Slovenija
645 ogledov

Kdo bo operiral prirojene srčne napake? Tu je odgovor UKC

UKC Ljubljana Žurnal24 UKC Ljubljana
V UKC Ljubljana lahko otroke tako s prirojenimi kot pridobljenimi boleznimi srca povsem normalno obravnavajo, je po prekinitvi sodelovanja s češkim srčnim kirurgom Romanom Gebauerjem zatrdil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn. Pri njihovem zdravljenju sodelujeta dva srčna kirurga, Miha Weiss in Igor Šehić.

Po oceni Pokorna ni razlogov za skrb, saj da ta trenutek "brez kakršnihkoli posebnih zadržkov in težav" izvajajo kardiološko in kardiokirurško obravnavo otrok, prav tako imajo na pediatrični kliniki zagotovljene pogoje za intenzivno zdravljenje. V službi za kardiologijo na pediatrični kliniki je zaposlenih pet specialistov, ki vse dni v letu zagotavljajo kardiološko pripravljenost in sodelujejo v dežurstvih.

Izpostavil je, da se je v zadnjih letih zgodil velik napredek kirurškega zdravljena otrok s prirojenimi srčnimi napakami. "V lanskem letu so bili samo štirje otroci poslani na kirurško zdravljenje v tujino, vsi ostali so bili operirani v Ljubljani," je navedel Pokorn. V tem programu je sodeloval tudi Gebauer, ki je lani v Ljubljano prišel šestkrat.

V zdravljenju otrok s prirojenimi in pridobljenimi srčnimi napakami sodeluje kirurška ekipa z dvema kompetentnima otroškima srčnima kirurgoma, to sta Weiss in Šehić, je na današnji novinarski konferenci navedel strokovni direktor kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Ivan Kneževič. Trenutno so popolnoma sposobni oskrbeti več kot 90 odstotkov primerov otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Glede na današnja pojasnila si kirurga delita število operacij približno na pol.

Otroke z zelo redkimi prirojenimi srčnimi napakami pa pošiljajo v tuje centre, nekaj jih je v ZDA in nekaj v Evropi, v katerih obravnavajo redke primere z večjega območja. "To je za take otroke sigurno najboljša rešitev," je zatrdil Kneževič.

"Mislim, da je trenutno situacija na področju otroške srčne kirurgije boljša, kot je bila kadarkoli prej. Tujo pomoč smo potrebovali predvsem iz naslova edukacije," je dejal Kneževič. Ob Gebauerjevih obiskih je bil glavni operater Weiss, češki kirurg pa asistent, ki ga je usmerjal pri operacijah, je pojasnil Pokorn.

Trenutno imajo sicer dva otroka, ki bosta predvidoma v roku naslednjih treh mesecev potrebovala poseg, za katerega bi bilo bolje, če bi na operacijo prišel Gebauer, je povedal Pokoron.

Generalni direktor UKC Ljubljana Marko Jug je prebral odziv Weissa, ki je sicer bolniško odsoten in bo še približno dva tedna. Weiss je v odzivu ocenil, da je program otroške srčne kirurgije "zrasel v nekaj, na kar smo lahko zelo ponosni".

"S kompleksnostjo operacij, ki jih izvajamo, smo dosegli sam vrh. Bolnikov v tujino praktično ne pošiljamo več. Koronska kriza je pokazala, kako nujno je, da smo samostojni. In s pomočjo doktorja Gebauerja smo to tudi postali. Je pa kardiokirurgija ena izmed panog medicine, ki je izrazito multidisciplinarna in trenutno moramo delati še na podpornih službah," je še zapisal Weiss.

Slovenski kirurg izboljšave vidi v ustanovitvi samostojnega in neodvisnega centra, po vzoru dobre prakse iz tujine, kjer bo ekipa enotna, in ne razkropljena po različnih klinikah. Glede na to, da je UKC majhen center, meni, da morajo biti nujno povezani s tujim strokovnjakom, zato bi si želeli nadaljevati sodelovanje z Gebauerjem, ki da mu je zagotovil, da njegova prekinitev sodelovanja z UKC Ljubljana ni nepreklicna.

Jug: S češkim kirurgom se bomo še pogovorili

Jug je napovedal, da se bodo s češkim kirurgom še pogovorili. O svoji odločitvi Gebauer ni neposredno obvestil vodstva UKC, ampak je elektronsko sporočilo naslovil na Weissa. Generalni direktor UKC meni, da je razlogov za kirurgovo odločitev zagotovo več in verjetno so tudi osebni. Meni, da je prehitro govoriti o tem, da so bili odnosi ključen povod odločitve za prekinjeno sodelovanje. "Verjetno je on neke stvari res videl drugače in bi si želel, da so drugačne, kar pa samo po sebi ne pomeni, da je njegova plat izrazito edina prava," je dejal.

UKC Ljubljana To je razlog ... Slovenija Eden najboljših otroških srčnih kirurgov noče več delati v UKC Ljubljana

Po poročanju Dela, ki je prvi poročal o dogajanju v UKC, je Gebauerja prizadel tudi način organiziranja presaditev src pediatričnim bolnikom brez vključevanja srčnih kirurgov. V UKC Ljubljana sicer presadijo eno otroško srce na približno dve do tri leta. Kot je pojasnil Kneževič, transplantacijo src, tako odraslih kot otroških, izvaja ekipa, ki je v stalni pripravljenosti. Če pride do presaditve pri otroku s kompleksno srčno napako, pokličejo tudi otroškega srčnega kirurga. Pri zadnjih dveh pediatričnih bolnikih, ki so jima v UKC presadili srce, pa ni šlo za prirojeno napako, ampak je pri enem prišlo do srčne odpovedi zaradi zdravljenja maligne bolezni, pri drugem pa je po vsej verjetnosti šlo za vnetje srčne mišice. Obe presaditvi sta bili uspešni. "Naš sistem je zastavljen tako, da če ne gre za prirojeno srčno napako, je transplanter kardiokirurg za odrasle. Verjetno je to doktor Gebauer videl drugače," je ocenil Jug.

Kot je še dodal Jug, so že vstopili v stik z otroškim srčnim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki dela v Stuttgartu, in ga povabili k sodelovanju na podoben način, kot so sodelovali z Gebaurejem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.