Slovenija
989 ogledov

Kako CSD upošteva delež v podjetju? Vsak drugače!

Dokumenti Profimedias
Zaradi ustavne odločbe kaos pri odločbah centrov za socialno delo.

Bralca je ob prejemu odločbe o otroškem dodatku presenetilo, da na letošnji odločbi ni imel upoštevanega manjšega lastniškega deleža, ki ga ima v podjetju. V lanski odločbi so mu delež upoštevali kot premoženje, enako kot denar na računu. Na centru za socialno delo (CSD) so mu pojasnili, da se zaradi odločbe ustavnega sodišča omenjeni delež letos ne upošteva. 

Vse lepo in prav, če se ne bi pri drugem bralcu vrednost njegovega deleža v osnovnem kapitalu šteli po enako kot lani. A obstaja še tretja praksa: zapisi na spletni strani davkoplacevalci.com, kažejo, da so nekateri centri za socialno delo od vlagateljev zahtevali dokazilo o tržni vrednosti gospodarske družbe. 

Zakaj je nastal zaplet

Ustavno sodišče je julija odločilo, da je drugi odstavek 7. člena Pravilnika o načinu ugotavljanja premoženja in njegove vrednosti pri dodeljevanju pravic iz javnih sredstev ter o razlogih za zmanjševanje v postopku dodelitve denarne socialne pomoči v nasprotju z ustavo. 

Po domače: način, ko se je vrednost lastniškega deleža v podjetju določala tako, da se je upošteval delež v osnovnem kapitalu, je neskladna z ustavo. Če je imel nekdo v podjetju z 7500 evri osnovnega kapitala deset odstotkov, je bil ta delež doslej pri odločanju centrov za socialno delo vreden 750 evrov, ne glede na to, ali je imelo podjetje milijon evrov dobička ali izgube. 

Ustavno sodišče je odločilo da je to v neskladju z ustavo, saj se ne upošteva dejanska vrednost lastniškega deleža in pristojni ministrici Anji Kopač Mrak naložilo, da v šestih mesecih odpravi ugotovljeno neskladje. Odločitev je bila 22. 7. 2016 objavljena v uradnem listu, odločbe, o katerih pišemo pa so bile izdane kasneje. 

Navodilo: za vsak primer je treba ugotavljati posebej

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) smo vprašali, kakšna navodila so dobili centri za socialno delo, po objavi odločitve ustavnega sodišča v uradnem listu. Odgovorili so nam, da so bili centri o neskladnosti obveščeni v začetku avgusta. "V obvestilu smo CSD-jem pojasnili, da ne smejo ugotavljati primerljive tržne vrednosti deležev gospodarskih družb ali zadrug zgolj na podlagi izpisa iz sodnega registra, kar pomeni, da morajo v vsakem konkretnem postopku ugotoviti dejansko tržno vrednost lastniških deležev gospodarskih družb ali zadrug (najpogostejša oblika je d.o.o.). CSD-je smo obvestili še, da iz ustavne odločbe ne izhaja, da bi bili zajeti le primeri, ko je vrednost takšnih družb manjša od vrednosti osnovnega kapitala, ampak so zajeti tudi primeri, ko je takšno premoženje vredno več od osnovnega kapitala," so navodila pojasnili na ministrstvu. 

Bodo za vsak primer posebej najemali izvedenca?

Iz sodne prakse izhaja, da se v takšnih primerih uporablja mnenje sodnih izvedencev, zato je ministrstvo zavzelo stališče, da je treba tudi v teh primerih obvezno izvesti poseben ugotovitveni postopek, v katerem se ugotovi dejanska tržna vrednost lastniškega deleža. Vrednost se lahko dokazuje z izjavo stranke, ki materialno in kazensko odgovarja za krivo izjavo, na kar mora biti opozorjena. "Če izjava ne bi bila zadosten dokaz za ugotovitev pravilnega in popolnega dejanskega stanja, je treba postaviti izvedenca, ki lahko poda izvedensko mnenje o dejanski vrednosti deleža gospodarske družbe ali zadruge, na podlagi katerega se izda odločba," dodajajo na ministrstvu. 

Kdor se ni pritožil, se lahko obriše pod nosom

"Odločbe, zoper katere se stranke niso pritožile oziroma zoper katere niso vložile tožbe so pravnomočne in zavezujoče," pojasnjujejo. Pregled že izdanih odločb zaradi navedenega zapleta ni predviden. Obenem pa so pojasnili, da se odločba ustavnega sodišča uporablja tudi za vse nepravnomočne odločbe, torej tudi tiste, zoper katere je bila vložena pritožba ali tožba, o katerih še ni bilo odločeno. 

Že izdane odločbe, zoper katere se stranke niso pritožile oziroma vložile tožbe, se štejejo za pravnomočne in zavezujoče tako za stranko kot upravne organe. Rešitev za nastali zaplet še ni pripravljen, saj na ministrstvu, kot so nam povedali, še proučujejo različne možnosti.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 8
  • rhombur 09:23 03.november 2016.

    Občina naj določi enotno ceno vrtca za vse, pa ne bo teh zmešnjav. Bo pa tudi manj dela za CSD in sploh manj potrebe po CSD.

  • Avatar Leon
    Leon 09:14 03.november 2016.

    CSD = Center SD ! Politična valilnica kadrov ...........ni važno kaj znaš,samo da si naš ! Žal niso edini !

  • Avatar praufo
    praufo 08:54 03.november 2016.

    utd bi vse rešil, vsi ti dodatki so samo potuha