Slovenija
6419 ogledov

Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini

Novice: Krka objavila podatke: Tako na posel vpliva vojna v Ukrajini
1/2
Saša Despot
Skupina Krka v prvem četrtletju prihodke od prodaje povečala za 9 odstotkov % na 432,5 mio evrov, čisti dobiček za 5 odstotkov na 90,7 mio evrov.

"V skupini Krka smo v prvem četrtletju letošnjega leta kljub zaostrenim razmeram poslovali uspešno in zabeležili devetodstotno rast prodaje. Prodajo smo povečali v vseh šestih prodajnih regijah in na večini ključnih trgov ter v vseh skupinah izdelkov in storitev," je v objavi na spletni straneh Ljubljanske borze, potem ko so poslovanje v sredo obravnavali nadzorniki, zapisal predsednik uprave Krke Jože Colarič.

V Rusiji so s prodajo v vrednosti 83,6 milijona evrov dosegli 5-odstotno rast glede na enako lansko obdobje, količinska rast pa je bila 10-odstotna. "Po zadnjih razpoložljivih podatkih se v Ruski federaciji uvrščamo na tretje mesto med tujimi generičnimi ponudniki zdravil," sporočajo iz novomeškega farmacevtskega velikana.

Jože Colarič | Avtor: Anže Petkovšek Otvoritev in ogled proizvodnje Renault Clia 5 v Novem Mestu. Anže Petkovšek
Še bolj uspešno so poslovali v Ukrajini, kjer so v prvem četrtletju prodali za 26,5 milijona evrov izdelkov in dosegli 21-odstotno rast glede na enako lansko obdobje. "Z 2,5-odstotnim tržnim deležem smo drugi med tujimi ponudniki generičnih zdravil," so se pohvalili v Krki.

Razmere so zelo negotove

Pozorno spremljajo razmere v Ukrajini, kjer zagotavljajo vse potrebno za ohranjanje varnosti svojih zaposlenih in za nemoteno oskrbo trga z zdravili, poudarja Colarič. "Ukrajini smo donirali humanitarno pomoč v obliki zdravil. Med prvimi ponudniki zdravil na trgu smo ponovno vzpostavili logistične poti v celotni distribucijski verigi," je navedel.

Po njegovih navedbah tudi v Rusiji skrbijo za nemoteno oskrbo z zdravili. Registracije izdelkov, proizvodnja, prodaja, distribucija in plačila potekajo nemoteno, transport pa traja nekoliko dlje.

Prvi mož Krke pravi, da je trenutno težko oceniti, kako bodo razmere vplivale na prihodnje poslovanje: "Razmere v regiji od nas zahtevajo nenehno prilagajanje na različnih področjih poslovanja. V teh okoliščinah je težko oceniti tok prihodnjih dogodkov in njihov vpliv na Krkino poslovanje na letni ravni, vendar so rezultati prvega četrtletja vzpodbudni."

Komentarjev 3
  • Ender3 18:15 19.maj 2022.

    Dobra tolažba za nas, delničarje. Dividende pa itak sledijo poslovnim rezultatom te firme. Bravo Krki in njenemu vodstvu.

  • Pišmevuh 15:52 19.maj 2022.

    Bo Uršulina prepovedala prodajo, da porine noter svojega partnerja. Eu je večja mafija ko Šiptari.

  • Mkovac22 10:43 19.maj 2022.

    Zato pa se delajo vojne, da se nabirajo dobički...