Slovenija
27 ogledov

Kaj je za našimi cerkvenimi zidovi

Rimskokatoliški duhovnik v Kaliforniji je priznal, da je imel spolno in ljubezen Žurnal24 main
Popoldne spet o vprašanju, kaj stori država za zaščito otrok pred cerkveno pedofilijo. Potrebuje Slovenija komisijo za preiskavo tovrstnih zločinov?

 

Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve danes popoldne ob 17. uri pripravlja okroglo mizo na temo Država in katoliška pedofilija oziroma na temo vprašanja Kaj naj stori država za zaščito otrok pred cerkveno pedofilijo. Okrogla miza bo na Inštitutu za ekologijo ob 17. uri.

Rimskokatoliško cerkev še naprej pretresajo škandali glede pedofilskih zlorab otrok. Skoraj ne mine teden, da ne bi na dan prišel kakšen nov primer, kar je močno zamajalo ne le ugled, pač pa tudi verodostojnost institucije.

 

V Sloveniji smo prejšnji teden za zapahe pospremili zaradi pedofilije obsojenega duhovnika Francija Frantarja. Na naših sodiščih poteka še nekaj takšnih postopkov, ki pa so prej izjema kot pravilo, saj žrtve praviloma molčijo. "Mladostniki težko govorijo o tem. O zlorabah se zaupajo šele potem, ko so v zrelih letih, ali pa sploh ne. S temi travmami nekateri živijo vse življenje," pravi predsednica Društva za zaščito ustave in žrtev cerkve Janja Škrjanc. Tudi sama je bila kot osnovnošolka žrtev zlorabe duhovnika.

Država naj ukrepa
Društvo je že pred časom na državo naslovilo pobudo za ustanovitev posebne komisije, ki bi preiskovala, kaj se tudi pri nas dogaja za cerkvenimi zidovi. "Glede na to, da spremljamo nove in nove primere iz vsega sveta, smo prepričani, da je treba stvari priti do dna tudi pri nas," pravi Škrjančeva.

Država je društvu odgovorila, da ni nikakršne potrebe po ustanovitvi posebne komisije, ki bi se ukvarjala s preiskavami morebitne pedofilije znotraj cerkve, saj "imamo institucije, ki se s tem v okviru svojih pristojnosti že ukvarjajo".

"Tudi na Irskem imajo tako policijo kot socialne službe, pa so odkrili, da je na tem področju stanje katastrofalno," opozarja Škrjančeva in doda, da društvo ravno te dni pripravlja novo pobudo, ki jo bodo v kratkem poslali na vlado. Prepričani so namreč, da bi komisija imela nemalo dela, saj naj bi bilo po njihovih ocenah zlorab pri nas "par sto".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.