Slovenija
13631 ogledov

Zaradi fizičnega napada na urgenci zaposlena doživela infarkt

ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene ZD Ljubljana ZD Ljubljana, čakalnica, ambulanta za neopredeljene
V celjski bolnišnici so predstavili okoliščine sredinega incidenta, ko je nezadovoljen pacient na urgenci fizično obračunal s sestro in zdravnikom.

"Dogodek je alarmanten," je dejal v. d. direktorja SB Celje Dragan Kovačič.  “Obema je povzročil telesne poškodbe, pri enemu izmed niju pa je stres ob dogodku privedel do miokardnega infarkta, kar bi se lahko končalo s smrtjo,” je pojasnil zdravnik. Po njegovih navedbah je zaposleni še vedno hospitaliziran, njegovo stanje pa je stabilno.

"Dogodek obžalujemo, urgenca ni prostor, kjer bomo reševali aktualne probleme v zdravstvu," je dejal Kovačič. "Hočemo samo reševati življenja,” je dodal. Ob tem je poudaril, da se zaposleni zavedajo, da niso vedno optimalni, vendar pa to ne opravičuje nasilja. 

V komentarjih na družbenih omrežjih zdaj opažajo navijaško odobravanje dogodka, kar jih zelo skrbi. Žalosti ga, da so razmere v zdravstvu prišle do takšne točke, da ljudje ne vidijo izhoda in z ljudmi, ki jim pomagajo, obračunavajo fizično. "Smo žalostni in razočarani," je še povedal. 

Javnost je o napadu v četrtek obvestil predsednik Slovenskega zdravniškega društva in v. d. strokovnega direktorja SB Celje Radko Komadina. Po njegovih besedah naj bi bil bolnik nezadovoljen zaradi podatka, da poteka predaja nočne izmene dopoldanski izmeni v celjskem urgentnem centru

"Dogodek, ki nas je pretresel, smo skušali razumeti, vendar nam to še ni uspelo. Da nekdo pride ob šestih zjutraj in izkazuje nestrpnost... Na srečo imamo videonadzor, ki je pokazal, da se je prva komunikacija odvijala s čistilko. Šlo je za čas, ko so se menjale izmene. Ta oseba je prišla brez napotnice. Gre za bagatelno situacijo, saj bi lahko bila zadeva rešena pri osebnem zdravniku. Po pregovarjanju s čistilko, je pristopila sestra, ki je doživela fizični napad, poškodoval ji je prste na roki. Prišel je še zdravnik, ki pa je doživel udarec s čelom storilca v obraz."

"Najbolj me je pretresla reakcija s strani sestre, ki je izkazovala hudo stresno motnjo, hudo se je prestrašila, kazala je stanje, ki bi lahko privedlo do smrtnega izida," je dejal Komadina. 

Na incident so se danes odzvali tudi na ministrstvu za zdravje. "Ministrstvo za zdravje in Vlada Republike Slovenije bosta naredila vse, da se bodo razmere na področju zdravstva uredila. Ministrstvo za zdravje obsoja vsakršno obliko nasilje," je povedal minister Danijel Bešič Loredan. Kot že večkrat doslej je izpostavil, da zdravstveno osebje ni krivo, da zdravstveni sistem ne deluje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • robi2107 11:19 28.januar 2023.

    Zdaj je malo bolj jasno dogajanje: verjetno je tip hotel k osebnemu, ampak v ZDCE imajo še zdaj na vratih študentko, ki odloča o tem, ali boš šel noter ali ne: "Kdo ste, kje ste, qwa hočte, pejte na urgenco..." ...prikaži več In so ga lepo odjebali. In potem na urgenci spet: "Kdo ste, kje ste, qwa hočte, sej vam nč ni, pejte k svojmu..." In se mu je utrgalo. Komu se ne bi. In potem oni rečejo: "Zdej pa mi hočmo večje plačeee." In potem je čas, da se utrga nam vsem. Dost je tega norčevanja. Pizda, mi to plačamo

  • rd2dmk2 18:00 27.januar 2023.

    za začetek mene zanima tale informacija. bolnik se je najprej prerekal z čistilko! čistilko? človek pride na urgenco, a ni tam nek sprejemni center, kjer te pozdravijo z dobro jutro, pa kako vam lahko pomagamo? a je edina stvar, ki ...prikaži veči jo še srečaš na urgenci čistilka. ne vem kako je v SBC, v naših krajih ne prideš mimo sprejmnega oddelka, ki je varno skrit za debelim steklom. ko pa si med čakalnicami, ja je pa možnost da se po nekem času malo strena. nekomu. dohtarju ne, ker mu gre v rok službe.

  • Kmodri 13:10 27.januar 2023.

    Nasilje ni rešitev za zdravstveno krizo!