Slovenija
3107 ogledov

Janša nad ministrico: Vladi želimo skrajšati muke

Janez Janša
1/2
Profimedia Janez Janša
Janez Janša je na omrežju X napovedal interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanovič Hovnik.

"Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo. Kritike so več kot upravičene, imamo pa v državi tudi druge probleme: Že tri mesece je vlada ob vseh problemih brez ministra za zdravje. Obnova po ujmi je daleč od optimalne, zima prihaja. Migrantski pritisk na Slovenijo najhujši po letu 2015, vlada pa obljublja nove nastanitvene kapacitete namesto zaščite meje in ljudi. V evropski monetarni uniji inflacija pada, v Sloveniji raste. Življenje je vse dražje. Da vladi skrajšamo muke ter omogočimo pristojnim ukvarjanje tudi z drugimi perečimi problemi, bo poslanska skupina SDS vložila interpelacijo zoper ministrico za javno upravo Sanjo Ajanovič Hovnik. Pričakujemo sicer enak rezultat kot pri prejšnji desni roki premiera Goloba ministru Loredanu," je v zapisu na omrežju X sporočil šef opozicije.

Ajanović Hovnik je v zadnjih dneh deležna kritik zaradi visokih stroškov službene poti petčlanske delegacije ministrstva v New York, za katero je država odštela nekaj več kot 33.000 evrov. Od tega so potovalni stroški znašali 13.412 evrov, stroški hotelskih nastanitev 16.589 evrov, stroški dnevnic udeleženk foruma pa 3000 evrov. Ministrica je navedbe o neupravičenosti udeležbe sodelavk ministrstva v preteklih dneh zavrnila in stroške ocenila kot razumne.

Ministrica se je znašla tudi sredi dvomov o transparentnem razdeljevanju javnih sredstev. Ministrstvo je namreč konec letošnjega marca objavilo javni razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij na tem področju v vrednosti 10,6 milijona evrov.

Sanja Ajanović Hovnik | Avtor: STA/Flickr/VladaRS STA/Flickr/VladaRS

Med največjimi prejemniki sredstev je tudi Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES) s sedežem v Mariboru. Vodi ga Kaja Primorac, ki je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija ministrica Ajanović Hovnik. Razpis se je pod lupo javnosti znašel tudi po razkritju, da je največ sredstev dodeljenih zavodu CER partnerstvo, ki so ga ustanovile družbe Petrol, Slovenijales in Knauf Insulation.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da je ministrica kot predstojnica ministrstva zgolj podpisala razpisno dokumentacijo in na predlog strokovne komisije tudi nadaljnje spremembe dokumentacije, ni pa nikoli sodelovala v nobeni fazi odločanja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 63
  • Avatar Leon
    Leon 17:04 03.oktober 2023.

    Janez v kolikor resnično želite pomagati vladi izklopite telefone in socialna omrežja ter pojdite v Lepeno na svež zrak .

  • Kmodri 16:10 03.oktober 2023.

    Mi si želimo, da si Slovenci oddahnejo in gre Princ Teme, Sloweniche pacient v pokoj in nas odreši njegovega poveličevanja kvislinga! Sam pa je politični koncerti!

  • Soljatar 14:26 03.oktober 2023.

    Pivčevi so skor glavo odsekali zaradi dveh rezin pršuta, ta levičarska golazen pa dobesedno krade davkoplačevalski denar in nikom ništa...