Slovenija
1 ogledov

Jože Pirjevec ustanavlja novo stranko

Jože Pirjevec je vložil tožbo zoper stanovskega kolega Jožeta Dežmana. Žurnal24 main
Stranka bo po besedah ustanovitelja nagovarjala "predvsem tisti del slovenskega naroda, ki je še vezan na tradicijo socialne države in socialne misli".

Zgodovinar Jože Pirjevec ustanavlja novo levosredinsko stranko, ki jo bodo poimenovali Solidarnost - za pravično družbo. Stranko nameravajo registrirati v teh dneh, cilj na volitvah pa je preboj v DZ.

Vrednoste sodelovanja in bratstva med ljudmi

Pismo z obvestilom o ustanavljanju stranke, skupaj z vabilom k sodelovanju, je Pirjevec naslovil na člane Odbora za pravično in solidarno družbo, katerega član je tudi sam. Meni namreč, da protest, iz katerega je nastal odbor, sam po sebi ni zadosti in je treba dati tudi določeno vsebino.

Kot je dejal, v stranki želijo graditi na vrednotah sodelovanja in bratstva med ljudmi. "Zdi se mi, da so se te vrednote v zadnjih 20 letih pri nas izgubile in da jih moramo znova nekje odkriti in jih vključiti v politično življenje kot moralen imperativ," je dejal. Program stranke bo tako manifest Odbora za pravično in solidarno družbo.

"Pisana, intelektualno močna druščina"

Stranko tako ustanavlja skupaj s somišljeniki, s katerimi so sodelovali že v Liberalni akademiji, kot sta Niko Toš, Darko Štrajn in drugi. Ob tem je dejal, da so se jim že pridružili tudi mlajši, prav tako zelo poudarjajo vlogo žensk pri delovanju stranke. "Imamo kar pisano družbo, ki je po mojem mnenju intelektualno kar precej močna," je dejal.

Angažirali bodo ljudi, ki se ne udeležujejo volitev

Meni, da je na levici prišlo do ene praznine, ki jo je treba izpolniti. "V našem narodu je še en velik neizrabljen politični naboj," je poudaril. To po njegovem mnenju dokazuje že dejstvo, da se toliko ljudi ne udeležuje volitev. S tem namreč ljudje po njegovem mnenju izražajo protest in nezaupanje do strank, ki so na politični sceni. Pirjevec ocenjuje, da je ljudi, ki se sicer ne udeležujejo volitev, treba angažirati.

Stranka je tako, kot pravi, odprta vsem. Želel pa bi si, da k stranki pristopijo vsi tisti, ki mislijo, "da je treba v slovenskem političnem prostoru nekaj narediti, da se rešimo iz situacije, slepe ulice in malodušja, v kateremu smo se našli". Po njegovem mnenju je "treba dati Slovencev vendarle nekaj poguma in upanja, da je mogoče stvari spremeniti".

Sprejeli strikten kodeks za člane stranke

Od ostalih levosredinskih strank se po njegovem mnenju stranka razlikujejo predvsem v tem, da imajo "zelo precizne in dokaj radikalne predloge kar se tiče ekonomskega in socialnega življenja". Prav tako so sprejeli "moralni kodeks vrednost, ki je dokaj strikten kar se tiče obnašanja tistih, ki bodo pristopili k stranki".

Cilje je priti v parlament

Pirjevec pričakuje, da bodo Solidarnost - za pravično družbo registrirali še danes ali v petek. Nato bodo sklicali kongres stranke, na katerem se bodo predstavili javnosti, izbrali vodstvo in se začeli pripravljati na prihodnje volitve. Pirjevec se bo na kongresu tudi potegoval za predsednika stranke, če ga bo kdo predlagal ali nagovarjal k temu. Cilj na prihodnjih volitvah pa je priti v parlament v čim bolj številčni obliki in vplivati na potek dogodkov v naš domovini.

Komentarjev 10
  • privat 18:24 23.november 2013.

    in katero dejanje ima za pokazati ??

  • Fertel 19:57 04.april 2013.

    Malo hecno, kot da je vse prepisal od TRS-a in pri tem zamenjal vrstni red besed.Ni druge, na oblast naj pridejo vstajniki in TRS, dosedanjo navlako pa na smetišče zgodovine.Še najboljše za Slovenijo bi bil pa prihod ...prikaži več tim. trojke, saj bi se tako stvari hitreje uredile in bi se prenehalo ropanje in uničevanje Slovenije.

  • ocean 19:37 04.april 2013.

    Ustanavljanje večina novih strank je ta, da bi tako razdrobili volilno bazo in s tem omogočili, da obstoječe uspešne stranke ostajajo na politični sceni. Potrebno bo ustanoviti eno ali dve vstajniški stranki in zmagati na volitvah z dovolj veliko večino ...prikaži več v parlamentu, da bodo lahko odpravili stranke. Teh ne potrebujemo. Potrebujemo le ekipo upravljalcev naše države, ki jih bomo postavljali in tudi odstavljali z postopki neposredne demokracije.