Slovenija
91 ogledov

Le petina ve, kaj so antibiotiki

tablete, zdravila Žurnal24 main
Zaskrbljujoči trendi v odnosu Evropejcev do uporabe antibiotikov: le petina Evropejcev pozna odgovore na temeljna vprašanja o učinkih antibiotikov.

Trendi v odnosu Evropejcev do uporabe antibiotikov so zaskrbljujoči, je razkrila javnomnenjska raziskava Eurobarometer. Raziskava je pokazala, da je le petina vprašanih Evropejcev pravilno odgovorila na štiri temeljna vprašanja o učinkih antibiotikov. Slovenci so sicer med boljšimi.

Anketiranci so ugotavljali, ali držijo trditve, da antibiotiki ubijajo viruse, da učinkujejo proti prehladu in gripi, da zaradi pretirane uporabe postanejo neučinkoviti ter da ima jemanje antibiotikov pogosto stranske učinke (npr. drisko).

Najboljši poznavalci so Finci
Da prvi dve trditvi ne držita, drugi dve pa, je pravilno odgovorila petina vprašanih. Najbolje so se odrezali na Finskem (pravilno je odgovorilo 44 odstotkov vprašanih), najslabše pa v Romuniji, kjer so pravilno odgovorili le štirje odstotki vprašanih.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenija je s 33 odstotki vseh pravilnih odgovorov med šestimi državami, kjer so vprašani najbolje odgovarjali. Poleg Fincev in Slovencev so med najboljšo šesterico še Švedi, Danci, Francozi in Belgijci.

Antibiotiki priljubljeni v Italiji
V zadnjem letu dni je sicer antibiotike uporabilo 40 odstotkov vseh vprašanih Evropejcev, od tega največ v Italiji (57 odstotkov), na Malti (55 odstotkov) in v Španiji (53 odstotkov). Najmanj so jih uporabljali v Sloveniji (27 odstotkov) in na Švedskem (22 odstotkov).

Evropska komisija je objavila tudi poročilo o napredku o priporočilu Sveta EU iz leta 2002 o preudarni uporabi antibiotikov, ki kaže na precejšen napredek na številnih področjih.

"Antibiotiki so bili medicinska revolucija. Z njimi lahko zdravimo bakterijska vnetja in rešujemo življenja. Vendar pa je pretirana uporaba antibiotikov pri ljudeh in živalih povzročila pojav organizmov, ki so odporni na antibiotike," je opozoril evropski komisar za zdravje John Dalli.

To po njegovih besedah pomeni, da napačna uporaba antibiotikov spodkopava njihovo dolgoročno učinkovitost, zato je treba izboljšati osveščenost ljudi o tveganju nepravilne uporabe antibiotikov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.