Slovenija
14164 ogledov

Kongres SD: Huda kritika na račun ključnega kandidata

SD kongres
1/24
Saša Despot
Čeprav statut SD omogoča, da se kandidati za predsednika stranke s podpisi tretjine delegatov v tekmo vključijo na samem kongresu, je med kandidati za predsednika precej nelagodja zaradi kandidature Matjaža Hana tik pred zdajci.

Han ima med štirimi kandidati, ki se danes na kongresu SD v Ljubljani potegujejo za mesto predsednika stranke, po ocenah poznavalcev največ možnosti.  

Za zaprtimi vrati! Delegati na kongresu so začeli razpravo o poročilu o delu od zadnjega kongresa, kjer bo vključeno tudi poročilo nadzornega odbora. Izglasovali so, da razpravo v tem delu zaprejo za javnost. Novinarje, ki smo akreditirani za spremljanje kongresa socialdemokracije, so poslali iz dvorane. Predlog je podal delegat Gorazd Prah, in sicer zato, da se bodo lahko odkrito pogovorili tako o sodelovanju v vladi kot o delovanju poslanske skupine in tudi o finančnem stanju stranke. Stranka je zadolžena za okoli 600.000 evrov, skupne finančne obveznosti stranke pa znašajo 1,8 milijona evrov. 

Prednik: Han je nosilec starih vzorcev, ki so stranko pripeljali tja, ker je

"Socialna demokracija je danes na razpotju in ima dve možnosti, ali gre po novi poti ali pa se bo držala nekih starih starih vzorcev, ki so stranko pripeljali v stanje, kjer je," pravi Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD in eden od treh kandidatov za novega predsednika SD. "Matjaž Han je že 20 let v vrhu stranke, ni nov obraz, jaz ga iskreno spoštujem, ogromno je stranki dal, vendar pa Matjaž Han verjetno res ne pomeni neke nove poti," pravi Prednik. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Po tem kongresu bo stranka šla na neko novo pot," napoveduje Han, ki se pred kongresom ni hotel opredeljevati do tega, kdo izmed kandidatov bo dobil največ podpore. Še enkrat je ponovil, da se je za kandidaturo tik pred zdajci odločil po tem, ko je prejel številne pozive članov stranke, naj kandidira. 

Han je do zadnjega vztrajal, da na volilnem kongresu ne bo kandidiral. "V življenju odločitev nisem prehitro sprejemal, zadnji teden pa je šlo za neizmerno veliko klicev, sporočil, Matjaž pojdi na kongres in po tem sem se odločil. Nekateri člani so videli, da lahko s svojim delom doprinesem stranki dodatne točke," pravi Han. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Delegati razdeljeni v dva tabora, žvižgi in negodovanje

Han že prejel 157 glasov podpore za kandidaturo, kar pa ne pomeni zagotovljenih 157 glasov. Kongres sestavlja 409 delegatov, od tega so tri četrtine delegatov iz območnih organizacij stranke. Izvoljeni kandidat mora na tajnem glasovanju doseči večino vseh glasov. Nekaj kandidatov za druge funkcije, SD izbira tudi podpredsednike, člane predsedstva, glavnega tajnika ... je od kandidatur odstopilo.

Iz njihovih vrst je bilo slišati več kritik na računa Hana, češ, da v stranki še nikoli ni prevzel odgovornosti, nikoli doslej ni kandidiral za nobeno funkcijo. Očitali so mu, da ga podpira podjetniški lobi in celo kritizirali njegovo izobrazbo. "Srednješolska izobrazba se nikoli ne sme primerjati z doktorjem znanosti," je dejal eden od podpornikov Milana Brgleza in pri tem izzval žvižge iz negodovanje iz vrst delegatov, ki v večini menijo, da se na ta nivo ne sme spuščati. 

Kandidatura Hana je članstvo razdelila v tabor za Hana in tabor proti Hanu. "Bojim se, da bomo dobili ožje vodstvo, ki bo dve leti gonilo zamere. Pojdite nekam na samo, zaradi mene se tudi napijte, vzemite neka mamila in se pogovorite," je svetoval Franc Trček, nekdanji poslanec Levice. 

Han: Golob ni plačal članarine za našo stranko

Izvolitev Hana za predsednika stranke bi omogočila, da mesta SD v vladni ekipi ostanejo nespremenjena, predsednik vlade Robert Golob namreč želi, da je predsednik stranke tudi član vlade.

Han odločno zanika, da bi ta "želja" Goloba kakor koli vplivala na odločitev o njegovi kandidaturi. "Robert Golob nima glasu, ker ni plačal članarine za stranko. Šalo na stran! Pogoj, razmišljanja Roberta Goloba niso vplivala na to, da sem se odločil za kandidaturo," pravi Han. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Odločitev Matjaža Hana v zadnjem trenutku me je presenetila, ampak tudi to smo mi. Matjaž je človek terena, član stranke 20 let, tovariš, ki zna sodelovati, zna povezovati," pravi dosedanja predsednica SD Tanja Fajon in dodaja, da njegovo kandidaturo podpira. 

Brglez bi kandidaturo v zadnjem hipu onemogočil

Nad kandidaturo Hana ni zadovoljen niti kandidat Milan Brglez, sicer evropski poslanec. "Predlagam, da nimamo več delegatskega sistema pri tovrstnem odločanju, ravno zaradi tega, ker lahko obstaja razkorak med voljo članstva na eni strani in voljo članstva na drugi strani," pravi Brglez. Za predsednika stranke kandidira tudi župan Ajdovščine Tadej Beočanin. Vsi trije kandidati so poudarili, da kandidature ne bodo umaknili. 

SD kongres | Avtor: Saša Despot Saša Despot

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 38
  • jakec1575 22:06 13.april 2024.

    nina klemencic je vedela za poslovno goljufijo in vseeno speljala posel. pri takih receh videno kupljeno ne vzdrzi. slo je za namerno poslovno goljufijo z akterji v ministrstvu. upam, da jih vse pohapsijo.

  • lojs 17:26 13.april 2024.

    v naslovu članka nekateri pozivajo k pijančevanju in uživanju drog ... a je to zdej nova kultura al kaj je to ... grozljivo!

  • jakec42 17:24 13.april 2024.

    Jaz predlagam Mislinjskega župana za vodjo stranke je vsaj normalno razmišljujoč človek z hrbtenico!!!