Slovenija
14853 ogledov

"Lepo je videti, da v nesreči nisi ostal sam"

Poplave Medvode
1/22
Bralec V dolini Ločnice, 4. 8.2023
V Medvodah je bilo v soboto v dežju na terenu več 260 posredovalcev. Gasilcem iz vseh gasilskih društev na območju občine se je pri odpravljanju posledic neurja pridružilo pet ekip Gasilske zveze Ig, 21 pripadnikov Slovenske vojske in tudi ekipa regijske civilne zaščite.

"V petek smo reševali življenja, danes delamo klasične intervencije. Vode so namreč tako upadle, da se lahko črpajo iz kleti, da se čisti dovoze, garaže, ... Gasilci z Iga zdaj pomagajo povsod tam, kjer so tudi naši gasilci, to je v Sori, Vašah, Vikrčah in središču Medvod. Zelo sem hvaležen, ker sta pomoč ponudili sosednji občini Vodice in Šenčur. Posebna zahvala gre Mestni občini Ljubljana, ki nam je že včeraj priskočila na pomoč s poplavnimi vrečami in tudi danes so nam ponudili pomoč v vsem, kar pač lahko, in tudi vsem drugim, ki so na medobčinski, regionalni in državni ravni ponudili pomoč," je v pogovoru za Žurnal24 povedal medvoški župan Nejc Smole.

Občina Medvode, poplava, vas Goričane | Avtor: Občina Medvode Vas Goričane v občini Medvode, levo (kjer je dimnik) je Papirnica Goričane. Občina Medvode

Včeraj popoldne sta bila v Medvodah tudi minister za obrambo Marjan Šarec in minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. "Lepo je videti, da v nesreči nisi ostal sam," je komentiral župan in pojasnil, da so vojake, v kar smo se prepričali tudi sami, razdelili v dve skupini: eni so pomagali pri odstranjevanju naplavin v središču Medvod, drugi pa bili v vasi Sora, kjer se je sprožil plaz. Iz novega naselja, imenuje se Sorški gaji, so namreč včeraj zjutraj evakuirali sedem ljudi. Ko so šli pripadniki civilne zaščite oziroma gasilci še po preostale, pa se je sprožil nov plaz. Na tej cesti Sora-Trnovec je več plazov, včeraj so se skoraj ves dan z mehanizacijo prebijali skoznje in tako so lahko evakuirali še te ostale prebivalce.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Čiščenje v središču Medvod, posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

V središču Medvod so danes številni čistili in odstranjevali blato, z mostu pri Občini Medvode so odstranjevali ujeta drevesa oziroma vse mogoče, kar je prinesla reka Sora. Na drugi strani reke so gasilci črpali vodo, opazili smo tudi policista, ki je vozil samokolnico. Reka Sora je namreč včeraj zjutraj zalila tudi policijsko postajo, tako da so morali tudi tam izvesti evakuacijo zaposlenih.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Čiščenje blata na Cesti komandanta Staneta v Medvodah. M. Ha.
 
Na Cesti komandanta Staneta smo pri čiščenju zmotili obupano gospo, ki so jo tudi evakuirali iz stanovanja. "Že drugič me je doletelo to. Prvič novembra 1990 in včeraj drugič. Ne vem, če bom še zmogla." Med jokom je prav v tistem trenutku prišlo dekle in povedalo, da je prostovoljka in da ji z veseljem pomaga. "Zaenkrat ni treba, poglejte, mi pomaga že sestra in še sodelavka, ..." je dejala. Še ena druga gospa, ki je bila tudi med evakuiranimi, je povedala, da živi v drugem nadstropju in da pri njej ni tako hudo. "Imam pa poplavljeno vse v kleti. In v kleti imam seveda tudi škornje, zdaj pa stojim tu v sandalih ..."

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. V Medvodah na Cesti komandanta Staneta, v hiši, kjer se je za peka izučil narodni heroj Franc Rozman Stane. Posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Posebno težavo predstavljajo zemeljski plazovi.

"Danes smo zaman poskušali z vojsko priti čez plaz, ki se je sprožil na planini pod cerkvijo na Osolniku. Polovico te planine je dobesedno odneslo. A smo presodili, da je najbolje te zadeve pustiti pri miru in se jih ne dotikati. Kajti sprožimo lahko še kaj in bo na koncu samo še slabše. Tam ceste, ki je bila lani asfaltirana, namreč ni odneslo, lahko pa jo, če bi delali preuranjeno. V vasi Osolnik so brez električne energije. Hišam, ki so pred samim plazom, bomo dostavili agregate. Za samo vas Osolnik pa še ne vem, kako bomo. Pravkar mi je poverjenik za civilno zaščito za to vas povedal, da je poskušal priti s štirikolesnikom skozi Ločnico na Osolnik po poti, ki jo je sicer delno odtrgalo. Morda bi tam najprej nasuli in sanirali, tako da bi prišli v stik z omenjeno vasjo," je dejal župan.

Plaz, vas Osolnik, občina Medvode | Avtor: Občina Medvode Plaz blizu vasi Osolnik v občini Medvode. Ceste, ki so jo asfaltirali lani, na srečo ni odneslo. Občina Medvode

Še en zemeljski plaz je med vasema Studenčice in Tehovec, kjer se začne planina. Že včeraj so ga zaman poskušali prebiti, a so se prav tako odločili, da ga je najbolje pustiti pri miru. Iz vasi Tehovec, Katarina in Belo namreč lahko pridejo v Medvode čez Toško čelo.

Zaradi plazov je v občini Medvode od sveta odrezanih približno 50 ljudi, od teh 30 na Osolniku.  Iz sorških gajev včeraj zjutraj sedem evakuiranih. Ko so šli pa še po preostale, se je sprožil nov plaz. Na tej cesti Sora Trnovec je več plazov, včeraj so se ves dan prebijali do njih z mehanizacijo in popoldne smo evakuirali še ostale.

Občina Medvode, poplava | Avtor: Občina Medvode Del vasi Sora v občini Medvode. Občina Medvode

V Valburgi pri Smledniku pa je bila danes na delu državna enota civilne zaščite, ki je črpala vodo na obsežnejšem območju, ki so ga poplavile vode, ki so pridrvele iz Hraš in s Starega gradu. Šele ko bodo končali z delom, bodo lahko vsi drugi pričeli črpati vodo iz objektov, je danes popoldne povedal župan.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Brv čez Savo, imenovana Medvoški lok, slovesno so jo odprli julija oziroma pred enim mesecem ob občinskem prazniku, je zdržala. Ne pa tudi naprava, ki je štela, koliko kolesarjev jo prečka. Posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Posebna težava je podvoz v Medvodah pod železniško progo. Tam se je ponoči za povrh še nekdo zaletel s kombiniranim vozilom. Ta podvoz pa bo do nadaljnega zaprt, saj se ga ne da sanirati. Zaenkrat se tudi še ne ve, kako bodo rešili prometnico v Goričanah: tam je reka Sora odnesla polovico cestišča in avtobusno postajališče. "Počakali bomo na mnenje statikov. Tovorni promet po njej ni mogoč. Težava je v tem, ker je ta cesta pomembna zaradi podjetij, med njimi sta največji Brinox in Hiša kulinarike Jezeršek," je navedel župan.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Sotočje reke Sore (desno) in reke Save v Medvodah, posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Talnico so morali črpati iz OŠ Preska in OŠ Medvode, kot smo omenili že prej, pa zato, ker je poplavilo Valburgo, tudi iz tamkajšnjega vrtca. Kot smo že poročali, sta bila včeraj poplavljena stavba Občine Medvode in režijski obrat.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Knjižnica Medvode, posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Ni pa reka Sora poplavila knjižnice, kot smo napačno navajali včeraj. "Le 15 centimetrov pred vhodom v knjižnico se je voda ustavila, kar je pravi čudež ... In niti ena knjiga ni poškodovana," je razložil župan.

Poplavljeni so vsi objekti na Seškovi cesti, vključno s Policijsko postajo Medvode, pa tudi Mercator center in vse trgovine v njem, skoraj do strehe je podivjana reka Sora zalila prostore nogometnega kluba in balinarskega društva.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Bilo je nogometno igrišče v Medvodah, zdaj bolj spominja na igrišče za odbojko na mivki, posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

Sinoči je 30 evakuirancev prenočilo v prostorih Policijske akademije v Tacnu in Motelu Medno. Vseh skupaj registriranih evakuiranih je bilo v Medvodah včeraj sicer 60, od teh so pristojni tridesetim zagotovili namestitev za prvo noč, druga polovica je prenočila pri sorodnikih in znancih.

Zelo veseli so bili danes v štabu civilne zaščite, ki deluje zaradi poplavljenih občinskih prostorov v Športni dvorani Medvode, odziva občanov, ki so se javili za prostovoljce. Več kot 30 jih imajo na seznamu. 

Poplave, Medvode, vojska | Avtor: M. Ha. Vojaki so pomagali pri odstranjevanju posledic neurja v Medvodah, posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.
 

Ustavljena dobava zemeljskega plina

V Medvodah so bili danes brez zemeljskega plina. "Če bo očiščen most, pod katerem je plinska napeljava in bodo strokovnjaki po preskusu presodili, da je varno, potem se lahko nadejamo, da bo zagotovljena tovrstna oskrba. Druga rešitev je, da bi uredili t. i. by pass čez Tacen in bi od tam čez Pirniče nato s plinom napajali Medvode in Zbilje," je povedal župan.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Most v Medvodah je bil včeraj pod vodo. Danes, 5. avgusta, so odstranjevali z njega drevesa in vse drugo, kar je prinesla reka Sora. Rumena cev pod njim je plinski vod. M. Ha.

Glede strahu, ki se je včeraj kot blisk širil po Medvodah, kaj je s Hidroelektrano Medvode, je župan Nejc Smole rekel, da je v stalnem stiku z direktorjem Savskih elektrarn Ljubljana. "Zagotovil mi je, da od Jesenic naprej uravnavajo Savo in še, da so medvoško hidroelektraro včeraj popoldne ustavili, spustili več tisoč kubičnih metrov vode, da se je prelila čez zapornice. Kajti to vedno storijo takrat, ko je voda visoka," je razložil.

Medvode, poplave | Avtor: M. Ha. Hidroelektrarna Medvode. Reka Sava ne teče mirno. Posneto 5. avgusta 2023. M. Ha.

dezurni@styria-media.si

poplave Poplave Slovenija Grozljive razmere v Medvodah Medvode, poplave GROZLJIVO Slovenija Medvode pod vodo, zaprta državna cesta Poplave, Medvode Poplave Slovenija V Medvodah še trepetajo, niso rešeni še vsi

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Ender3 13:00 06.avgust 2023.

    Seveda nisi sam, če ti na terenu poleg CŽ in gasilcev priskočijo tudi člani sekte SDSa..Vsak si trudi v imenu stranke nabirati politične točke. Ne vem pa, če je Branko že kaj spremenil mišljenje glede podnebnih sprememb in zemeljskega ogrevanja..Kot ...prikaži več geologu mu je zemlja itak ravna..

  • Gandi123 22:06 05.avgust 2023.

    Vojno zdravstvenemu dobickarju se bo zmešalo od hudega, ker ni pri koritu in nebo mogel nič zaslužit. Tako kot je z orožjem, maskami, respiratorji, cepivi.... .