJZ je razvil t. i. 'korona standarde'. Vsi, ki bodo prišli v naše hotele in druge turistične objekte, bodo obravnavani v skladu z njimi. Naredili bomo vse, da bodo počitnice v Sloveniji popolnoma varne."

Na vprašanje, kako bomo to zagotovili in ali je karantena del teh ukrepov, je Janša dejal, da je najpomembnejši ukrep, da se znebimo virusa. "V zadnjih 14 dneh smo zabeležili le po en ali manj kot en primer," je poudaril predsednik vlade in poudaril, da je ob tem mogoče virus izolirati. "Epidemija je v tem trenutku v Sloveniji pod popolnim nadzorom."

Turisti se bodo sicer morali navaditi na "novo realnost", kar pomeni upoštevanje higienskih ukrepov. 90 odstotkov turističnih storitev bo delovalo nemoteno, še vedno pa denimo ne bo mogoče v nočne ali disko klube.

Dodal je, da Slovenija razmišlja o odprtju notranjih meja v sredini junija. Skoraj vse omejitve je Slovenija umaknila na hrvaški meji, podobno naj bi se kmalu zgodilo na avstrijski in madžarski meji, medtem ko je vprašljivo odpiranje italijanske meje. Ob tem je spomnil, da je epidemiološka slika v sosednji italijanski pokrajini Furlanija Julijska krajina ugodna.

Kritika glede premierjeve angleščine

Ob njegovem nastopu so se sicer na Twitterju že pojavili kritiki, ki so se norčevali iz njegove angleščine. "In vi ste se norčevali iz angleščine Bratuškove," je zapisal eden izmed njih. "Bilo je vi ar korona fri kantri," je zapisal drugi.

V komentarjih mu nekateristopajo v bran: "Nikoli nisem razumela, zakaj bi moral slovenski politik tuj jezik govoriti breznaglasno." "Če je slovnica solidna, me naglas ne moti."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 69
  • sam50 14:58 23.maj 2020.

    Kot mulc,ki se je pokakal v hlače,pa noče priznati.....

  • mirror 09:20 23.maj 2020.

    Janezova angleščina in Alenkina se ne moreta primerjati. Podobno kot če bi primerjal profesorja in učenca na OŠ.

  • brandy3 00:21 23.maj 2020.

    Jansa's language is not the best, but is sufficiently fluent, no need to redicule him. Much, much better than Bratusek.