Slovenija
25 ogledov

Ližite ga brez skrbi

(Foto: Katarina Pernat) Žurnal24 main
Pri lizanju sladoledov v slaščičarnah in kavarnah ste lahko v teh vročih poletnih dneh brez skrbi. Preiskave zdravstvenega inšpektorata so namreč pokazale, da je sladoled neoporečen.

Na Zdravstvenem inšpektoratu RS so za zurnal24.si povedali, da so do konca junija odvzeli 40 vzorcev sladoleda za mikrobiološko analizo in 10 vzorcev za analizo vsebnosti barvil ter enega zaradi prijave potrošnika. Z laboratorijskimi preiskavami so ugotovili, da so bili sladoledi varni.

V drugi polovici leta bodo sicer inšpektorji vzeli še 60 vzorcev sladoleda za mikrobiološko analizo in 10 vzorcev za analizo vsebnosti barvil.

Zagrožene globe ob neizpolnjevanju zahtev živilske zakonodaje:

– pravni osebi: od 2.086,46 evra do 33.383,41 evra

− s. p.: od 834,60 evra do 12.518,78 evra

− odgovorni osebi pravne osebe ali s. p.: od 125,19 evra do 1.043,23 evra

− posamezniku od 41,73 evra do 417,29 evra

Na kaj morate biti pozorni?
1. Prvo pravilo, ki ga morate upoštevati pred nakupom sladoleda, je rok uporabe. V trgovini zato dobro poglejte omenjeni datum, pa četudi je na embalaži zelo skrit.

2. Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste, ko ste doma odprli sladoled, na njem opazili kristalčke. Večji kristali so namreč znak, da je bil sladoled delno odtajen oziroma da ni bil shranjen na ustrezni temperaturi in zato ga raje ponovno ne zamrzujte.

3. Pri nakupu sladoleda na ulici bodite pozorni tudi na to, kako vam ga servisira prodajalec. Če ne upošteva pravila osebne higiene, potem se takšnemu prodajalcu raje izognite.

4. Ustrezno hlajen sladoled je na dotik trd in resnično zamrznjen. Izdelek, ki je mehak na dotik, ni shranjen na ustrezni temperaturi. V takem primeru opozorite prodajalca!

5. Prodajalec se tako ne sme dotikati korneta z golo roko. Kornet mora biti namreč ovit v papirnato servieto.

Prvi znaki zastrupitve
Bakterije, ki največkrat povzročajo v sladoledih okužbe ali zastrupitve, kot navajajo na strani Inštituta za varovanje zdravja (IVZ), so: Salmonlle, Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus, bolezenske enterobakterije.

Ker je zastrupitev s sladoledom lahko zelo neprijetna, včasih pa tudi usodna, bodite pozorni na naslednje tipične znake zastrupitve:

− slabost v želodcu oziroma bruhanje;
− bolečina v trebuhu;
− driska;
− glavobol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.