Slovenija
19 ogledov

Limali jih bomo dve leti dlje

Z rozikami se bomo vozili še pol leta. (Foto: Dars) Žurnal24 main
Na osebnih vozilih bomo vinjete uporabljali do leta 2016, kar je dve leti dalj, kot je bilo sprva načrtovano.

Vlada je na današnji seji sprejela spremembo akcijskega načrta za uvedbo elektronskega cestninjenja. "Za osebna vozila podaljšujemo vinjete do leta 2016," je pojasnil minister za promet Patrick Vlačič.

Na vladi so danes govorili še o finančnem in poslovnem prestrukturiranju Adrie Airways. "Lastnikom in upravi smo naložili še nekatere druge aktivnosti, predvsem pogovore z banko," je pojasnil Vlačič in za prihodnji teden napovedal še en sestanek, na katerem se bodo dogovorili, katere pogoje mora podjetje še izpolniti.

Ukinitev vinjet kot načina cestninjenja je bila do zdaj predvidena z začetkom leta 2014. Za tovorna vozila se ne bo spremenilo nič.

Bili bi prvi
Prvotno je načrt predvideval takojšnjo uvedbo cestninjenja glede na prevoženo razdaljo oziroma pavšalno elektronsko z elektronsko vinjeto leta 2014.

Po Vlačičevih besedah so se za spremembo tega odločili, ker bi bila Slovenija edina država v Evropi, ki bi imela tak sistem. To pa zaradi dejstva, da smo tranzitna država, ne bi bilo dobro, počakali bodo na primerne tehnološke rešitve, ki bi bile bolj standardizirane.

Evropska unija sicer predvideva tri možnosti za elektronsko cestninjenje: mikrovalovno, satelitsko in GPRS-tehnologijo.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.