Zdravje > Aktualno
2578 ogledov

Pacient grozil, da bo vsem polomil noge

Fotografija je simbolična
Nov primer nasilja nad delavci v zdravstvu.

Na primer je na Twitterju opozoril družinski zdravnik v ZD Kamnik Rok Ravnikar, sicer tudi predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Kot je pojasnil za STA, je nezadovoljni pacient najprej klical na recepcijo zdravstvenega doma in grozil osebju.

Kasneje so ga vezali v ambulanto Ravnikarja, kjer je najprej grozil medicinski sestri, nato pa še zdravniku, z besedami, "da njemu ne bo nihče govoril, kdaj bo dobil zdravila in da bo prišel v ZD Kamnik in vsem polomil noge".

Ravnikar je nato dogodek prijavil policiji, ki je po njegovih besedah postopek korektno opravila.

Tožilstvo zavrglo ovadbo

Na Policijski postaji Kamnik so nato na ljubljansko okrožno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi dejanja grožnje. Tožilstvo je ovadbo zoper pacienta zavrglo, saj da gre za "splošne grožnje, ki niso toliko konkretizirane, da bi bilo mogoče sklepati, da bo takšno dejanje neposredno storil prav zoper naključna sogovornika, ki sta v ZD Kamnik govorila s pacientom", je razvidno iz sklepa tožilstva, ki ga je Ravnikar objavil na Twitterju.

To, tako Ravnikar za STA, ni dober znak za zaposlene v javnih zdravstvenih ustanovah, kjer nasilje nima mesta. Če je problem pri obravnavi takih primerov v zakonodaji, se mora ta spremeniti, če je problem v praksi tožilstva in sodstva, da se takšne stvari ne sankcionirajo, pa gre za napačno sporočilo, je ocenil.

Sam je namreč prepričan, da je treba posameznike, ki svoje probleme ali zahteve rešujejo z nasiljem, ustaviti že v začetku: "Ko se enkrat taka oseba navadi, da z nasiljem in grožnjami pride do svojega, smo izgubili priložnost."

Nasilja vse več

Zdravniki imajo po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović vtis, da se nasilje povečuje, verbalno nasilje pa da postaja sprejemljiv način komunikacije. "Vsi v družbi se moramo truditi, da naredimo verbalno nasilje nesprejemljivo," je poudarila.

Spomnila je, da je bila glede nasilja nad zdravstvenimi delavci že podana pobuda, da bi bilo takšno nasilje preganjano po uradni dolžnosti. "Takrat je bilo to zavrnjeno, češ da bi šlo za preširoko zakonsko določilo," je pojasnila.

Glede na trenutno stanje v zdravstvu ocenjuje, da bi bila pobuda pametna, z namenom zaščite zdravstvenih delavcev, pa tudi za zmanjševanje nasilne komunikacije v družbi.

Napovedala je, da se bodo povezali z Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije in se skupaj dogovorili za kampanjo za "razelektritev situacije", s katero bodo spodbujali ljudi k vzpostavljanju normalnih in prijaznih odnosov, ki pripomorejo tudi k boljši obravnavi.

Opozorila je, da primeri nasilja pri zdravstvenih delavcih na dolgi rok puščajo slab občutek in neprijetno stanje. Če se nasilje ponavlja ali gre za več primerov, taki zdravstveni delavci potrebujejo pomoč na daljši rok, je poudarila.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • robert40 16:41 27.marec 2023.

    To je le ena cvetka v našem sodnem sistemu,ni pa edina,še in še jih je!Kar pa je žalostno je pa to,da na vseh koncih in krajih poslušamo kako smo pravna država,v resnici pa nismo niti p od pravna.Za grožnje v ...prikaži več zakonu predvideti hude kazni in bo hitro red ne pa,da dokler ni au nihče ne more nič potem pa je že prepozno in to naj velja za vsa področja.

  • rd2dmk2 19:54 22.marec 2023.

    tečaj varstav pri delo pri Mercatorju: če pride v trgovino oseba z orožjem , ne se upirat , lepo poslušite in naredite kar reče. pika. vnasprotnem primeru vas delodajalec toži zaradi povzročitve splošne nevarnosti in ogrožanja sebe in ostalih kupcev. ...prikaži več a se vam ne zdi čudno da novo zaposlene strašijo z kupci z orožjem ? a mislite da dohtarjem ki delajo izpit iz varstav pri delu tud pridigajo kaj podobnega. oh ubogi dohrtarčki, vzemte kak apaurin. evo vam dam jest na recept.

  • Ender3 18:06 15.marec 2023.

    Ga.Beović je vršila strokovno in verbalno nasilje med epid.krizo nad vsemi državljani . Kriva je, za vso strokovno polomijo in nepotrebno smrt mlade Katje. Do sedaj se še ni nihče upal vložiti kazenske ovadbe za ta dejanja. In ona je ...prikaži več predsednica zdravniške zbornice in zagovornica zdravniškega ceha tudi v trenutku velike koruptivne afere. To nam veliko pove, da riba pri glavi smrdi..

Sorodne novice