Slovenija
23 ogledov

Lukšič bo plačal kazen

Vsak Slovenec bo za stadion v Stožicah prispeval dober evro. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Stožice. Drugih kršitev razpisa ni bilo, je ugotovil Lukšič, ki prevzema vso odgovornost, tudi finančno.
NPU nad Stožice
Kriminalistična preiskava. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je pred enim mesecem v celoti prevzel kriminalistično preiskavo, ki se nanaša na sume nepravilnosti pri dodelitvi evropskih sredstev stadionu v Stožicah. “Preiskava še poteka in zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka več informacij ne moremo posredovati,“ je dejal Drago Menegalija s policije. Preiskovalci o ugotovitvah sicer sproti obveščajo ljubljansko okrožno državno tožilstvo, ki tudi usmerja predkazenski postopek.

Ljubljana. Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ), ki ga vodi Igor Lukšič, bo moralo za stadion Stožice plačati še 800 tisoč evrov, za največji projekt ljubljanskega župana Zorana Jankovića pa bo šlo iz državnega proračuna skupno 2,2 milijona evrov.

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) je namreč ugotovila, da stadion ni imel uporabnega dovoljenja in da je bil s tem kršen eden od pogojev razpisa, ki ga je objavilo MŠŠ in na katerem je Mestna občina Ljubljana (MOL) za gradnjo stadiona dobila 9,4 milijona evrov, od tega osem milijonov evropskega denarja. Ker je imel stadion med raziskavo razpisa, ki jo je zahtevala Evropska komisija, le odločbo o poskusnem obratovanju, je SVLR predlagala “korekcijo v višini deset odstotkov izplačanih sredstev”. To ne pomeni, da bo morala teh deset odstotkov oziroma 800 tisoč evrov vrniti MOL, ampak da MŠŠ tega denarja ne bo moglo zahtevati kot povračilo iz Evrope.

Zato bo toliko moralo plačati samo, sproščena sredstva pa bodo lahko znova porabljena za sofinanciranje drugih projektov, pravijo na SVLR. MŠŠ je denar za gradnjo stadiona sicer že izplačalo MOL, povračila iz Bruslja pa še 
ni zahtevalo.

800 tisoč evrov več bo šlo za Stožice iz državnega proračuna, ker stadion ni imel uporabnega dovoljenja.

Ni dražji od 45 milijonov
Na podlagi mnenja ministrstva za finance je MŠŠ ugotovilo in zagotovilo, da drugih dveh kršitev, na kateri je opozorila SVLR (nezaprta finančna konstrukcija in vrednost projekta, višja od 45 milijonov evrov), ni bilo. “MŠŠ zagotavlja izpolnjevanje teh dveh pogojev, zato zaradi dveh domnevnih kršitev ne bo vračila sredstev,” so pojasnili na SVLR ter dodali, da MŠŠ prevzema odgovornost za pravilno izvedene postopke in morebitne finančne posledice, če bi revizorji pozneje ugotovili nepravilnosti, SVLR pa kot organ upravljanja sprejema njihova zagotovila, da pogoji niso kršeni.

MOL ne bo vračala
Tudi Janković je bil ves čas prepričan, da pogojev niso kršili in da denarja ne bo treba vrniti. “Naj nam ga poskušajo vzeti, to je njihova pravica, mi pa bomo svoje uveljavljali na sodišču,” je izjavil župan in dodal, da se bo pri Stožicah ponovila zgodba s Kolezijo, za katero niso dobili denarja, po odločitvi upravnega sodišča pa morajo na MŠŠ spet proučiti njihovo vlogo o sofinanciranju v 
višini 1,5 milijona evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.