Slovenija
4512 ogledov

Eden najboljših otroških srčnih kirurgov noče več delati v UKC Ljubljana

UKC Ljubljana Saša Despot
Vodilni otroški srčni kirurg je prekinil sodelovanje z UKC Ljubljana, poroča Delo. Medtem se širi zaskrbljenost, kdo bo zdaj operiral otroke.

Težavno vodenje otroške kirurgije na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je dolgo let burilo duhove, saj je bilo zaznamovano s slabim zdravljenjem prirojenih srčnih napak v obdobju med leti 2007 in 2014. To je spodbudilo odhod številnih strokovnjakov, in čeprav se je zdelo, da so se zadeve naposled le umirile, pa temu več kot očitno ni tako. Zdaj je vodilni češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer naznanil, da ne bo več operiral v Ljubljani, poroča časnik Delo.

Neodzivnost vodstva

Kot je povedal, je dobil občutek, da ga ne potrebujejo več. Ta pa je bil potrjen potem, ko je 4. marca 2023 prek elektronske pošte stopil v stik z vodstvom, vendar mu na ugotovitve ni nihče odgovoril. Kasneje je naslovil pismo na kirurga Miha Weissa, kjer je zapisal, da je zaradi dosedanjega položaja v programu sklenil, da prekine sodelovanje.

Svoj odhod je utemeljil z dejstvom, da čeprav so dolgo časa reševali nekatera pereča vprašanja glede kardiologije in intenzivne terapije, vseeno ni bilo nobenega interesa kardiokirurgov za odrasle, da bi pomagali v kongenitalnem programu. Dodal je še, da je bilo tudi izjemno malo interesa za nove ross aktivnosti, ki so posebne operacije. 

Poleg tega je bilo precejšnje pomanjkanje homograftov, ki so ključnega pomena za vsak kongenitalni program. Pri tem je tudi izpostavil svojo zaskrbljenost in nezadovoljstvo nad dejstvom, da med presaditvijo src pediatričnim bolnikom ni vključenih pediatričnih kardiokirurgov.

Številni odhodi strokovnjakov

Zdaj se po UKC Ljubljana širi val zaskrbljenosti, saj nihče ne ve, kakšna bo usoda kirurga Weissa, ki je sedaj prevzel vodstvo. Kot so še zapisali v Delu, je on edini v Sloveniji, ki zna samostojno opraviti določene operacijske posege, vendar je tudi on odsoten.

Leta 2017 je namreč Weiss že zapustil program, razlog za to so bili številni odhodi intenzivistov in kardiologov. Po napovedi, da bo zadeve prevzel dr. Igor Gregorčič, se je čez eno leto vrnil, vendar se napovedi niso uresničile. Namesto tega je UKC začel sodelovati z Romanom Gebauerjem.

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Odhodi številnih domačih strokovnjakov so močno prizadeli delovanje programa. Nekatere so nadomestili z zdravniki iz Hrvaške in iz Bosne, a kot so dejali viri za Delo, zadeve niso bile strokovno urejene, odnosi pa so bili slabi. Prav to je tudi eden izmed glavnih razlogov za Gebauerjevo odločitev.

Tako zdaj na UKC Ljubljana ni nobenega kirurga, ki bi lahko operiral otroka z določeno napako na srcu. Sedaj vodstvo bolnišnice išče novi kader, trenutno se ozirajo za slovenskim kirurgom Janezom Vodiškarjem, ki svoje delo opravlja v Stuttgartu. Vendar je tudi on že pred časom dejal, da bi se vrnil v Ljubljano le, ko bi bile zadeve razčiščene in urejene.

Napovedi so tako precej črne, eden od srčnih kirurgov za odrasle je za Delo dejal, da "če jim je poleg vseh drugih uspelo odgnati še Gebauerja, izjemnega človeka in izvrstnega kirurga, nam ni pomoči."

Pri vsem tem se Gebauer sprašuje, zakaj toliko vrhunskih strokovnjakov zapusti UKC Ljubljana. Dejal je, da enostavno ne more razumeti, da ima Slovenija izjemen potencial, vendar ga ne zna izkoristiti.

Potreba po posebnem centru

Otroška srčna kirurgija je multidisciplinarna in vključuje vrsto strokovnjakov iz različnih področij. Pri tem je ključno uravnovešeno in urejeno sodelovanje. Prav zaradi tega razloga mora biti obravnava otrok s prirojenimi srčnimi napakami urejena v posebnem centru, kjer so vsi strokovnjaki na enem mestu. Takšnega centra pri nas v Sloveniji ni.

Vseeno pa v kliničnem centru mirijo, da imajo še dva otroška srčna kirurga, pri čemer ne omenijo, da eden trenutno ne dela. Dodali so še, da je UKC Ljubljana popolnoma samostojen pri zdravljenju skoraj 90 odstotkov otrok s srčno napako.

Medtem podatki kažejo, da se je v obdobju, ko je UKC začel sodelovati s Čehi in Gebauerjem, število otrok, napotenih na zdravljenje v tujino, precej zmanjšalo. Lani so bili v tujini operirani štirje otroci, leta 2014 pa kar 51.

otroci, nasilje, šola V Sloveniji Slovenija Pretepli sošolca, dobil je mavec, ustrahujejo otroke in učitelje, kazen pa le ... študenti medicine v operacijski dvorani V ZZS OGORČENI Slovenija Država krvavo rabi zdravnike, a jim bo odvzela del sredstev za izobraževanje
Komentarjev 17
  • R2D2 14:21 24.marec 2023.

    Za tak denar nam nemški ali ostali zahodni EU kirurgi tudi operirajo, ko jih rabiš! Goni ga v 3 pm, lenega pohlepnega parazita nezahvalnega! Če mu ne bi davkoplalevalci plačali 100% izobraževanja in specializacijo..., bi še naprej pasel drobnico po ...prikaži več planinah, ćoban! To nam je hvala! Bolje met vsaj nekoga, ki dela, kot nadutega lenega zajedalca, ki za velik denar ne dela NIČ in samo krade iz ZZZS!

  • oneh 10:05 24.marec 2023.

    Nič sekirat- hitro se bodo taubijevi uskladili, da bodo pripravili smernice za izdelavo smernic, kako v bodoče preprečiti odhode strokovnjakov. Poleg bodo ustanovili še dva sveta- eden za koordinacijo smernic za izdelavo smernic in drugega za koordinacijo rokov preložitev izvedbenih ...prikaži več rokov. Torej bo vse OK, saj imamo samo, da ni Janša, svobodo in levaki plešete.

  • Avatar Leon
    Leon 10:05 24.marec 2023.

    Na kratko . Tudi Roman Gebauer bi denarce pod mizo .