Slovenija
6569 ogledov

Maribor: To naj bi bil v resnici razlog, da so poklicnega gasilca vrgli na cesto

letališče Maribor Anže Petkovšek Prazno letališče Ervarda Rusjana Maribor.
Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije je danes javnosti predstavil primer po njihovem mnenju neupravičene odpovedi delovnega razmerja sindikalnemu zaupniku na mariborskem letališču, s katerim trenutno upravlja državna DRI.

Kot je povedal generalni sekretar sindikata David Švarc, želijo s tem opozoriti na pritlehne prakse delodajalcev. Po Švarcevih besedah je iz krivdnih razlogov odpuščeni sindikalni zaupnik šokiran nad dejanji svojega delodajalca, ki se je, kot je to po njegovem očitno vse bolj uveljavljena praksa v Sloveniji, želel rešiti aktivnega in izvoljenega predstavnika zaposlenih in ga posledično vreči na cesto.

Napovedal tožbo

"Ne glede na to, za kakšen izmišljen prekršek gre, se večkrat že vnaprej ve, da delodajalcev sploh ne zanima, ali očitek o prekršku dejansko drži in ali sploh lahko uspejo v sodnem sporu. Postopki namreč trajajo dolgo, medtem pa so predstavnika sindikata odstranili od zaposlenih in si s tem zagotovili mir," je dejal Švarc. Napovedal je, da bodo tožbo v tem primeru zagotovo sprožili.

Po njegovih besedah je že zagovor odpuščenega poklicnega gasilca, pri katerem je sodelovala tudi odvetniška pisarna sindikata, pokazal, da je ta bil namenjen predvsem nadaljnjim zasliševanjem in pritiskom na sindikalnega zaupnika. Po zagovoru so ga poslali na cesto in mu kljub odpovednemu roku onemogočili vstop v službene prostore.

Delodajalec po njegovih besedah ni upošteval negativnega mnenja sindikata glede izreka ukrepa, prav tako ne mnenja neposrednih vodij, celo koordinatorjev požarne varnosti, ki sta pisno izjavila, da je odpuščeni svoje delo opravljal v skladu s predpisi in da je bil ves čas prisoten ob točenju goriva v letalu, kot velevajo pravila.

Očitajo mu hujšo kršitev delovnih obveznosti

Odpuščenemu gasilcu namreč očitajo hujšo kršitev delovnih obveznosti, saj naj ne bi bil prisoten ob točenju goriva v letalo, pri tem pa se sprašujejo, zakaj disciplinski postopek ni bil sprožen zoper drugega gasilca, ki je gorivo točil in tega, če bi ugotovitve držale, ne bi smel početi. "Gre namreč za zaposlenega, ki se je lotil našega kolega in še koga drugega na letališču, saj očitno dobro sodeluje z vodstvom," je dejal Švarc.

Sindikalni zaupnik Ludvik Pavlovič, ki je ostal brez zaposlitve, je povedal, da je do dogodka prišlo 17. februarja med opravljanjem požarne straže. Zatrdil je, da je delo opravljal v skladu s pravili, očitno pa je bil moteč za delodajalca zaradi svojih sindikalnih aktivnosti.

"Vseskozi sem delodajalca opozarjal na nepravilnosti, ki so se dogajale na mariborskem letališču in vodstvo tudi pisno pozival k temu, da nepravilnosti odpravijo, a se to ni zgodilo," je dejal in med slednjimi omenjal tudi, da jim je delodajalec nalagal dela, ki niso v skladu s pogodbami o zaposlitvi.

Na DRI so se na prošnjo STA odzvali z enim samim stavkom, in sicer da kakršnokoli povezavo med delavčevim sindikalnim udejstvovanjem in podano izredno odpovedjo ostro zanikajo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 19:45 19.marec 2024.

    Déjà vu!

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:38 19.marec 2024.

    Tudi delovna sodišča so zdaj pod vplivom kapitala, sodniki se bojijo njihovih odvetnikov in odločajo vedno bolj v škodo delavcev.

  • rd2dmk2 18:32 19.marec 2024.

    se se spomnite Kočevja? NE !? BUUUUUM ! in če me spomin ne vara, je tudi tam nekdo opozarjal- zaman. direktorji so vedno deleč stran od svinjarij, strupov, vročine, mraža, strupenih plinov,so pa vedno zraven na zelenicah golf igrišč, na ...prikaži veča terasah dobrih gostiln in hotelskih sobah sštevilka 102. unmu ritolizniku želim da bo se zataknil v riti direktorja in da bosta on in direktor zletela v pekel.