Zdravje > Aktualno
7360 ogledov

Novo glede domnevno koruptivnega kirurga v UKC Ljubljana

70 kg tumor operacija Reševalni pas/Twitter
Generalni direktor UKC Ljubljana sporočil, da je profesor in kirurg Roman Bošnjak zaradi incidenta podal odstopno izjavo.

Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je danes znova zanikal, da bi vodstvo vedelo za zasebni honorar njihovega priznanega nevrokirurga Romana Bošnjaka. Sicer je sporočil, da je predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo odstopil s položaja predstojnika omenjenega oddelka. "Bošnjak je danes podal odstopno izjavo, saj postopka ne želi kompromitirati," je dejal generalni direktor, ki je sprejel odstop. Bošnjak v kliničnem centru še vedno ostaja kot nevrokirurg. "Če bo preiskava pokazala kazniva dejanja, pa bomo kasneje postopali drugače," je dodal generalni direktor UKC Ljubljana.

Po njegovem se je na UKC zaradi suma korupcije že obrnil tudi Nacionalni preiskovalni urad. 

"Bila je mlajša bolnica, ki je potrebovala nujno in zelo zahtevno operacijo tumorja, zdravljenje je potekalo uspešno. Pacientka je v domači oskrbi. Operacija je bila izvedena samoplačniško v vrednosti 27.000 evrov, ker je poseg trajal več kot štiri ure, kot je bilo sprva predvideno, trajal je namreč šest ur, je končni znesek 32.000 evrov," je še povedal. 

UKC je prejel predujem v vrednosti slabih 28.000 evrov, razlika v višini šest tisoč evrov, po njegovem še ni bila poravnana. Glede nakazil v tujino, UKC ni bil seznanjen, prav tako ne dali soglasja za trženje v tujini, je dejal. 

Kot smo poročali, je predstojnik Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo v UKC Ljubljana operiral državljanko Severne Makedonije, ki je poleg plačila 27.000 evrov po rednem ceniku za "zasebni honorar" zdravniku morala nakazati še dodatnih 6000 evrov in to preko agencije iz Hongkonga.

Bošnjak je za POP TV pojasnil, da so svojci pacientke v stik z njim stopili zato, ker so slišali za njegovo delo in strokovnost. "V prostem času sem na daljavo pregledal vse MRI slike, izvide v tujem jeziku itd. Opravil sem torej medicinsko konzultacijo in svetovanje. Ponudili so mi plačilo za moj trud, usmeril sem jih na agencijo v tujini, ki skrbi za promocijo mojega imena in s tem plačal letno članarino," je zapisal v pojasnilu. A v elektronskem sporočilu je plačilo honorarja Bošnjak predlagal sam, opozarja POP TV.

Včeraj so v oddaji 24 ur razkrili nove podrobnosti o družbi s sedežem v davčni oazi Hong Kong, kamor je družina nakazala denar. Gre za zasebno družbo Klinikum Medical Link. Od skupno 10 ustanov, ki jih agencija oglašuje, sta dve nemški, dve britanski, vse ostale pa slovenske. Od javnih so to UKC Ljubljana, URI Soča in Onkološki inštitut, od zasebnih pa Kirurgija Bitenc, pa tudi Spa in wellness Laško.

Vse naštete zavračajo, da bi z agencijo Klinikum Medical Link kadar koli sodelovale, tudi UKC Ljubljana, kjer je Bošnjak uradno zaposlen.

Direktor UKC Ljubljana Marko Jug je za televizijo zanikal, da bi vodstvo vedelo za zasebni honorar ali sodelovalo z agencijo iz Hongkonga. Ker je kirurg trenutno na kongresu v tujini, ga bo vodstvo na zagovor povabilo, ko pride nazaj.

Komentarjev 27
  • stane301 17:17 10.marec 2023.

    Zdaj bo se bo pojavil napuh,požrtnih in skorumpiranih...

  • Grof 16:29 10.marec 2023.

    Ti, a so Andreja Cijana tudi kaj pošlatal. Ta je do penzino kasiral, marke in nato eure, v 7. Nadstropju

  • nejc4 16:28 10.marec 2023.

    Sploh ne razumem cirkusa okoli tega.... Lahko bi šla na operacijo drugam, če ji ne bi bilo kaj všeč. Vedela je za pogoje, te pogoje je tudi sprejela in plačala. Temu se reče poslovni dogovor. Vse se je vedelo v ...prikaži več naprej. In to je sveto. Ni bilo drobnega tiska. Zdaj je najbolj super komentirati in jokati za nazaj...naj bi to delala pred tem, ko ji je res vrhunski strokovnjak rešil življenje. Lahko poskusi operirati kdo od teh, ki tako močno obsojajo vse skupaj...