Slovenija
10773 ogledov

Odločitev je padla: Zdravniki in zobarji imajo dovolj

Zdravniki
1/2
Dejan Mijović
V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so za 2. april napovedali nadaljevanje splošne zdravniške stavke, če do 1. aprila ne bo realiziran oktobra sklenjen sporazum med vladno stranjo in sindikatom. Ta do omenjenega datuma predvideva oblikovanje plačnega stebra za zdravstvo, a je vlada ta rok zamaknila za tri mesece.

Kot so pri sindikatu Fides zapisali na spletni strani, se bodo še naprej aktivno in konstruktivno udeleževali pogajanj za gradnjo novega zdravstvenega plačnega stebra s ciljem, da bi bil le ta oblikovan do 1. aprila.

V kolikor sporazum do tega dne do polnoči na bo realiziran, se bo 2. aprila nadaljevala pred tem prekinjena stavka zdravnikov in zobozdravnikov. Ta bo potekala tako, kot je bilo predvideno septembra ob napovedi stavke. To pomeni, da bo trajala do sklepa o prenehanju stavke ali do sklenitve sporazuma o rešitvi stavkovnih zahtev.

Ker je 2. aprila nedelja, v Fidesu pojasnjujejo, da bo stavka v tem primeru do 3. aprila do 7. ure potekala tako, da je uporabniki ne bodo čutili, saj bo delo potekalo enako kot sicer ob nedeljah.

Nato pa bo stavka potekala tako, kot izhaja iz sklepa o začetku stavke. Ob napovedi stavke so v sindikatu pojasnili, da bodo stavkajoči v tem času na delovnem mestu, razen ob sklicih stavkovnih sestankov, ki bodo potekali najmanj 1-krat tedensko. Zagotavljali bodo predpisan minimum delovnega procesa. Izvajali bodo tiste storitve, katerih opustitev bi vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. Večinoma pa naj bi delali po prazničnem razporedu.

Morebiten preklic bo Fides javnosti sporočil do 2. aprila do 12. ure.

Ob tem se v sindikatu sklicujejo na 4. točko 2. člena omenjenega sporazuma iz oktobra 2022, ki predvideva, da stavkajočim zdravnikom za čas stavke pripada nadomestilo plače.

"V kolikor bomo v primeru kršitve sporazuma zdravniki in zobozdravniki primorani dejansko nadaljevati stavko, bo to slab zgled vlade državljankam in državljanom glede spoštovanja pravno zavezujočih zavez in bo morala prevzeti odgovornost za nadaljnji razkroj javnega zdravstvenega sistema," so ob tem poudarili v Fidesu.

Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da z napovedjo stavke uradno še niso bili seznanjeni. "Vladna stran bo v sredo nadaljevala pogajanja z reprezentativnimi sindikati zdravstva in socialnega varstva," so dodali.

Vladna stran ter sindikati zdravstva in socialnega varstva se danes niso pogajali o vsebinah načrtovanega plačnega stebra za zdravstvo, pač pa je vladna stran sindikate obvestila o spremembi časovnice pogajanj in rok za oblikovanje stebra s 1. aprila zamaknila na 30. junij.

Kot razlog naj bi vladna stran med drugim navedla, da je treba narediti preračune ter se uskladiti na centralnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, ki so napovedana za ponedeljek, je medijem povedala predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavica Mencinger.

Komentarjev 80
 • peter3 08:11 23.marec 2023.

  Podpiram zdravnike, saj nesposobni vladni lenuhi niso v stanju narediti nicesar konstruktivnega. Kvecjemu vnasajo nemir, kaos in razdor, zato naj odstopijo vsi, Holob s svojimi amaterji .

 • Avatar Ajda Virant
  ajda0 07:33 23.marec 2023.

  Super, končno....dajte vsi jutri odpoved na mizo, pa ajde privat ! Samo ne pričakovat da bo plačal ZZZS za vaše paciente...delovni trg je odprt, izvolite, zakaj bi ne odšli na bolje !

 • opel18 06:43 23.marec 2023.

  Odgovornosti pa nobene. Če ti mozolj stisnejo dobiš v podpis tri A4 liste (obojestransko), za podpisat, vse na lastno odgovornost. Naj že enkrat postavijo jasna pravila, za takšno delovno mesto je potrebna takšna izobrazba in je plača takšna,...in tako naprej. ...prikaži več Pa v podpis klavzulo, SLO (državljani) ti financirajo študij, min 10 let zaposlitve v SLO preden lahko sploh pomisliš na odhod v tujino...Če se nekdo odloči za takšen poklic, bi pričakoval, da se odloči v nameri pomoči bolnim, potem za €