Slovenija
3601 ogledov

Neverjeten povratek Franca Kanglerja

Franc Kangler BC/Mediaspeed
Takšni so izidi lokalnih volitev v mestnih občinah.

V Novem mestu po dveh tretjinah preštetih glasov kaže na prepričljivo zmago aktualnega župana Gregorja Macedonija v prvem krogu. Tudi aktualna ptujska županja Nuška Gajšek je prišla do drugega mandata že v prvem krogu.

Po preštetih treh četrtinah glasov je v Mariboru aktualni župan Aleksander Saša Arsenovič dobil le dobro tretjino glasov (35 odstotkov), nekdanji župan Franc Kangler, ki ga je odnesla ljudska vstaja zaradi radarjev, pa skoraj 28 odstotkov glasov. Kandidata Gibanja Svoboda in nekdanji direktor mariborskega kliničnega centra Vojko Flis je prejel manj kot petino glasov.

Dolgoletni župan Celja Bojan Šrot bo moral prvič po letu 1998 v drugi krog prejel je približno 47 odstotkov glasov. V drugem krogu se bo sproprijel z Matijo Kovačem, ki je danes prejel tretjino glasov. 

Šrot občino vodi že 24 let in tokrat nekoliko presenetljivo prvič ni zmagal v prvem krogu volitev, v izjavi za medije po objavi izidov je  izrazil razočaranje nad volilno udeležbo. Dejal je, da še ima veliko energije ter pripravljenosti za drugi krog volitev. V nadaljevanju kampanje pa bo stavil na vsebino in kreativnost.

Kovač pa je za STA v odzivu na uvrstitev v drugi krog dejal, da je Celje zrelo za spremembe. "Hvala volivcem, ki so prepoznali pomen vrednot znanja, spoštovanja in sodelovanja. Naslednji dnevi so nova priložnost, da vsem, ki še dvomijo, dokažem, da je naš pogled v prihodnost prava pot za Celje - zeleno, urbano in skupno," je še dejal Kovač.

Med kampanjo je Šrot poudarjal, da kot župan v mestnem svetu potrebuje ekipo strpnih, razumnih in izkušenih ljudi. Volivcem so obljubili, da bodo z vsem srcem delali za razvoj in dobro vseh prebivalcev knežjega mesta.

Šrot je kandidat svoje stranke Celjska županova lista, ki je z več kot 1000 člani največja stranka v Celju. Kot je dejal ob predstavitvi sedme županske kandidature, se je zanjo odločil, ker mu je to delo v čast, ker ima vizijo, načrte in ve, kaj je treba v mestu storiti za nadaljnji razvoj. Svoje znanje, izkušnje in čas namerava skupaj s stranko po najboljših močeh usmeriti tudi v prizadevanja za pristne medčloveške odnose in socialno pravičnost.

Kovač meni, da je volilna kampanja pokazala na razlike med kandidati. Medtem ko nekateri problemov mesta, kot je sprejetje prostorskega načrta, po njegovi oceni nimajo za pomembne, jih sam postavlja na prvo mesto, tako kot oživitev mestnega središča in priložnosti za mlade. Kovač si želi ustvariti okolje, ki bo spodbujalo vključenost vseh generacij in znalo uporabiti potencial vseh prodornih, ustvarjalnih ljudi, pa naj bo to s področja gospodarstva, znanosti ali kulture. Zadovoljen je, da kampanja mineva v spoštljivem tonu in da se ljudje množično aktivirajo za spremembe.

V celjskem mestnem svetu je Celjska županova lista tokrat dobila 10 mandatov, Gibanje Svoboda 7 sedežev, SDS štiri, po dva mandata so dobili Levica in Vesna, Celjska neodvisna lista, SLS, SD in Stranka za delovna mesta, po en mandat pa Lista za Celje in Nsi.

Tudi v prejšnji sestavi celjskega mestnega sveta je imela največ svetnikov Šrotova stranka - skupaj 11. Sledili so ji SDS s 5 svetniki, SD (4), SLS (3), po dva svetnika so imeli DeSUS, Levica, Konkretno in Celjska neodvisna lista, po enega pa NSi in Stranka za delovna mesta.

 

Murska Sobota bo dobila novega župana, saj se aktualni župan ni odločil, da bi še enkrat kandidiral.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar luckyss
    luckyss 05:10 21.november 2022.

    Je pač tako, da ima SDS dobro organizirane volilne ovce, ki morajo fotografirati "pravilno obkrožene" volilne lističe in imeti to arhivirano za dokaz, na volišče pa morajo tudi, če jim je tisti dan nogo odrezalo ali obe. Brez uporabne glave ...prikaži več so pa itak že celo odraslo življenje.. K sreči se bodo MB v drugem krogu odločili za manjše zlo....Ne bi jim bilo v ponos, da izvolijo tistega, ki je "gotof"....Lopova in primitivca..

  • Ender3 23:56 20.november 2022.

    In spet bo imel ptičje hišice za vabo...

  • 4krogci 22:26 20.november 2022.

    Dokler bodo volilci tko omejeni da bodo vlekli iz omar razne kanglerje in podobno navlako do takrat nebo nic slo na bolse! No ja boste pa vsaj v radarjih uzival hahaha