Slovenija > Komentarji in kolumne
14 ogledov

Izbirčna država

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Denar terjajo nazaj, a ne od vseh. Goljufom socialnih pomoči ni treba vrniti.

Ste kdaj vzeli posojilo pri državi? Ne? Ste prepričani? No, trenutno ga po koščkih prejema vsaj 52 tisoč Slovencev, prejemnikov socialnih pomoči, pa verjetno tega niti ne vedo. Že od leta 1976 imamo namreč zakon, ki državi dovoljuje, da lahko socialno pomoč terja nazaj od dedičev, ko prejemnik pomoči umre. Centrom za socialno delo pa v vseh teh 34 letih niti v drobni tisk odločb ni uspelo stlačiti opozorila, da se lahko zgodi, da bodo morali dediči denar vrniti.

Bolj logično bi se mi zdelo, če bi dedičem v takih primerih zaradi "bogate" zapuščine, ki bi jim popravila status, vzeli njihove lastne socialne pomoči, otroške dodatke in druge socialne prejemke (nekaj od tega zagotovo dobivajo od države), ne pa da od njih terjajo zneske, ki jih je zapravil pokojnik. Absurdno je sicer tudi, da tovrstnega posojila prejemnik pomoči državi ne more vrniti že za časa življenja, ko bi splezal na zeleno vejo.

Nedosledno. Sicer pa, kaj če bi država denar za začetek z vsemi obrestmi izterjala od goljufov, ki socialno pomoč zaradi lažnih podatkov dobivajo, čeprav je ne bi smeli? Kot vem, je trenutno edina kazen za takšne kršitelje, da jim jo ukinejo za naprej, grehi za nazaj pa so pozabljeni.

Letos je bilo zaradi krivdnih razlogov vsak mesec ukinjenih dobrih osem tisoč pomoči. Več kot to država ni zmogla. V zrak ji je tako vsak mesec izpuhtelo približno dva milijona evrov. Skrajno trapasto, še posebno v primerjavi z 213 tisoč evri, ki jih poskuša letos dobiti nazaj pri dedovanjih.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.