Slovenija
318 ogledov

Koalicija po pogovorih zadovoljna in optimistična

Marjan Šarec in Dejan Židan Anže Petkovšek
Predsedniki koalicijskih strank so zadovoljni s predstavljenim na vrhu koalicije. Čakajo še na ukrepe s področja zdravstva.

Vrh koalicije se je na Brdu pri Kranju seznanil z zakonodajnimi predlogi s področja davkov, socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, infrastrukturnimi projekti in načinu uresničitve ustavne odločbe glede financiranja šolstva.

Edina neznanka ostaja zdravstveni resor. Predsednik vlade Marjan Šarec težko govori o ukrepih s tega področja, dokler še ni novega ministra. "Verjamem, da bo, ko bo minister potrjen, zagrizel v delo," je dejal na novinarski konferenci po končanem posvetu vladne ekipe in koalicijskih poslancev.

Vrh koalicije je označil za konstruktivnega, po njegovem mnenju je dosegel svoj namen, ministri so namreč predstavili projekte, ki so v teku. Ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, so danes po Šarčevih besedah dobili dovolj pripomb in predlogov, da jih lahko vključijo v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mu zdi pomembno.

"Če komunikacija ne teče, potem so lahko težave," je izpostavil in ocenil, da je bila današnja razprava zelo dobra in konstruktivna. Kot je dejal, so ugotovili, da po pol leta delovanja vlade ni razlogov, da ne bi dela nadaljevali. "Verjamem, da bomo tudi v bodoče imeli še takšen vrh, vsaj pred sestavo proračuna 2020, 2021," je dejal in dodal: "Verjamem, da bo delo teklo naprej, ne bom rekel nemoteno, vedno lahko pridejo takšne ali drugačne težave, ampak zato smo tukaj, da jih razrešujemo."


Minister za finance Andrej Bertoncelj je predstavil spremembe na davčnem področju - splošno mnenje v razpravi je bilo, da gredo ukrepi v pravo smer, ministrica za delo Ksenja Klampfer predlog sprememb zakonov na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, ki jih bo sicer predstavila v sredo, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa večje infrastrukturne projekte, med drugim drugi tir železniške povezave Divača-Koper, izgradnjo druge cevi v predoru Karavanke in 3. razvojno os.

Samo Fakin Po odstopu Slovenija Samo Fakin zaradi zdravja odstopil z mesta ministra za zdravje

Zadovoljni tudi koalicijski partnerji

Z razpravo so bili zadovoljni tudi ostali koalicijski partnerji. Prvak SD Dejan Židan je zadovoljen s srečanjem, ki ga zapuščajo optimistično razpoloženi. Ugotavljajo, da se zakoni, ki so navedeni v koalicijskem sporazumu, pripravljajo. Vsi ministri, ki so danes govorili, so po Židanovih ocenah kakovostno predstavili svoje delo.

V SMC so po navedbah vodje poslanske skupine Igorja Zorčiča zadovoljni z delom posameznih ministrstev ter ocenjujejo, da je predlagana zakonodaja takšna, da bo izboljšala socialno varnost državljanov. Po njegovem se pomembno odgovarja tudi na določena vprašanja trga dela, dobili pa so tudi zadovoljive odgovore glede bodočega davčnega prestrukturiranja in nekaterih večjih infrastrukturnih projektov.

Koalicija | Avtor: Saša Despot podpis koalicijskega sporazuma o sodelovanju v vladi za mandatno obdobje 2018-2022 med partnericami LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS Saša Despot
Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je zadovoljna z napovedjo ukrepov. Med drugim so zadovoljni z rešitvami za uresničitev odločbe ustavnega sodišča glede financiranja šolstva ter veseli sprememb na področju davčne in socialne zakonodaje. Pričakujejo pa, da bodo v prihodnje ustrezno uskladili vprašanje regresa upokojencev ter to umestili v sistemski zakon. Tudi sama je izpostavila, da so danes manjkali ukrepi na področju zdravstva. "V SAB si želimo, da čim prej dobimo novega ministra in da bo čim prej zavihal rokave ter predložil konkretne rešitve," je dejala.

Podobno je dejal prvak DeSUS Karl Erjavec in izpostavil, da jih v zdravstvu čakajo veliki izzivi. V DeSUS so sicer zadovoljni z rešitvami, ki jih je pristojna ministrica predstavila na področju pokojnin, kar je po Erjavčevih navedbah dobra podlaga za razpravo. Današnji posvet je po njegovem mnenju prišel ob pravem času, saj "je sedaj čas, da začnemo s konkretnimi ukrepi". Spomnil je, da imajo na določenih področjih težave, ob čemer pa ocenjuje, da jim bo vlada kos skupaj z Levico.

Podporo Levice Šarec označil kot dokaj trdno

Glede sodelovanja z Levico je Šarec dejal, da se mu zdi podpora dokaj trdna, glede na to, da je podprla rebalans proračuna. Če bodo državni svetniki v sredo izglasovali veto na zakon o izvrševanju proračuna, bo šel zakon nazaj v državni zbor, kjer za ponovno potrditev potrebuje 46 glasov, in to bo po Šarčevem mnenju "trenutek resnice za vse".

V SMC pričakujejo, da bodo koalicijske stranke in Levica enakopravne. Kot je dejal Zorčič, danes od finančnega ministra niso prejeli odgovorov glede finančne vzdržnosti sporazuma z Levico, po ministrovih pojasnilih bo to pripravilo vsako ministrstvo posebej. "Dejstvo je, da so bile nekatere zadeve ne glede na ta protokol danes že predstavljene in so s tega vidika dobile soglasje ministrstva za finance," je povedal.

Luka Mesec Jezni Slovenija Levica razmišljala o prekinitvi sodelovanja z vlado Marjana Šarca

Bratuškova je spomnila, da je svet SAB sporazum z Levico že podprl, si pa želi, da koalicijska pogodba in ta sporazum ne bosta le črki na papirju, ampak da se bo stvari, zapisane v dokumentih, tudi uresničevalo. "Pametni ljudje ne kuhajo zamer za nazaj," pa je poudaril Židan in dodal, da postopki pri SD potekajo, kot so napovedali v ponedeljek. Napovedali so namreč dopolnitev sporazuma, o katerem pa mora dokončno odločiti konferenca stranke.

DeSUS medtem, kot je poudaril Erjavec, "nima problema z Levico", tega položaja so se zavedali že ob oblikovanju vlade.

Marjan Šarec Slovenija Završalo zaradi "zabeljenega računa"
Komentarjev 1
  • McClain 06:34 13.marec 2019.

    pametne lahko pohodiš, jim onemogočiš službe, pobiješ familije, pošiljaš v zapor, pametnni te bodo še naprej ljubili in občudovali...

Sorodne novice