Slovenija
7425 ogledov

Maše naj župniki ne prenašajo na spletu. Zakaj?

Cerkev Žurnal24
Na spletni strani Katoliške Cerkve v Sloveniji so objavili navodila slovenskih škofov glede opravljanja verske službe.

Ukrepom države za zajezitev širjenja novega koronavirusa sledi tudi Cerkev, ki je na spletni strani objavila podrobna navodila, kako se obnašati. 

V župnijah, ki so v rdečih regijah, so maše z udeležbo vernikov do nadalnjega odpovedane, dovoljene pa so zasebne maše duhovnika brez vernikov, dovoljena je tudi individualna duhovna oskrba vernikov. Verniki lahko prejmejo obhajilo izven obreda maše, pri čemer lahko duhovniki za to določijo posamezne ure. Pri vstopanju v cerkev veljajo isti ukrepi kot pri vstopanju v vse druge javne prostore; odsvetuje se ljudem, ki imajo znake bolezni. 

Cerkve naj bodo odprte za osebno molitev, pri čemer je lahko v cerkvi največ deseet vernikov, krsti, poroke, obhajila, birme in druge župnijske slovesnosti pa so preložene na čas, ko se bo epidemiološka slika v državi izboljšala. Verouk se izvaja na daljavo, ravno tako vsa župnijska srečanja. 

Cerkev priporoča uporabo aplikacije #Ostanizdrav. 

Ljudje z maskami Slovenija Zakaj so maske obvezne povsod na prostem? To sta resnična razloga.

V regijah, ki so označene z oranžno, maše potekajo z največ deset verniki, v število je vključen tudi duhovnik. V teh regijah so dovoljeni krsti, poroke in cerkveni pogrebi v zasebnem krogu do deset oseb. 

Cerkev na spletni strani objavlja še, da naj duhovniki ne prenašajo svetih maš po spletu. "V veljavi ostanejo obstoječi prenosi svetih maš po televiziji: TV Exodus, TV Slovenija itd., radiu: Radio Ognjišče, Radio Slovenija itd., in spletu, ki so namenjeni starejšim in bolnim ter tistim, ki se ne morejo udeležiti svete maše v cerkvi."

Zakaj naj ne bi prenašali maš?

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je glede tega danes na tiskovni konferenci o aktualnem dogajanju v državi povedal, da smo v prvem valu smo dejansko doživeli razcvet prenosov maš na spletu. "Pri tem se je tako pri nas kot v tujini pokazalo, da so te spletne maše v veliko večjem številu spremljali tisti, ki hodijo občasno k maši, kot tisti, ki k maši hodijo redno." 

Po Zoretovih besedah se je pokazala še ena, kot meni sam, bolj negativna plat, in sicer, da verniki niso videli razlik med obiskom cerkve v živo in prek spleta, s čimer se, opozarja, izgublja smisel za občestvo. "Naša skupnost bi na ta način lahko postala virtualna, kar pa ni prav."

Martin Golob | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za komentar smo prosili tudi Martina Goloba, župnika in blogerja, katerega prenose v živo na spletu spremlja veliko število vernikov. 

"Kolikor sem razumel, naj bi šlo za to, da se ne bi razvrednotila sveta maša. Osebno sem imel lepe prenose maš, zelo lepo so bili obiskani, a pristojne bom ubogal," pove med slovenskimi verniki izredno priljubljeni župnik Golob. 

"Še vedno bom imel prenose na spletu. Ne bom sicer maševal, bom pa kaj lepega prebral, malo bom skušal ljudi navdušiti, povedal bom, za koga bom imel čez dan imel sveto mašo. Še vedno bom tudi sprejemal prošnje ljudi, komu naj se posvetijo molitve." 

Svoje vklope župnik Golob opravlja preko svojega Facebook profila, ki mu trenutno sledi skoraj 29 tisoč ljudi. 

Martin Golob Avto Slovenija Toliko je bohinjski župnik zaslužil z dražbo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • blayo 14:16 16.oktober 2020.

    Razbijanje s cerkvenimi zvonovi bi tudi lahko prestavili na internet oziroma na pametne telefone, če hoče kdo to poslušat vsakih 15 minut...

  • blayo 14:14 16.oktober 2020.

    Seveda, tisti ki hodijo k maši redno so ostali v srednjem veku. Od njih ni za pričakovat da se bodo na internet sheblal...

  • zdenka18 11:56 16.oktober 2020.

    Po spletu ne deluje nabira, to je glavni problem