Slovenija
18 ogledov

"Kam naj peljemo našo barko?"

"Ne pretiravajmo, ne govorimo o tem, da imamo dve pravni državi. Mi imamo eno pr Žurnal24 main
"Za vlado ne bo več velikih priložnosti," meni predsednik države Danilo Türk. Ob tem upa, da bo vlada s šestimi prioritetami kmalu prišla v parlament in dobila podporo za delo v prihodnje.

Podpora vladi za uspešno delo je "njena pomembna priložnost in takih ne bo več veliko," je v pogovoru za Televizijo Slovenija dejal predsednik Danilo Türk in dodal, da si včasih želi, da bi imel možnost zakonodajne iniciative in bi tako lahko sam predložil kak zakon in pospešil zakonodajni proces, ki po njegovih besedah včasih poteka zelo ovinkasto, s prevelikim upoštevanjem raznih lobističnih parcialnih interesov.

Vtis brezizhodnosti politične in gospodarske situacije po mnenju predsednika Danila Türka predstavlja resen političen problem, vlada pa bi morala storiti več in delati drugače, da bi ta vtis odpravila.

Razpravo o univerzalnem temeljnem dogodku bi podprl, vendar po njegovem mnenju stanje pri nas ni takšno, da bi lahko ta dohodek takoj uvedli. "V tem ne vidim rešitve, ki bi imela neposredni učinek. Mi moramo domišljijo izkazovati v razmerju do konkretnih problemov, ki jih moramo rešiti danes in jutri. Zato sem tudi predlagal, naj vlada takoj pride s kratkim spiskom prioritet, ki bodo dale kratkoročne učinke," je pojasnil.

Imamo potenciale za naprej
Razvoj Slovenije v preteklih 20 letih, kar zadeva ekonomsko blagostanje, je predsednik označil kot dober, a je šlo po njegovem za zelo pragmatilen razvoj, saj so se odlagala nekatera sistemska vprašanja. Ob tem je omenil pokojninsko reformo in odpiranje priložnosti za mlade s pomočjo boljše delovno pravne ureditve.  Sicer pa situacija v Sloveniji po njegovem mnenju ni tako kritična, kot si sami pripovedujemo. Kot pravi, "imamo potenciale v sebi, ki nas lahko vodijo naprej".

Evro ima dve možnosti
"Evro ima dve možnosti: ali njegovo območje postane neke vrste fiskalna unija, se tudi fiskalne politike začnejo bolje koordinirati in mogoče organizirati po nekih skupnih načelih ali pa pride do neke resne nevarnosti razpada," je dejal Türk, ki še meni, da je tako treba spoznati dolgoročno sliko in ugotoviti, "kam naj peljemo našo barko, našo domovino".

Če bi se želelo parlamentarni demokraciji dodati še element neposredne demokracije na nek resnejši način, bi morali z nekim predhodnim postopkom doseči "situacijo, v kateri ljudje odločijo o zakonu, ki ga še ni, ne pa rušiti zakona, ki je bil v parlamentu že sprejet", meni Türk o naknadnih zakonodajnih referendumih.

Omejitev referendumov
Po mnenju Türka bi bilo treba omejiti naknadne zakonodajne referendume. S takšnim referendumom se namreč, kot je dejal,  odpravi zakon, ki ga je parlament že sprejel. To je po njegovem mnenju slabo, saj se tako zmanjšuje avtoriteta zakonodajalca.

"Ne pretiravajmo"
Počasnost poteka sodnih postopkov ne more zadovoljiti ljudi in prispeva k občutku, da pravna država ne deluje tako, kot bi morala, je še dejal predsednik, a ob tem opozoril: "Ne pretiravajmo, ne govorimo o tem, da imamo dve pravni državi. Mi imamo eno pravno državo, ki ne deluje dovolj dobro." Sam še meni, da so bile nekatere napake iz preteklosti popravljene, med drugim je tudi manj sodnih zaostankov. Stvari se  premikajo počasi, je še dejal, a "ne bi bilo pravično reči, da tega napora ni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.