Slovenija
2437 ogledov

K nam 193 romunskih delavcev. V karanteno ne bodo šli.

Hmelj
V karanteno jih ne bodo dali, ker se na delovišču mudi.

Na pomoč slovenskim hmeljarjem bo predvidoma v soboto prišlo 193 romunskih delavcev. Avtoprevoznik Nomago naj bi se ponje odpravil danes popoldne s petimi avtobusi, za vse delavce so zagotovljene tudi zaščitne maske. Združenje hmeljarjev Slovenije je uspelo dobiti dovoljenje za prevoz delavcev čez Madžarsko.

Kot je povedal predsednik združenja Janez Oset, morajo imeti vsi delavci, ki se bodo takoj lotili napeljevanja vrvic v hmeljiščih, tudi romunsko agrozavarovanje za 45 dni, da bi imeli v primeru bolezni pokrito zdravljenje. Vsi delavci bodo morali imeti pred vstopom na avtobus potrdilo, da so zdravi oz. da niso okuženi z novim koronavirusom, je dodal.

Merjenje temperature

Glede vprašanja namestitve delavcev v skupno karanteno po prihodu je Oset dejal, da nasprotuje 14-dnevni karanteni, ker se z opravili v hmeljiščih mudi. Zato zagovarja nastanitev delavcev v karanteni pri hmeljarjih, ki jim bodo morali vsak dan izmeriti temperaturo. V primeru povišane temperature bodo hmeljarji morali poskrbeti za izolacijo obolelega.

"Zadnji čas je, da pridejo na pomoč delavci iz Romunije, ki že vrsto let sezonsko delajo na hmeljiščih v Sloveniji. Če kmalu hmelja ne spravimo na vodila, smo pogoreli. Potem hmelj lahko samo še pokosimo," je opozoril Oset. Postregel je tudi s podatkom, da je Nemčija na pomoč svojim hmeljarjem celo z letali pripeljala 80.000 delavcev iz Romunije.

Čez 10 dni še ena skupina

Čez približno 10 dni Oset pričakuje še eno skupino romunskih delavcev, vendar o njihovem številu trenutno ne more govoriti, saj bo vse odvisno od povpraševanja posameznih hmeljarjev. Za prihod delavcev je bilo treba opraviti veliko usklajevanja v minulih dneh, Oset je celo o tem napisal pismo in ga poslal premierju Janezu Janši in kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Brez teh delavcev bi bila letošnja letina izgubljena, je dejal Oset.

Ocenil je, da je hmelj trenutno v dobri kondiciji, za dobro rast pa bi bil zelo dobrodošel dež.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar ovca
    ovca 08:21 10.april 2020.

    Super gesta. In potem se od Slovencev pričakuje, da bodo spoštovali karanteno? Pa dobr, ali pri nas nekaterim kokosi padajo direkt na bučo?

  • ode 19:31 09.april 2020.

    Štajerskim pitchkam, ki so usekane na tujce, posebno če so dvakrat žgani, obrezani in druge vere, se ob tej novici že dela pena tam, kjer imajo noge korenine.

  • antitrust 16:45 09.april 2020.

    Jih niso mogli 14 dni nazaj pripeljat dat v karanteno ?