Slovenija
39 ogledov

Manj, a ne le zaradi milih zim

Ljubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Toplarniu0161ka 19, L Bou0161tjan TacolLjubljana: 01.10.2004, Termoelektrarna toplarna Ljubljana, Topl
Zemeljski plin. V Mariboru vsako leto porabijo za sedem odstotkov manj plina. Cene. Direktor Energetike Ljubljana napoveduje stabilnost trenutnih cen skozi vse leto.

Povprečne mesečne temperature v kurilni sezoni od oktobra do decembra lani so sicer primerljive, a vendarle nekoliko višje od povprečnih v letu 2011, ugotavljajo v Plinarni Maribor. "Pri tistih, ki zemeljski plin uporabljajo za ogrevanje, je poraba v veliki meri odvisna od zunanjih temperatur v ogrevalni sezoni. V splošnem lahko trdimo, da vsaka temperaturna stopinja razlike vpliva na porabo za okoli šest odstotkov," pravijo.

Topleje z več ekstremi

Zadnji oktober je bil tako le za tretjino stopinje toplejši od oktobra 2011, november za kar 3,9 stopinje, december pa je bil celo hladnejši od predlanskega. "Drži pa, da smo priča bistveno večjim ekstremom," priznavajo v Plinarni Maribor. Tudi podatki iz vremenske postaje Brnik kažejo, da je letošnja kurilna sezona vsaj do zdaj milejša. Od začetka kurilne sezone oktobra lani pa do konca leta je bil temperaturni primanjkljaj za sedem odstotkov nižji glede na leto prej in deset odstotkov nižji kot v letu 2010, pravi Andrej Krč, vodja področja energetike pri kranjskem Domplanu.

Dobavili so ga manj

Mariborski plinovodi so v lanskem letu gospodinjskim odjemalcem, ki porabijo od 501 do 2.500 standardnih kubičnih metrov plina (Sm3), dobavili dobrih osem milijonov Sm3 tega energenta. "Pri tem ugotavljamo, da se je letna poraba v zadnjih treh letih zniževala po sedem odstotkov," pojasnjujejo. Iz Javnega podjetja Energetika Ljubljana so nam sporočili podatke iz leta 2011, ko so gospodinjstvom dobavili 47,2 milijona Sm3 plina, leto prej 50,8 milijona, v letu 2010 pa nekoliko manj (45,6 milijona Sm3).

"Gibanje porabe tako toplotne energije kot zemeljskega plina se predvsem v zadnjem letu zmanjšuje. Slednje pa ni posledica zgolj sprememb meteoroloških pogojev, temveč predvsem ukrepov za učinkovito porabo energije," pravijo v Energetiki. "Dobršen del znižanja porabe toplote gre tudi na račun vgradnje merilnikov in delilnikov porabe toplote in s tem povezane racionalne rabe energije, termostatskih ventilov in menjave oken pri končnih porabnikih," dodaja Krč iz Domplana. Kot primer navaja povprečno specifično porabo toplote v starejšem stanovanjskem naselju Planina v Kranju, kjer se je ta zaradi tovrstnih ukrepov v zadnjih štirih sezonah znižala za več kot 30 odstotkov.

Cene letos pri miru

Hrvoje Drašković, direktor Energetike Ljubljana, glede cen napoveduje, da bodo letos ostale na enaki ravni. Dodatnih pocenitev, kot se je to zgodilo lani jeseni, ko so zaradi vstopa Gen-I na trg ponudnikov plina tudi konkurenti znižali cene zemeljskega plina, ne pričakuje. "Mislim, da je prvi val mimo, zdaj pa se vsi pripravljamo na zgodbo 2014, ki bo hitro tu," pravi Drašković in dodaja, da če bi konkurenti znižali cene, bi se odzvali tudi sami, saj je treba "obdržati čim več kupcev, drugače nisi trgovec".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.