Slovenija
43752 ogledov

Lokalne volitve: Tako ste odločili v vaši občini

lokalne volitve Andrej Leban
V Sloveniji se je ob 7. uri odprlo 3245 volišč, na katerih so volivci na osmih lokalnih volitvah v Sloveniji odločali o novih vodstvih občin.

Po napovedih ministrstva za javno upravo naj bi bili prvi delni izidi lokalnih volitev danes znani po 20. uri, nato pa se bodo podatki osveževali predvidoma do 23. ure oziroma preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Izide v vaši občini lahko spremljate s klikom na to povezavo. 

Podatki glede volilne udeležbe po občinah so na voljo na tej povezavi. Na zemljevidu kliknite na vašo občino.

V 51 občinah je že znano, kdo bo prihodnja štiri leta vodil občino. 

V mestnih občinah je precejšnje presenečenje povratek Franca Kanglerja, ki je aktualnega mariborskega župana Sašo Arsenovića odpeljal v drugi krog, razlika med njima pa ni velika. Prvič po mnogih letih bo moral v drugi krog dolgletni župan Celja Bojan Šrot.

Za 212 županskih mest se skupaj poteguje 618 kandidatov, 3382 svetniških mest pa si želi zasesti 18.671 kandidatov. Med 212 občinami je 12 mestnih občin, med katerimi pa je prvič tudi mestna občina Krško, ki pred štirimi leti takšnega statusa še ni imela.

Župani za izvolitev na funkcijo potrebujejo več kot 50 odstotkov oddanih glasov v občini. V tistih občinah, kjer nobenemu od županskih kandidatov danes to ne bo uspelo, bo o županu odločal drugi krog, ki je predviden za 4. decembra. Medtem pa je v 51 občinah novi župan že znan, saj se v njih za to mesto poteguje le po en kandidat.

Ali bo v Mestni občini Kranj za odločitev potreben drugi krog, še ni znano. Županski kandidat Zoran Stevanović je za Žurnal24 dejal, da je drugi krog možen. V Gibanju Svoboda so pričakovali večjo volilno udeležbo: "Ampak je, kar je. Ljudje so povedali svoje," nam je dejala Sandra Gazinovski. 

Golob: Vse se začne z lokalnimi volitvami

Predsednik vlade Robert Golob je ob današnji oddaji glasu na lokalnih volitvah v izjavi poudaril pomen teh volitev za politiko. Tam se začne res prava politika za ljudi, ki ima tudi najbolj konkretne rezultate, ki jih ljudje občutijo neposredno, je dodal.

"Je pa res, da je potem povezava lokalne na državno sceno izjemno pomembna. Ampak začne se pa tukaj," je ob oddaji glasu v Novi Gorici dejal predsednik vlade in Gibanja Svoboda. Izrazil je željo, da bi se ljudje odzvali tudi na lokalne volitve, tudi v krajevne skupnosti oziroma v mestne četrti, in da bodo izbrali predstavnike, ki bodo imeli največ posluha ravno za ljudi.

Predsednik vlade je svoj glas oddal v Mestni občini Nova Gorica, kjer se za županski stolček poteguje pet kandidatov in ena kandidatka ter 12 list za 32 članov mestnega sveta. Gibanje Svoboda na lokalnih volitvah nastopa prvič.

Do 16. ure slabše kot pred štirimi leti

Na lokalnih volitvah je do 16. ure po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 550.815 oziroma 32,72 odstotka volilnih upravičencev. To je nekaj manj kot na prejšnjih volitvah. V mestnih občinah je bila udeležba 28,36-odstotna, so sporočili z ministrstva za javno upravo.

Najvišja udeležba je bila do 16. ure v občini Hodoš, kjer je na volišča odšlo že 65,64 odstotka volivcev, najnižja pa v Horjulu, kjer jih je glas oddalo 17,02 odstotka. Med mestnimi občinami so najvišjo udeležbo do 16. ure zabeležili v Kopru, dosegla je 36,24 odstotka, najnižjo pa v Ljubljani, in sicer 25,72 odstotka.

Na volitvah leta 2018 je bila udeležba do 16. ure 36,85-odstotna, na volitvah leta 2014 pa 32,12-odstotna.

lokalne volitve 2018 Slovenija Slovenija Lokalne volitve: Slabše kot pred štirimi leti Volitve v Sloveniji Manj kot l. 2018 Slovenija Tako nizka je bila volilna udeležba do 11. ure

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.