Slovenija
594 ogledov

To je točka, kjer so kmetje še vedno na drugem bregu kot vlada

Traktor v gozdu Profimedia Voznik traktorja na delu v gozdu.
Sindikat kmetov Slovenije je v izjavi za javnost pojasnil razloge za odpoved za torek napovedanega protesta.

Po dogovoru s pristojnim ministrstvom so se predstavniki kmetijskih organizacij, na čelu s Sindikatom kmetov Slovenoije, odločili, da odpovejo torkov traktorski protest v Ljubljani.

Predsednik kmetijskega sindikata Anton Medved je dejal, da so dobili pozitivne odgovore na šest od sedmih zahtev.

Z vlado so se uskladili glede suhih zadrževalnikov, odstranjevanja materiala, ki so ga na kmetijske površine nanesle poplave, odstrela zveri in tudi glede morebitnega izvzetja plačil za območja z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost (OMD-plačila). Glede tega je vlada obljubila "odprtje" zakona o dohodnini.

Predsednik kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič je pojasnil, da je bilo pri dogovorih z ministrstvom za naravne vire in prostor treba doseči sporazum o protokolu umeščanja vodne infrastrukture pri vodnih zadrževalnikih in pri ostali infrastrukturi, ki posega na kmetijsko zemljišče in da je pri tem treba ščititi najboljša kmetijska zemljišča.

"To je zelo obširen dogovor z veliko točkami, ki zahteva celotno presojo vplivov na okolje. Od presoje, kaj to pomeni za vsako posamezno kmetijo, za pridelke, zdravje ljudi, tudi za zdravje živali na tem območju. V kolikor bo prišlo do tega posega, se bo individualno obravnavalo vsako kmetijo," je pojasnil Žveglič.

Odprto je ostalo vprašanje pristojbin za gozdne ceste. "To plačujejo samo lastniki gozdnih zemljišč in v enem delu država ter lokalne skupnosti. Uporabljajo pa jih vsi, od turistov, rekreativcev ...," je povedal Žveglič. "V desetih letih se je višina katastrskega dohodka na gozdovih povečala za trikrat, prispevna stopnja pa je ostala na isti stopnji in te vsote so izredno, izredno visoke," je dodal na to temo.

Ministrica zadovoljna

Mateja Čalušić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Ponosna sem, da smo uspeli skupaj zakorakati proti istim ciljem: pridelati na dostojen način varno hrano, umestiti čisto vsakega, ki je ključen v verigi preskrbe s hrano, ob tem pa tudi ustvariti medsebojno zaupanje in sodelovanje," je po dogovoru dejala ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić.

Izrazila je zadovoljstvo, da so kmetijske organizacije pokazale veliko mero pripravljenosti na sodelovanje in kompromise.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • www 07:29 19.marec 2024.

    in kaj bi zdaj radi? da se jih oprosti plačila za gozdne ceste in da se to zaračuna vsem državljanom kot dodaten davek? ja hvala, no ... ti kmetci bi samo prejemali denar... kot grčija pred 10 let ... kaj ...prikaži več bo naslednje, subvencija za vžig traktorja???

  • Avatar Leon
    Leon 06:35 19.marec 2024.

    Tudi v Sloveniji bi morali povečati odstrel medvedov .

  • andrija 05:00 19.marec 2024.

    kmetje so si agonijo podaljšali za en mesec,obljube poslušamo že dve leti