Slovenija
1612 ogledov

Juliana Assanga naj bi vrgli iz veleposlaništva

Julian Assange epa
Juliana Assanfa naj bi v nekaj urah ali dneh postavili pred vrata londonskega veleposlaništva Ekvadorja, kjer živi že več let. To naj bi WikiLeaksu povedal visoki uradnik ekvadorske vlade, so sporočili na twitterju.

Julian Assange že od leta 2012 živi v sobi na veleposlaništvu, ki je pravno gledano teritorij Ekvadorja. Tja se je Assange, ki je avstralski državljan, zatekel, da ga ne bi izročili Švedski, ki ga je zahtevala zaradi obtožb o posilstvu. Čeprav so te že zavrgli, ga Velika Britanija "išče" zaradi kršitve pogojev varščine.

V obeh primerih pa je prava grožnja izročitev ZDA, kjer bi mu lahko sodili zaradi objave tajnih dokumentov, ki mu jih je izročil takrat ameriški vojak Chelsea Manning.

Visok uradnik ekvadorske vlade je sicer informacijo zanikal, dejal je, da ni bila sprejeta še nobena odločitev o deložaciji Assanga.

Novi predsednik Ekvadorja Lenin Moreno ga je sicer že večkrat obtožil, da krši pravila azila na veleposlaništvu. Moreno je WikiLeaks sicer obtožil, da so prestrezali njegove zasebne telefonske klice in fotografije, objavili pa so tudi dokumente o predsednikovi domnevni utaji davkov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.